發新話題

[KA] KA M4 GBB身, 點樣執齊內部件最抵玩

引用:
原帖由 loveless 於 24-6-2013 02:12 發表
我o個支因為換柄等緊套A2 buffer, 所以暫時抽走左彈簧, 得個睇字.
佢用緊元素鋼bolt+agm飛機.
呢支我係在UN買KA淨身乜都冇跟, 成支槍係有乜就手就塞入去, 唔o岩修到o岩.
有好多件磨少少修少少就用到
但好難用文字 ...
幾靚仔喎
loveless兄你個KA身係自己抹晒d marking?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 11:47 發表

幾靚仔喎
loveless兄你個KA身係自己抹晒d marking?
噴油o乍
個KA身太易甩油了, 一碰就花

"。。。根據前面MATT師兄, 佢個M7A1身都係fit GP PMAG, 而你地好似都無磨mag catch
但我個MP15身, 就同另一D poast既KA身case一樣, 入PMAG係鬆既, 仲可以前後搖
而且全原裝都要磨mag catch先得
極度懷疑KA至少有兩條數。。。"

用KA身我有磨Mag catch的
其實我有幾隻唔同時期買既PMAG都有唔同既公差, 有兩隻黑身PMAG竟然要好大力先插得番入GP既Magpul身
其它入KA身有d好fit, 有d就有虛位

"。。。仲有carrier因素, 所以話兩個case其實好唔同,
雖然我都諗唔到點解可以完全唔work咁大獲。。。"

aabb carrier自己無買未試過, 咩重量? 可能夾其它飛機會好正呢

"。。。我唔係唔enjoy整槍, 但當你越洗越多意外錢落去, 洗晒D錢,
用晒D工餘時間, 一晚大裝大拆十次八次, 重複大半個月
仲係壞完一樣又一樣, 你就明我既唏噓。。。"

砌GBB就係咁, 以前我都一樣又想最平砌把見得人又打得既GBB, 之後就買埋一大堆唔等洗既件, 當交學費
你話晒D工餘時間, 但我又幾enjoy個過程, 真係學到唔少野ga, 砌得多你就自然會識執生, 第時行少好多怨枉路

砌GBB 我覺得主要係d件要平衡先得, 自己既首則係執到d零件運作暢順, 吻合為最關鍵
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 14:08 發表
"。。。根據前面MATT師兄, 佢個M7A1身都係fit GP PMAG, 而你地好似都無磨mag catch
但我個MP15身, 就同另一D poast既KA身case一樣, 入PMAG係鬆既, 仲可以前後搖
而且全原裝都要磨mag catch先得
極度懷疑KA至少有兩 ...
aabb Bolt Carrier 我買過兩次(都係灰色身,AABB我全完唔建議買電鍍身添),真量真係唔可以叫做合格,
而且左邊活門位鑄造時個角位有問題,一定要打磨,否則個膠活門cover不能完全閉合。
老實講,如果新手Bolt果方面唔想太麻煩,我係建議買完齊負壓GP Bolt set好過。

至於M4自組經驗。我手上七支M4, 只有一支GP M7A1 係成鎗買回來,
其他都是關合國自組,火控有買過台製Full set鋼製套件,有買過Element,有買過AABB, 連國產三連發火控都買過。
而最易生問題我經驗係bolt stop果道個坐,有時因為KA/GP工差問題要打磨修改少少係難免,修幾多就每個case都不同,也有試過Mag catch個kick位要磨走少少至lock得緊個Mag都有。
反而Bolt 問題係少好多。

引用:
原帖由 RCman 於 24-6-2013 14:32 發表

aabb Bolt Carrier 我買過兩次(都係灰色身,AABB我全完唔建議買電鍍身添),真量真係唔可以叫做合格,
而且左邊活門位鑄造時個角位有問題,一定要打磨,否則個膠活門cover不能完全閉合。
老實講,如果新手Bolt果方 ...
下, 你竟然有買過aabb bolt? 用咩飛機呢? 效果如何?
我只買左aabb隻飛機(有金屬咀果隻), 唔落O-ring入落G&P bolt度都有d緊, 一定要執...

GP成份bolt要4-5舊水

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 14:40 發表

下, 你竟然有買過aabb bolt? 用咩飛機呢? 效果如何?
我只買左aabb隻飛機(有金屬咀果隻), 唔落O-ring入落G&P bolt度都有d緊, 一定要執...

GP成份bolt要4-5舊水
AABB bolt carrier 我貪平買過來試(想有唔同力度的Bolt除時換到麻),不過質素真係一般,
也有試過把AABB bolt carrier裝入aabb隻飛機,執少少都係work的,不過我覺得aabb隻飛機出氣唔stable,時大時細力。
GP bolt我係次次等E興趣八折時買的
GP 銀色bolt carrier 上次八折買$200

引用:
原帖由 RCman 於 24-6-2013 14:48 發表

AABB bolt carrier 我貪平買過來試(想有唔同力度的Bolt除時換到麻),不過質素真係一般,
也有試過把AABB bolt carrier裝入aabb隻飛機,執少少都係work的,不過我覺得aabb隻飛機出氣唔stable,時大時細力。
GP b ...
話時話, 有無試過之前靚姐度買果組BOLT?? 我仲未拆未試過

其實以樓主最初時入手KA MUR身,作為第一次組裝WA system M4
最安全及經濟係直接入手GP WOK M4 kit $1000
原裝有齊所有部件,有幾件主要parts已經值回價錢。
負壓bolt set $500, Hop-up坐連內管$400, 啞鋁火控$250, Mag catch/ stopper $200, tube+ pad $150.......
其他如RIS, stock, grip, sight 就個人喜愛。

Matt 師兄支自組M7A1都係用GP WOK kit改出來,
至少"what氣"少及打得到,唔會裝裝拆拆後都係打不成。
到有一定自組經驗後,至真正買散件砌第二支還未遲。

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 14:55 發表

話時話, 有無試過之前靚姐度買果組BOLT?? 我仲未拆未試過
試過,一般啦。
還是能量+GP bolt carrier 或是GP負壓set好
能量飛機+Element Npus 都有試過,不過有時個Npus叉仔會反轉.....唔知點解

我居然買過aabb 電鍍o個條
三連發最大問題係冇士啤 disconector 散件,  semi o個片仲可以格硬磨薄普通司牙, burst o個片一蝕就真係冇計..

引用:
原帖由 loveless 於 24-6-2013 15:01 發表
我居然買過aabb 電鍍o個條
三連發最大問題係冇士啤 disconector 散件,  semi o個片仲可以格硬磨薄普通司牙, burst o個片一蝕就真係冇計..
AABB我見佢電鍍得好粗糙
後來E興趣上年八折時我買左GP電鍍啞銀色果條bolt。
我套大陸仔三連二年前買,裝左落支WOK M4上都ok用到,不過三連發時扣雞力度比一般要大力,唔知點解。

引用:
原帖由 RCman 於 24-6-2013 15:01 發表

試過,一般啦。
還是能量+GP bolt carrier 或是GP負壓set好
能量飛機+Element Npus 都有試過,不過有時個Npus叉仔會反轉.....唔知點解
同意, GP bolt+能量或GP飛機最consistent
元素隻NPAS飛機試過一次執餐飽唔好再搞我

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 15:10 發表

同意, GP bolt+能量或GP飛機最consistent
元素隻NPAS飛機試過一次執餐飽唔好再搞我
元素果個茶色外殼完全唔得,我係單買NPAS組件裝入能量飛機殼入面。

要電鍍chrome feel 我自己剛開始DIY緊一隻, 成功的話post上黎
3連發都係唔識搞, 我之前試裝過都係要比較大力先扣到雞, 可能要磨合
仲有都3連發係時得時唔得, 所以算X數

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 15:13 發表
要電鍍chrome feel 我自己剛開始DIY緊一隻, 成功的話post上黎
3連發都係唔識搞, 我之前試裝過都係要比較大力先扣到雞, 可能要磨合
仲有都3連發係時得時唔得, 所以算X數
三連發我次次得,不過扣雞時要扣好深至擊發到。

發新話題