16 12
發新話題

Sigma又挑戰極限啦??!

Sigma又挑戰極限啦??!

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?f=5&id=8762

呢枝野有睇頭 sigma愈出愈好

可能又係82mm

sigma呢兩年的確出咗D正嘢....
希望佢快D整枝A系列嘅85mm F1.4 or F1.2 .....

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 2-8-2013 23:04 發表
sigma呢兩年的確出咗D正嘢....
希望佢快D整枝A系列嘅85mm F1.4 or F1.2 .....
同道中人喎師兄
佢支35.4好好表現,好期待佢會出支85.4 6k埋單

引用:
原帖由 EdKong 於 12-8-2013 00:51 發表

同道中人喎師兄
佢支35.4好好表現,好期待佢會出支85.4 6k埋單
同道中人
35.4真系正...配埋個USB Dock...又唔洗憂AF問題~~最岩我部老爺機...
同期待85.4!!
依家我拍人像都係暫時用100 2.8頂住...
不過100mm上1D等效130mm都還可以~ 可惜岩岩賣咗部1D....

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 12-8-2013 01:09 發表

同道中人
35.4真系正...配埋個USB Dock...又唔洗憂AF問題~~最岩我部老爺機...
同期待85.4!!
依家我拍人像都係暫時用100 2.8頂住...
不過100mm上1D等效130mm都還可以~ 可惜岩岩賣咗部1D....
85mm係一支唔係成日用,但有啲位真係得佢先影得出想要嘅嘢嘅鏡
無咩鏡可以頂住先 我依家忍緊手唔買Nikon85N,覺得13k買支85好唔抵
Sigma快快手手出啦

btw做咩買咗1仔走?

引用:
原帖由 EdKong 於 12-8-2013 01:18 發表

85mm係一支唔係成日用,但有啲位真係得佢先影得出想要嘅嘢嘅鏡
無咩鏡可以頂住先 我依家忍緊手唔買Nikon85N,覺得13k買支85好唔抵
Sigma快快手手出啦

btw做 ...
Canon隻85L都係13k.. ..
依家用緊1Ds II..1D本身諗住平平地收返黎做backup..但係發覺兩部機一起拎出去都係重得滯..同埋岩岩收咗隻CZJ Pancolar 50mm 1.8..資金需要恢復一下元氣~
出咗1D..用部NEX做backup..輕身好多~但係畫質都係差D..無計~

CZJ 好野黎
師兄拎兩部1仔出街咁勁 1仔真係好重
之前做嘢拎D4+D3s已經好想死

btw我都有NEX5諗住可以輕便下,點知用完幾次就已經雪藏咗,因為Control同畫質都好唔得

引用:
原帖由 EdKong 於 12-8-2013 10:15 發表
CZJ 好野黎
之前做嘢拎D4+D3s已經好想死

btw我都有NEX5諗住可以輕便下,點知用完幾次就已經雪藏咗,因為Control同畫質都好唔得
D4+D3S都好有斤兩喔! 不過畫質過硬~

師兄講得極啱。。。小弟嘅係NEX3..同NEX5一樣sensor...畫質真係乏善可陳...
考慮出埋佢算...

引用:
原帖由 EdKong 於 12-8-2013 10:15 發表
CZJ 好野黎
之前做拎D4+D3s已經好想死

btw我都有NEX5諗住可以輕便下,點知用完幾次就已經雪藏,因為Control同畫質都好唔得oke" />
去珠海影航空展,都系孖機上陣,以前係D3s同D200加直道,而家係D3s同D2Hs,裝埋鏡入落大陸賽X圖出既相機VEST,一個唔小心仆親就等同“滅門”

引用:
原帖由 Hamlet 於 13-8-2013 02:21 發表

去珠海影航空展,都系孖機上陣,以前係D3s同D200加直道,而家係D3s同D2Hs,裝埋鏡入落大陸賽X圖出既相機VEST,一個唔小心仆親就等同“滅門”
鏡可能會痛d,D2就好難爛  朋友長借咗部D2交叉比我,用極都唔死 淋完鹹水都無事

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 13-8-2013 01:25 發表

D4+D3S都好有斤兩喔! 不過畫質過硬~

師兄講得極啱。。。小弟嘅係NEX3..同NEX5一樣sensor...畫質真係乏善可陳...
考慮出埋佢算...
Nikon我就係鍾意佢硬 不過D4好明顯係soft咗好多所以喜歡D3s多啲
其實有心思思過入Canon,1Dx的確好吸引但係入坑已深,有堆鏡同NPS好難轉會
至於NEX,Sony啲色真係幾唔討好,好紅,黐埋晒
但係NEX而家唔值錢,唔想蝕咁多

回覆 13# 的帖子

哦小弟嘅意思就系Nikon頂級機畫質都好靚~~ 素質過硬~唔系too hard
我其實諗過轉入Nikon~ ..不過又係因為鏡頭都係canon fit..好麻煩..所以依家開始接觸下M42鏡...
1DX係唔錯~不過成日聽聞有假死現象....反而岩岩出嘅70D同即將出嘅7D II都好似幾有睇頭...
等緊canon將dual pixel技術放入FF機....

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 13-8-2013 16:46 發表
哦小弟嘅意思就系Nikon頂級機畫質都好靚~~ 素質過硬~唔系too hard
我其實諗過轉入Nikon~ ..不過又係因為鏡頭都係canon fit..好麻煩..所以依家開始接觸下M42鏡...
1DX係唔錯~不過成日聽聞有假死現象 ...
到時買機又要換電腦

16 12
發新話題