發新話題

[故仔] 地球人與火星人

完全睇唔明up乜

瀨鑊甘就話自己係火星人, 冇用o架o波...

實際上火星重力係地球的1/3, 大氣得二氧化碳同氮, 平均氣溫負63度.
意思即係你閣下在地球, 不單手無搏雞之力, 仲要揹住部美的冷氣, 口要含住氣筒, 接吻則令對方中毒, 不舉更加不在話下.

仲要認係火星人嗎?

引用:
原帖由 loveless 於 7-8-2013 15:52 發表
瀨鑊甘就話自己係火星人, 冇用o架o波...

實際上火星重力係地球的1/3, 大氣得二氧化碳同氮, 平均氣溫負63度.
意思即係你閣下在地球, 不單手無搏雞之力, 仲要揹住部美的冷氣, 口要含住氣筒, 接吻則令對方中毒, 不舉 ...
一針爆血呀

故事裡面除左愛之外我睇到自私、自我...

呢兩個人之間o既真係愛? 好鍾意好鍾意對方, 有時只係迷戀而唔係真正o既愛

地球人o既自我中心、無知傷害住對方, 而同時火星人o既執迷, 其實都一樣累人累己

或者你仲年青, 會將呢o的感情事無限放大。亦會自覺一事無成, 實質係一事無成還是時機未到, 還看你自身造化。

你o既個人價值唔係建基o係任何人身上, 而係你點去看待自己, 同時你會點令自己有更好將來。想令對方幸福, 就要先做好自己!

最重點係, 呢o的事無數人都經歷過, 唔好將自己幻想成悲劇主角, 到你老左再回望, 只會一笑置之...

迷戀和真正o既愛有乜分別?

回覆 19# 的帖子

very nice speech !

黃凱芹 情海
曾經聽說 如若有緣千里可遇見
若是無緣 情人共對可能永不碰面
曾於寂寞裡邂逅 曾於迷網內溫柔
到了清醒以後 人就各有各遠走
全因誤會裡接受 終於因瞭解分手
曾停留愉快時候 亦勝於擁有
茫茫情海中 不相信愛意是難操縱
情濃情轉薄 莫失亦莫忘
茫茫情海中 方知道偶爾是難免 碰著冷風
滿心疼痛 只因愛得冰凍

得閒致慢慢睇

發生。。。乜野事?

引用:
原帖由 Anonymous 於 7-8-2013 21:34 發表
發生。。。乜野事?
有個火星仔比條地球女撇左之後唔服氣, 講乜天長地久, 海枯死爛....瓊瑤式+梁山伯般自怨自艾......

太陽底下無新事, 祇怪世人多_事.
無病就呻吟....有病係咪要叫床?

其實真相可能係......有個火星仔比條地球撇左之後唔服氣, 講乜天長地久, 海枯死爛....瓊瑤式+梁山伯般自怨自艾......

膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

回覆 25# 的帖子

人家都係宣泄下je
又唔洗咁講既
年輕人梗有不如意ga la

引用:
原帖由 gtoray 於 7-8-2013 23:01 發表
人家都係宣泄下je
又唔洗咁講既
年輕人梗有不如意ga la
我都唔想講到咁盡, 不過....很多CHING都畫公仔畫埋條腸, 樓主都仲係糾纏於佢的過去....

咪試吓當頭捧喝囉....
膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

引用:
原帖由 Anonymous 於 7-8-2013 19:49 發表
迷戀和真正o既愛有乜分別?
迷戀只係為滿足自己,想一切依自己幻想而行
真愛係滿足對方,想一切能依對方或雙方所想而行。

若一個女仔說"你只是迷戀我而矣",那意思是?

那什麼是喜歡什麼是愛?

我不是火星人

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-8-2013 00:54 發表
若一個女仔說"你只是迷戀我而矣",那意思是?

那什麼是喜歡什麼是愛?

我不是火星人
愛於許多人而言有不同演繹方式, 不能一概而論。如要我形容,我會套用聖經中的一節...

『愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.不作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。愛是永不止息.』
歌林多前書13:5-8

迷戀其實是你喜歡上一個人/物件, 而期望對方本身會達到你自身一定程度上o既期望, 想依照自己心中的劇本而發生, 縱然係真心為對方做盡好事, 其實都只係滿足自己, 亦即完成你心目中o既劇本。
等同我經常講o既所謂好心人做善事, 好多時唔係出於好心為別人, 而係因為做善事會為自己帶來快樂, 如果做善事會為自己帶來負面情緒, 就唔會有人鍾意做善事。

發新話題