發新話題

深水保

深水保

見到師兄影既相感覺外國生活好優雅咁..
但香港呢..只有擠迫加壓力..

落完雨個地濕晒, 阿伯坐係後巷將執到既野放係地下拎黎買, 係後面影其實影吾到
本帖最近評分記錄
  • louisli 威望 +15 相片分享 9-9-2013 23:41
  • louisli 金錢 +15 相片分享 9-9-2013 23:41

what type of film was it !?
also, it is 深水埗 not 深水保

您去愉景灣, park island 影
都好優雅ga~

Nice!esp. the first one~~like it a lot!!
Were they taken with the Elikon 535? I saw a wide angle shot there..wondering which lens you used for it~~

引用:
原帖由 RANGER 於 25-8-2013 22:09 發表
what type of film was it !?
also, it is 深水埗 not 深水保
TO RANGE 師兄
今次係數碼, 自己SET TONE, EV+2.0

TO Gtoray
愉影灣, 要住客先可以優雅喎..
其實我鐘意舊果邊, 之前舊村都圍晒同拆得7788

TO dkmaorusamuk
今次用NEX7呀, 加支50 2.0俄仔變75, 支鏡寫俄文已經吾記得乜名吾太出名的同埋用SONY ULTRA WIDE
不個用75 企好遠影返仲好, 冇變形
用ULTRA WIDE好WIDE, 但要行好近, 一近影出黎感覺又吾同
所以感覺上用75影遠景好似仲好

Elikon 535 我仲未入菲林

師兄你周圍影D相好靚 , 影多D比我地睇下啦

回覆 3# 的帖子

我細個住嘅地方=)

回覆 5# 的帖子

圍哂好似廢墟又有另一番味道

nice takes! thanks for sharing
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

數碼影嘅但係教到菲林味好正~~尤其第一張..
其實落街影我都幾鍾意用長焦...諗住入多隻CZJ嘅135/3.5..平靚正~
NEX用MF鏡頭..我仲未習慣到....唔用focus peaking又驚對唔準焦...用嘅時候放大咗又難構圖...成日搞到手忙腳亂.....需要多多練習..

Is this place lived an amazing man whose name LA LAW?

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 27-8-2013 05:08 發表
其實落街影我都幾鍾意用長焦...諗住入多隻CZJ嘅135/3.5..平靚正~
NEX用MF鏡頭..我仲未習慣到....唔用focus peaking又驚對唔準焦...用嘅時候放大& ...
師兄成日毒人

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 27-8-2013 05:08 發表
NEX用MF鏡頭..我仲未習慣到....唔用focus peaking又驚對唔準焦...用嘅時候放大& ...
我覺得開左focus peaking仲難對
所以寧願放大對到眼檬檬

咁等你CZJ相啦
FF好羨慕 , NEX始終係APS用吾晒支鏡

引用:
原帖由 cato 於 25-8-2013 22:06 發表
見到師兄影既相感覺外國生活好優雅咁..
但香港呢..只有擠迫加壓力..

https://fbcdn-sphot ...
阿伯係賣(sell), 不是買(buy)
膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

發新話題