21 12
發新話題

新手想上鳳凰山影日出

新手想上鳳凰山影日出

請問有乜野要準備?深夜上山有乜野要注意?
十分感謝!
相機是一部陳年SONY...不能換鏡的單反...

你一個自己上?

引用:
原帖由 gtoray 於 18-9-2013 09:14 PM 發表
你一個自己上?
約四人

回覆 3# 的帖子

你有無行開山?

引用:
原帖由 kai_matt 於 18-9-2013 09:41 PM 發表
你有無行開山?
一時時,都係日頭去,但未試過過夜

回覆 1# 的帖子

影相我就唔掂
但係行山都叫做可以分享下
先唔講裝備
有兩個問題,
1.你有無能力上去
2.上到去未必睇到日出

回覆 5# 的帖子

跟行山隊定圍威喂玩下咁先
有無行開六至八個鐘路程嘅?

引用:
原帖由 kai_matt 於 18-9-2013 09:49 PM 發表
跟行山隊定圍威喂玩下咁先
有無行開六至八個鐘路程嘅?
http://goo.gl/maps/SCnu0
這是預計路線
打算行下停下行,慢慢行

回覆 8# 的帖子

how many hours do u think u need to finish the whole trail...?

photo taken at around 5 am in the morning few weeks ago;
with mist and rain, no chance for us to see the slightest beam of sunlight

夜行小心行錯路

回覆 11# 的帖子

that's why I didn't even mention abt gear......
Im questioning whether they got the ability to finish the planned route....

睇黎太趕急,都係認真計劃下先,預計下月頭先去

提下你, 冬天/夏天日出時間係唔同, 預番好行程

同埋, 入夜記住帶多件衫, 就算夏天都係, 因為你出完一身汗之後會好凍
我生得聰明得罪你咩!!!

好多年前發覺有個現像幾得意:
麻甩佬們會比較著重帶乜著乜裝備足唔足夠之類
女仕們就通常只會決定去或唔去, 去亦可以著到落蘭桂坊o甘,  但最終又可以一樣係行足全程.
硬係覺得內中有種哲學 .....

21 12
發新話題