24 12
發新話題

如果你發現你的朋友變左質? update

如果你發現你的朋友變左質? update

我有一位行船的朋友, 行左8個月,12月頭回來了.
不過最近兩次見面兼睇下佢的FB, 發覺佢真的變左好多, 甚至性格上令到我覺得陌生.

我知朋友向來會跟d有名氣的人出出入入,去下警察會, 馬會個club, 俗少少講係一個小小的擦鞋仔.
不過今次佢返黎, 等佢見完果d 富貴友, 將我同佢用長途電話約了的meeting 幾乎全忘了,
食飯時第一句, 第二句, 第三句就講起佢回來的富貴事跡 (去深水灣XX會參加婚禮, 同咩咩人食飯)
上兩次行船出海佢會同我講好多行船野, 好精彩, 但今次好少, 少到真係令我好唔明白.

我有幫佢在香港訂野, 又去書展買書, 書由7月留到現在我只是擔心家會潮濕弄壞書就不好意思了.
不過佢又話屋企無位唔全部攞走 (我都好好奇8個月出左海, 自己間房會多野?)
我唔介意同佢義氣地再等下, 之不過佢一路甘樣變落去, 我覺得自己只會變成一個佢眼中的白痴.
同佢見面第一次送左好幾隻貴古典CD, 第二次問佢有無聽過, 結果被我試出佢答非所問 (因為我根本沒送他那張CD)

昨晚post了一份Lego 車相. 我記得兩個月前的長途電話跟他說好了一齊砌. 佢FB有話找"兄弟" (=知己), 我又試下用FB問佢, 佢話食飯就了了
第2 日早上就見他找了另一位"兄弟"了. 講真, 心裡真係有條刺.
仲有d事都幾令我看不過眼在今日發生了.

試, 就真的以我的standard 試左兩次, 人善幻變與否, 我真係有左答案.
佢去的地方, 甚至有時做過d咩, 佢的朋友有d是我認識的.
聽落好似少少變態 :我又點會唔知佢有咩事? 大家之不過唔揚出去, 佢唔知, 另一廂我的朋友又扮下唔知, 好來好去甘樣lo.
要我同佢畫清界線好易, 我當佢再行船, 在FB上不收他的update就可以. d書可以找DHL 隔日送上佢門tim.   
不過做到太絕, 又以朋友身份看著一個對方走入旁門, 真是有說不出的苦味.
我到底可以點做?

名利, 金錢令人變質....路係佢自己揀既

你唔可以阻人發達ga bor...

我試過...吾再理佢

識一個人係欣賞佢的性格,原則....如果人可以變到咁,同陌生人搭臺有何分別?

如果一個朋友如此不重視這份友誼,那何須為逝去的友誼而不開心?

說清楚很容易,不過見你面話家常也顯得如此辛苦,又何必說清楚?!

引用:
原帖由 gtoray 於 13-12-2013 22:16 發表
名利, 金錢令人變質....路係佢自己揀既

你唔可以阻人發達ga bor...
今日香港阻人發達同阻人仆街同樣會受罪

曲突徙薪無恩澤 焦頭爛額者為上客

係唔係旁門就唔敢講
不過你同佢既世界的確越來越遠

聽大家甘講, 真的無彎轉?

要轉的是佢不是你....

除非你一夜暴富,咁酒肉朋友就多番一個

師兄...你心中充滿疑問http://www.youtube.com/watch?v=-9tj1v9SOiE

君子之交淡如水

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

朋友要變,你都冇辦法。

小左聯絡就係咁,無計的!

樓主,等我都講我同"兄弟"既故事你聽,大家分享下.....
系幾年前, 我因為打IPSC識左一個大過我幾年既朋友((A)), 同另一個同年既朋友((B)), 三人一直關係良好,
興趣同鍾意既野都有唔少相同: 行山,IPSC,war game.etc. 所以成日都一齊出去玩, 我地都以兄弟相稱,
唔係普通酒肉朋友, 大家相處到 '比個眼神就知咩事' 既程度.
但近呢年, ((A))因為買金, 仲要有唔少利潤, 個人愈黎愈大口氣, 令我同((B))都覺得佢變左. 佢個人既價值觀, 變到覺得有$就咩都得,
開口講買貴野, 好似飲杯水禁簡單. 食飯次次都係大餐. 但對我地黎講, 就好似係炫耀一樣, 當然我地唔會阻人發達, 但都唔想再聽佢既富貴生活......
慢慢,我同((B))都同((A))少見左,因為我地都覺得眼前人唔再係當日志同道合既"兄弟".

樓主,相信你唔會唔明,果種感覺真係同搭臺冇分別
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

其實呢種事我諗好多人都有
我男有女有
而家抱住拖比受更有福既心態
呢個年頭無人識感激同還人情

行船時一近岸佢都有contact, 真的, 8個月裡面次之都有, 而且仲係打長途電話.
我都有諗過自己有無口多講錯野, 除左間中少少之外 (好多人都知我係甘),
問真, 自己沒有什麼做得對不起對方的.

或者, 我可能真的介未有心理準備面對到呢一種feeling   
但好根源的問題是...佢的書, 仲有一d我同佢share緊的野點算先....?

回覆 13# 的帖子

如果決定左係唔想阻人發達,就真係DHL啦
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

LET GO~

係朋友嘅~你唔使試佢, 試得嘅, 咁計較點做朋友

24 12
發新話題