發新話題

DIY 是日搞野之 又黎AR 短管

DIY 是日搞野之 又黎AR 短管

總覺得DIY係唔可以計錢的,
要計就大鑊了, 最低工資都唔掂....
今朝10點開始動工:
首先係碌鋼外管, 中間原來可以扭開,
於是決定動手將佢變為8吋短管..
跟住係G&P GBB 金身. 那個什麼SEALs 鐳射深刻..真係..頂唔順..

我當然冇車床, 於是碌鋼外管, 係極低能地用砂紙機手磨...
磨磨磨, 試位, 染色...
金身用鈦epoxy填滿深刻, 再磨磨磨, 然後噴油..
o甘就用左一日.
現在要出去陪女友繼續聖誕快樂, 細節後補....

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 Support DIY 26-12-2013 15:14
  • gtoray 金錢 +20 Support DIY 26-12-2013 15:14

之後再去laser marking整深刻?

人鋼鬥

樓主最尾嗰句先攞命

女友.......?
咁老婆呢.......?

用砂紙機手磨到咁圓???

其實我想問下而家難唔難搵到wa系m4嘅逆牙鋼管??

好磨功
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 kai_matt 於 25-12-2013 19:03 發表
之後再去laser marking整深刻?
唔啦, 你睇我相簿就知我對marking冇乜要求

引用:
原帖由 陰溝公 於 25-12-2013 19:31 發表
人鋼鬥
哇~~你居然會響呢邊開金口~~ merry x'mas

引用:
原帖由 gtoray 於 25-12-2013 21:27 發表
女友.......?
咁老婆呢.......?
我得一個前任太座耶..
現任女友同前任太座剛巧同名, 有時太耐冇見的朋友, 傾開偈都會表錯情...

回覆 7# 的帖子

我之前被fake買咗逆牙火帽,格硬用鋸改咗正牙

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-12-2013 21:41 發表
用砂紙機手磨到咁圓???
條管原本頸位係0.830吋, 要修細到0.750至入到gas block.
o甘原本我係攞去俾車床師傅的, 佢要200大洋..
我又唔太願俾, 一來一直到現在我所有DIY都不外求的
二來師傅冇乜禮貌, 條氣有少少唔順.
問佢肯唔肯照收錢但當租部機比我自己動手又唔得.

於是試下自己搞, 諗住最多衰左至認輸比人埋尾...
試過用電鑽做lathe, 但偏軸得好快
最終係用砂紙機, 左手手指壓住管口螺絲, 右手捉住管尾,
每次右手扭180度, 心算7下, 然後再同樣地磨餘下的180度..
每轉一次, 就用marker上色一圈, 盡量保持平衡...

你可以想像我今日講左幾次多粗口

引用:
原帖由 小鬼182 於 25-12-2013 21:59 發表
其實我想問下而家難唔難搵到wa系m4嘅逆牙鋼管??
逆牙鋼管只有 iron airsoft 同5ku, 絕種好耐了
我相中那條element 正牙都絕種年多了

而家要揾, 似乎只有毒蛇鋼管有14mm逆牙adpator...

回覆 9# 的帖子

不過咁噴完都好靚

發新話題