發新話題

[Marui] 馬記都出GBB M4.....

回覆 44# 的帖子

I will probably stick with WA system

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:14 發表

粉絲呢家野... 又唔止MARUI 有既

先說上面提到匣重500 克,其實偏輕的,
GP PMAG 應該430 克,GHK M4 五百幾,KSC就唔洗提
如果為著真數去玩MARUI 基本上SIDE 氣,倒不如說是無傷太大資源下添加一些時髦 ...
基本上過三千已經是一個關口,不是一般鎗友會話買就買。
君不見GHK的AK都好多人話貴咩?同一個道理......所以馬記係GBB分唔分得到地盤,就真係見仁見智了。
在我而言,係香港呢個GBBr環境,佢未必能夠熱賣羅。

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:18 發表

我反而估佢個價略低於SOPMOD M4
我都覺,不境M4 GBBr地盤已一早比人家分割曬。
第一炮可能會比番D甜頭用家,比佢地上左隻海盜船先

引用:
原帖由 RCman 於 15-5-2014 15:20 發表

基本上過三千已經是一個關口,不是一般鎗友會話買就買。
君不見GHK的AK都好多人話貴咩?同一個道理......所以馬記係GBB分唔分得到地盤,就真係見仁見智了。
在我而言,係香港呢個GBBr環境,佢未必能夠熱賣羅。
我唔知台仔槍是否去到日本都一樣好賣,但同樣三千幾銀( 甚至4000 + HKD) ,
MARUI 就賣得瀟灑好多,唔似GHK 咁斬開幾截賣,
當然公司大加埋日本正苦科水振興經濟唔同講法,
MARUI 一出,大家不若而同問GHK 果支點... 如果企係GHK 立場,
呢個市場景況真係最差的時候。

不過雖然話貴,但見D 日本仔買次世代仍然好似好爽手,完全唔覺得貴咁... MARUI 就出完一支又一支,出完一款又一款,
都知佢有肉食... 或者因為日本仔人工「數字上」比香港高2~ 3 倍,6 萬隻羊對佢地黎講真係等如我地買套GP MOE KIT...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:30 發表

我唔知台仔槍是否去到日本都一樣好賣,但同樣三千幾銀( 甚至4000 + HKD) ,
MARUI 就賣得瀟灑好多,唔似GHK 咁斬開幾截賣,
當然公司大加埋日本正苦科水振興經濟唔同講法,
MARUI 一出,大家不若而同問GHK  ...
其實以日本本土計,佢地買一支"廁勢袋",唔係真係好貴。
計番國民生活水平,同我地買支"我們"差不多。
而至於台仔港仔GBBr, 可能物離鄉貴
價錢比香港貴上50個巴仙

期待,不過都係出咗先算
Are You Ready ?!

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:14 發表

粉絲呢家野... 又唔止MARUI 有既

先說上面提到匣重500 克,其實偏輕的,
GP PMAG 應該430 克,GHK M4 五百幾,KSC就唔洗提
如果為著真數去玩MARUI 基本上SIDE 氣,倒不如說是無傷太大資源下添加一些時髦 ...
日本仔平均都揾得比香港人多, 佢本地啲野眼中可能唔算貴
不過平民揾港紙玩日製唔捨得玩得幾多支就係真,
M4槍型GBB系統都有567間。。平均二千幾蚊, 炒冷飯野個人覺得唔值貴價,
無奈唔係先出hk416/Scar呢啲少有又熱們槍型, 物以罕為貴, 貴啲都會捨得比水
(馬記開左個ARGBB系統, 未來只要開模做416槍身用番次世代骨件托唔排除有機會出)

支野未出無謂討論太多好與不好地方,但馬記有個優點係其它牌子比唔到,
就個人而言, 就係馬記比到信心一買即打,準度高,照佢說明書使用有耐用保障,咁多產品只有個別易出問題,
完全適合新入們或唔想執槍既師兄~
自己係個AR+馬記粉絲, 不過呢次我比較偏好豬HK。。。
雖然我玩緊井成爽打,又入多左支暫時對其它無興趣。。。 逃~

回覆 52# 的帖子

點解偏好GHK?GHK 個hop up係WA果款調整方法,用其他全部骨都好難調整。
如果有好多WA系統GBB彈匣的話,又仍然好有吸引力既。鋼internal,鋼bolt。
快啲出黎啦哎.....

marui一貫系統穩定性真係無得輸...加上已經係金屬receiver同ceracoat finish的確係賣點。唔再係膠野。

問題回歸原點就係豬HK支SAMPLE而家唔係咁順,
唔改善到等同/好過marui就會被比下去...
當然重有本土情懷/死忠/唔想轉會等等等等因素影響到

不過我比較期待marui就是
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 50# 的帖子

其實,錢從來對香港玩家唔係最大問題,大把人買支WA系統WE系統,內件唔得,hop up 唔得,inner barrel唔得,個槍身唔鍾意等等。換鋼件,換換下就變左viper ino 啲價錢...
未計買ino viper 改改改同玩PTW然後又整整改改果啲。

如果三四千港元,換隻topgas飛機就可以打得穩定。
marui係有優勢的。當初想買GHK都係咁諗jei...

多一個系統絕對值得支持尤其係Marui
However M4就不感興趣
我支KWA Magpul LM4無論冬天還是夏天穩定無得彈,彈匣重to me 不值得一提.

不過支短870must buy

無錯, 現在先出M4未免有d遲, 大家對M4既欲望一般了
正如上面師兄講, 如果佢出d大家都想要既槍種咁又唔同
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

馬記同Surefire真有得比
人地出到唔出既野, 依家先黎出

引用:
原帖由 潛陣水 於 15-5-2014 17:34 發表
馬記同Surefire真有得比
人地出到唔出既野, 依家先黎出
馬記不嬲行保守路線
財少身子弱,無錢瞓唔著

我相信日本本土不愁市場, 因為MARUI 出, 等於唔洗買"來路"貴槍,  

睇左樂道D介紹, 19MM飛機,  但CARRIER無啦啦開個長方凹位就佢特規forward assist

發新話題