發新話題

求救,幫朋友問CANON

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 23:00 發表

其實幫我朋友簡相機都煩,又係D家長想同小朋友影相
乜都吾知,要心水顏色,對焦要快要準,買左吾就TRADE OUT 部機
已經換左三次,我同佢講買部CANON G╱P 系列咪好,一部有晒又細部

老實講 ...
照咁既需要,即係要5DIII或6D 跟大三元先得o羅……

引用:
原帖由 Hamlet 於 5-6-2014 01:12 發表

照咁既需要,即係要5DIII或6D 跟大三元先得o羅……
冇錯~ 不過佢會嫌重嫌貴嫌麻煩

引用:
原帖由 xyzchan 於 5-6-2014 01:35 發表

冇錯~ 不過佢會嫌重嫌貴嫌麻煩
係攝影Forum見過好多呢類人,
想輕又要影到遠又影到近。
就算一個DSLR body + 一支天涯鏡18-300都無用啦!
影表演,多數室內。300mm時光圈去到F5.6~ 6.3! 你要推ISO去到幾多?至比到1/60或以上快門(企定定唱歌仔手定還可以1/60, 如果係走來走去....1/100-200....可能推盡ISO都無用)?
我也見過不少家長影大會堂果類室內表演.....開閃燈......除了當時用閃燈跟本沒有用,有些表演場地係唔比影相的,
你如果不用閃燈時工作人員還會隻眼開雙眼閉,但一見閃光就即時做野......唉.....

不是有心攝影,只求要有比較好的相片質素,不如買Sony RX10, 28﹣200m f2.8恆定光圈,1" CMOS
高機動性也有不錯的畫質,如果不是有攝影興趣而買了一批單鏡器材,錢係洗了,效果全無。
更連觀賞自己仔女表演的時候也失去...因為掛主要對住D架生,又要影相.....不熟識時是會很忙碌的。

總括:好多人以為用了DSLR 影相,就一定會出到好相的想法是錯的。
我有個朋友就是人版,以前用DC影相都還可以,至少一張相最基本要有的對焦準,暴光足夠。
但他至上年換了Nikon D7000 + Sigma 17-70 f2.8-4 之後,計最基本的焦準都無,好多相都blur了及好暗.........

引用:
原帖由 RCman 於 5-6-2014 09:04 發表

就算一個DSLR body + 一支天涯鏡18-300都無用啦!
影表演,多數室內。300mm時光圈去到F5.6~ 6.3! 你要推ISO去到幾多?至比到1/60或以上快門(企定定唱歌 ...
因為好多人唔識用單反,就用佢嘅auto mode, 但係當佢地影反差大嘅畫面嘅時候,就會因為相機誤判而over 或under.  對焦方面,如果set 中央對焦,唔多人識先對焦後構圖,如果set 自動對焦,又可能focus 錯主體。所以冇心學又用單反的話,反而出來效果仲差

我叫佢買M9, 吾要放比我,不個佢問完我咩黎就冇騷我

其實CANON G卅P 系列真係幾好,又細又有質數,不個佢吾鐘意

引用:
原帖由 cato 於 5-6-2014 19:04 發表
我叫佢買M9, 吾要放比我,不個佢問完我咩黎就冇騷我

其實CANON G卅P 系列真係幾好,又細又有質數,不個佢吾鐘意
因為唔夠大部唔夠型嘛

引用:
原帖由 xyzchan 於 5-6-2014 19:10 發表

因為唔夠大部唔夠型嘛
因為唔夠大部嚇唔到人

引用:
原帖由 RCman 於 5-6-2014 09:04 發表

影表演,多數室內。300mm時光圈去到F5.6~ 6.3! 你要推ISO去到幾多?至比到1/60或以上快門(企定定唱歌 ...
DigitalRev kai wong試過拍左條好好笑但都幾侮辱tamron碌唔知咩18-270天涯鏡既片, 結果俾廣大又正常既拍友媽到反皮...
http://www.youtube.com/watch?v=U41Vwd83rus

引用:
原帖由 loveless 於 5-6-2014 21:42 發表

DigitalRev kai wong試過拍左條好好笑但都幾侮辱tamron碌唔知咩18-270天涯鏡既片, 結果俾廣大又正常既拍友媽到反皮...
http://www.youtube.com/watch?v=U41Vwd83rus
http://i1.ytimg.com/vi/U41Vwd83rus/ ...
我無抗拒天涯鏡,去旅行,一般生活拍照的確係方便。
我從前都買過天涯鏡。
但去到D 比較暗的地方影相,細光圈就真係不能隨心所欲。
所以,係人用器材,不是器材用人。
知道每支鏡的用途而去用,就唔會用錯用途。
不過......就算天涯鏡...我也偏向買原廠。
只有原廠天涯鏡至比到f5.6, S及T呢類副廠鏡只能比到f6.3

引用:
原帖由 xyzchan 於 3-6-2014 01:34 發表

Sigma 17-70 f2.8-4 係好鏡!
但17會有黑角

不過入門計確係CP值極高
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 RCman 於 5-6-2014 21:25 發表

因為唔夠大部嚇唔到人
其實我現在影相, IPHONE算...下下5D 70-200 F2.8好重...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-6-2014 14:20 發表

其實我現在影相, IPHONE算...下下5D 70-200 F2.8好重...
我現在去旅行時,就算會帶D800,
都唔會日是帶係身,有D trip知係飲飲食食買買野,
我都係帶Sony RX100M2多。
機仔細細質素合我要求,輕裝反而享受去旅行時的閒適。

回覆 24# 的帖子

現在出外玩好少帶兩支鏡,只會帶支24 1.4 。想影嘅嘢,影到就影,影唔到就算。

唔用FF的話sigma支 17-50 F2.8既 CP值更加爆燈

引用:
原帖由 reniless 於 6-6-2014 15:48 發表
現在出外玩好少帶兩支鏡,只會帶支24 1.4 。想影嘅嘢,影到就影,影唔到就算。
嘻淨係支鏡都重過我部LX7
再帶多部Fuji W3 3D俾姨媽姑姐之流慢慢去"哇哇好得意呀blah blah blah"
自已就可以鼠開去影野

發新話題