發新話題

3R相轉電腦file

引用:
原帖由 T-800 於 3-6-2014 23:13 發表

"快逃尾" 係唔會出TIFF,只會jpg...
専業既PHOTO LAB 會出TIFF,但好貴ー張...

用相機翻拍相片亦是方法,若數量吾多可以試下...

HAPPY SHOOTING!
叫So師傅幾舊水買部柯達P460 scanner之類係最實際, 最主要係佢對工時既概念有點模糊

工時既概念???
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-6-2014 22:41 發表
我梗係想用一個吾駛錢的方法做左佢啦....等我執哂出泥先
認真mode:

曾經何時開始, 懶醒既marketing方針令買部打印機好平, 而換油墨/炭粉好貴.
於是油墨/炭粉用完, 大把人就直接將打印機丟棄, 而再買部新機.

隨處可見被隨街丟棄既, 不乏高階3合1打印機..
呢D機既掃瞄光學組件及功能, 並唔係講笑的..
要完全唔用錢?
去搬台番屋企,
scan 晒堆相,
用完又學人當垃圾丟走佢...

其實Scan -VE/+ve菲林都係好花時間的,同專係scan底片的scanner會快好多,一般flat bed...單係你mount果下....已經花好多時間了
而且,由於負片的微粒,就算你有幾高解像度的Scanner,放大相都係死。
一般scan完當係keep番個record其實唔洗scan好大像素。

嘩!乜咁多學問o架
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-6-2014 16:22 發表
嘩!乜咁多學問o架
搞清楚先,
你只係scan相片,
定要scan 埋菲林底片?

其實最大既學問只係時間
要因應媒體去諗好set好個流程, 例如除塵,
跟住既都只係機械人式重複動作, 苦悶到爆但一樣要計人工成本

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 13:52 發表
其實Scan -VE/+ve菲林都係好花時間的,同專係scan底片的scanner會快好多,一般flat bed...單係你mount果下....已經花好多時間了
而且,由於負片的微粒,就算你有幾高解像度的Scanner,放大相都係死。
一般scan完當 ...
我經歷過滾筒年代, 記憶中scanner房班大帝通常都係一絲不苟的, 手續嚴謹到不得了
時代改變, 我諗佢地老早改晒行做地產經紀...

引用:
原帖由 loveless 於 4-6-2014 17:48 發表

我經歷過滾筒年代, 記憶中scanner房班大帝通常都係一絲不苟的, 手續嚴謹到不得了
時代改變, 我諗佢地老早改晒行做地產經紀...
我同樣經歷過Drum Scanner炮相的年代哦!
也見證過植字年代,當時好多因為電腦化的洪流而要失業或轉行.....

SCAN格120 SAVE TIFF 都執晒輸出都可以成600-900MB一張架喎,而家仲要求3R TIFF

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 20:10 發表
SCAN格120 SAVE TIFF 都執晒輸出都可以成600-900MB一張架喎,而家仲要求3R TIFF
120卅 135已經係兩個世界啦,
如果4x5 or 8x10更加唔洗講。
135個密度太低啦.....唔洗用Tif 啦!
135一般做RGB jpg已經夠曬。

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 20:24 發表

120卅 135已經係兩個世界啦,
如果4x5 or 8x10更加唔洗講。
135個密度太低啦.....唔洗用Tif 啦! jpg夠了。
如果3R TIFF 一張相真係難以估計,3R SAVE JPG啦
我自己試個同一張相SCAN 120 TIFF 同 120 JPG,顏色上係有少許少許少許分別,大約相差15%,吾係好留心同專登去比好難睇得出
而且120 TIFF 己經去到6XX-9XXMB一張,如果3R都係JPG算啦

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 20:30 發表

如果3R TIFF 一張相真係難以估計,3R SAVE JPG啦
我自己試個同一張相SCAN 120 TIFF 同 120 JPG,顏色上係有少許少許少許分別,大約相差15%,吾係好留心同專登去比好難睇得出
而且120 TIFF 己經去到6XX-9XXMB一 ...
幾多MB一張相其實係唔實制,
睇相幾大係要睇幾多Pixel X 幾多Pixel
一張jpg scan完可能得3M,其實打開一樣同張tif 一樣像素,只不過係JPG壓縮左relation color,1﹣10個完檔大小都可以差好遠。
Tiff...比你一張900MB, tiff一樣有compress mode LZW, 完檔可能得20MB, 同另一張900MB, 目視你個mon都未必夠分辯率去分得出邊張係未壓縮TIFF, 邊張係LZW TIFF?
所以單睇個完檔output到幾多MB係無意思,一定要睇final output PIXELs

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 20:36 發表

幾多MB一張相其實係唔實制,
睇相幾大係要睇幾多Pixel X 幾多Pixel
一張jpg scan完可能得3M,其實打開一樣同張tif 壓縮像素,只不過係JPG質素左relation color,1﹣10個完檔大小都可以差好遠。
Tiff...比你一張 ...
我慣常只睇獨立原色channel壓縮後有冇出事...
話說回頭若今時今日仲有人經internet/FTP傳個900mb Tif過黎, 我會落佢降頭

引用:
原帖由 loveless 於 4-6-2014 20:46 發表

我慣常只睇獨立原色channel壓縮後有冇出事...
話說回頭若今時今日仲有人經internet/FTP傳個900mb Tif過黎, 我會落佢降頭
我都經常接受呢D檔案,好多時D人都以為大就係好野,SAVE到老年甘大,唔比PSD你已經好好彩
好多時我都會收國內的檔案,做一個high way 廣告,可以比個1:1原大300dpi CMYK, TIFF過你,比你DL左.....都有排開出來

請PIXELs 係邊睇到?

發新話題