41 123
發新話題

3R相轉電腦file

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 19:31 發表

我同樣經歷過Drum Scanner炮相的年代哦!
也見證過植字年代,當時好多因為電腦化的洪流而要失業或轉行.....
植字時代,自己mark行距字距字型…出mic紙人手砌稿…哈哈…好考功夫架…
So兄攞出去比人scan啦…自己搞真係好花時間架…同埋勁悶…

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 21:06 發表
請PIXELs 係邊睇到?
我只用Photoshop,每款軟件都不同位置睇。
去Image> Image size入面有得睇到好多數據。

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 20:36 發表

幾多MB一張相其實係唔實制,
睇相幾大係要睇幾多Pixel X 幾多Pixel
一張jpg scan完可能得3M,其實打開一樣同張tif 一樣像素,只不過係JPG壓縮左relation color,1﹣10個完檔大小都可以差好遠。
Tiff...比你一張 ...
我諗我吾會左你意思,因為一般SCAN時已經有埋幾多PIXEL X PIXEL
而你意思係谷大MB無意義實際係要睇幾多PIXEL X PIXEL?

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 22:31 發表

我諗我吾會左你意思,因為一般SCAN時已經有埋幾多PIXEL X PIXEL
而你意思係谷大MB無意義實際係要睇幾多PIXEL X PIXEL?
120唔算係大底,佢個菲林密度都唔係好多,
你Scanner 能夠Scan到最大幾多像素係一個數值,
原材料能夠氶接到幾多密度係一個數,
即係比個喻,兩部DSLR 係道,兩部都係2400萬像素,
一部係DX,一部係FF.你話邊部個質素會好D?
像素呢傢野.....好多時夠用就得,唔好比高像素=高畫質作為一個正比。
同樣大MB也不等於張會好過低MB數果張。

現在生產商就係捉住消費者的心理,
以為像素高=高畫質。
DC相機一片鼻屎甘細的CMOS出到2400萬像素,
手機的CMOS就更加細....也出到2000萬像.....實質上有無用呢?

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 22:41 發表

120唔算係大底,佢個菲林密度都唔係好多,
你Scanner 能夠Scan到最大幾多像素係一個數值,
原材料能夠氶接到幾多密度係一個數,
即係比個喻,兩部DSLR 係道,兩部都係2400萬像素,
一部係DX,一部係FF.你話邊部 ...
咁呢個我明,你意思即係一個谷像素
像數最主要都係睇編幅大小

而TIFF檔係等於RAW,而JPG經個壓縮
不個都係睇你需要SCAN咩,我就JPG就夠

道理上, 菲林最高解像密度係150 line per millimeter左右,
若要完全RGB各原色都點對點o甘scan, 道理上135底片都有8千700萬像素,
按比例120 6x6就有33千萬像素

但實際上, 就算用最Pro既 scanner, 又任你點搞
就算 135底片scan出黎又真係足8700萬像素,
只要與同樣呎吋FF  DSLR (當只有2400萬像素) 原大相/圖片一比較,
你只會嗌回水...

個人一向睇法係, 單純數像素多少, 一向唔係決定質素既指標..

引用:
原帖由 loveless 於 4-6-2014 23:08 發表
道理上, 菲林最高解像密度係150lpi左右,
若要完全RGB各原色都點對點o甘scan, 道理上135底片都有8千700萬像素,
按比例120 6x6就有33千萬像素

但實際上, 就算用最Pro既 scanner, 又任你點搞
就算 135底片scan出 ...
咁幻燈片呢
不個如果放相應該菲林正D下? 有冇師兄專業放相

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 23:10 發表

咁幻燈片呢
呀ken rockwell 神棍大仙話過 Velvia 50 都係160 line per millimeter左右

引用:
原帖由 loveless 於 4-6-2014 23:13 發表

呀ken rockwell 神棍大仙話過 Velvia 50 都係160lpi左右
其實LPI咩意思??

line per millimeter
我打錯字

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 22:56 發表

咁呢個我明,你意思即係一個谷像素
像數最主要都係睇編幅大小

而TIFF檔係等於RAW,而JPG經個壓縮
不個都係睇你需要SCAN咩,我就JPG就夠
TIFF 檔不等於RAW檔,RAW內含很多原始數據於執相時係好有用。
但每間相機生產相的RAW是不同,有自家數。
TIFF同JPG都係相類似的,只不過TIFF能夠還原到比較多的色域。
但TIFF於option選項中也能選LZW壓縮檔,不過壓縮比同JPG相對少。

在我自己而言,影相我好多時都會影RAW+JPG,但最後完成編輯後存檔我只會SAVE as .jpg(8)

41 123
發新話題