發新話題

N 年無砌之高達模型

引用:
原帖由 2slow 於 19-6-2014 17:19 發表

請問紅黑色果舊係咪filter?
宜家d pump 咁平既...以前要成千銀
佢話可以控制出氣壓,不過我點扭都係( 修正 ) 60 PSI...

紅色圈圈可以扭出,用黎裝噴槍坐,再扭番實佢...
有噴槍坐之後溝油好EASY

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 RCman 於 19-6-2014 17:13 發表

我個泵由我讀書學噴畫,用到依傢....一個泵有排用的,
當年千六買左個兩缸…過左十年扔溝左,後悔ing
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:21 發表

佢話可以控制出氣壓,不過我點扭都係45 PSI...

紅色圈圈可以扭出,用黎裝噴槍坐,再扭番實佢...
有噴槍坐之後溝油好EASY
唔洗氣缸都可以狂噴追到氣?? 勁喎
以前我果set要加成兩個大氣缸...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:16 發表

呢個

http://item.taobao.com/item.htm? ... 934&ns=1#detail

買唔係問題,問題係舊野4, 5 KG 我住YL

不過以物論物,好用的,開最大出氣量狂噴都追到氣
睇下先

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 2slow 於 19-6-2014 17:24 發表

唔洗氣缸都可以狂噴追到氣?? 勁喎
以前我果set要加成兩個大氣缸...
佢有氣缸架,內置的,
氣壓一低佢就會轉摩打吹番帳佢。
所以開左機之後唔洗理佢,隨便噴噴槍,唔夠氣佢自己FILL,收工先熄機。

自己實際用時,大範圍主色噴射係可以長射不止。。。
噴細出氣呀,陰影果陣當然更加ok啦。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 17:21 發表

當年千六買左個兩缸…過左十年扔溝左,後悔ing
當年讀設計,噴畫課程買左個意大利儲氣無聲泵$1700,一支日本製Olympus 0.2噴筆$1080
以當年物價其實真係好貴....好多謝家庭的支持....當時我都有做下partime甘。

依傢我噴模型就用Iwata 0.3mm多。
十幾年前買都係三百幾

不過隨住化裝技術的進化,唔用噴筆只用支裝噴油都做到呢個效果的。

附件

19-6-2014 17:35

19-6-2014 17:37

19-6-2014 17:37

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:26 發表

佢有氣缸架,內置的,
氣壓一低佢就會轉摩打吹番帳佢。
所以開左機之後唔洗理佢,隨便噴噴槍,唔夠氣佢自己FILL,收工先熄機。

自己實際用時,大範圍主色噴射係可以長射不止。。。
噴細出氣呀,陰影果陣當 ...
以前我用果隻類似下圖...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

咦!我依家個泵六百幾好似無得自動停

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 RCman 於 19-6-2014 17:35 發表
不過隨住化裝技術的進化,唔用噴筆只用支裝噴油都做到呢個效果的。
淨係講個波的秀積都做唔到啦罐仔油,拜下先,好靚

引用:
原帖由 RCman 於 19-6-2014 17:27 發表

當年讀設計,噴畫課程買左個意大利儲氣無聲泵$1700,一支日本製Olympus 0.2噴筆$1080
以當年物價其實真係好貴....好多謝家庭的支持....當時我都有做下partime甘。

依傢我噴模型就用Iwata 0.3mm多。
十幾年前 ...
八十年代好興噴畫…噴到相一樣好鬼勁

《河湟有感》司空圖

你果個同我個好似樣。。 。
會否我果個沒缸的?
但佢到psi 就會自動停機,開槍走左d氣又再著,
咁照計入面總會有個高理室吧? 我估。。。

回覆 22# 的帖子

masterpiece

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:42 發表

淨係講個波的秀積都做唔到啦罐仔油,拜下先,好靚
以上幾張相都真係全部用支裝現成噴油完成的,
不過......最後化妝就要靠佢啦.........Tamiya weathering Kit
其實實係同女生化妝一樣

附件

19-6-2014 17:48

引用:
原帖由 RCman 於 19-6-2014 17:48 發表

以上幾張相都真係全部用支裝現成噴油完成的,
不過......最後化妝就要靠佢啦.........Tamiya weathering Kit
其實實係同女生化妝一樣
噢。。 原來舊化是掃上去的 

我以為細mm 咀噴的,因為做得好柔和

發新話題