發新話題

N 年無砌之高達模型

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 17:43 發表

八十年代好興噴畫…噴到相一樣好鬼勁
係呀....未有電腦年代,
要畫出仿真畫,或是執相....都係要靠噴畫的

我自己呢隻1/100 聽日就預左會比番個貨主,
到自己身痕想砌,不過1/100 真係好阻掟.. 有點想玩1/144 算,
但又要考慮噴油要遮又盛,冇1/100 咁瀟灑了...但一隻mg 1/100 個位夠放3 隻1/144..
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:49 發表

噢。。 原來舊化是掃上去的 

我以為細mm 咀噴的,因為做得好柔和
用噴筆都做到,以前打影我都係用噴筆做。
不過依傢唔係好方便開pump做野,又想製作下模型。
用支裝噴油+weathering kit都係一個方法

引用:
原帖由 RCman 於 19-6-2014 17:51 發表

用噴筆都做到,以前打影我都係用噴筆做。
不過依傢唔係好方便開pump做野,又想製作下模型。
用支裝噴油+weathering kit都係一個方法
各顯神通啦,總之而家你個成品正過我果件幾倍,好唔甘心

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:50 發表
我自己呢隻1/100 聽日就預左會比番個貨主,
到自己身痕想砌,不過1/100 真係好阻掟.. 有點想玩1/144 算,
但又要考慮噴油要遮又盛,冇1/100 咁瀟灑了...但一隻mg 1/100 個位夠放3 隻1/144..
MG唔算阻掟喇
我仲有幾隻PG爛尾中...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 RCman 於 19-6-2014 17:49 發表

係呀....未有電腦年代,
要畫出仿真畫,或是執相....都係要靠噴畫的
執相?!

以前個D人肉分layer真係好勁

用乜顏料?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 18:53 發表

執相?!

以前個D人肉分layer真係好勁

用乜顏料?
執相用膠彩,噴畫就ink或膠彩都得
但ink噴完個色係好彩的,但放得耐會走色。

不透明彩?

留白好煩

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 19:07 發表
不透明彩?

留白好煩
執相如果有D位要重畫,會先係影響位置噴左白膠彩先,因為膠彩的cover能力大。
甘之後用ink上色都可以。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 19:07 發表
不透明彩?

留白好煩
SO 兄應該用SO 膠彩

SO 彩采之前玩過,杰達達,當年是為左送生日禮物,自己畫幅畫..
一劈劈咁抹上去,不透明的,干得很快,畫完之後D筆觸痕仲係度,自己都覺得似名畫 

PS。 頭版的成品相已用單鏡重影...  

我以前學水彩,也在水彩中止步

所以除了略知塑9彩係乜之過就乜都未玩過

畫畫要有火,我熄左好耐....

DIY都好似有D冷卻

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 19:17 發表
我以前學水彩,也在水彩中止步

所以除了略知塑9彩係乜之過就乜都未玩過

畫畫要有火,我熄左好耐....

DIY都好似有D冷卻
其實做手工呢家野,好多時真係由身痕發動,
我本身都冇諗住整,但見人家砌黎好歡樂,我又抵唔到頸... 不聞之則心不動也

me2....有時見人砌得好歡樂但又砌到一篤care,我又抵唔到頸...

所以冷氣水喉光管砌櫃彈墨鑽牆假天花都DIY過,咪又係見到D fd望住見野企左係到,我又抵唔到頸...

條頸真係要睇大夫

《河湟有感》司空圖

傳統的畢地底油只有灰色及白色。
不過現在的畢地底油有黑色,
因為以前噴油技法會先處理由淺至深的color
但後來處理shadow有一種叫做留影技法。
就係要先噴黑色打底........
近幾年D支裝油加左好多價,好彩公司左近有間樓上鋪叫做平少少......

附件

20-6-2014 10:27

發新話題