發新話題

N 年無砌之高達模型

RG 我買過幾盒,都只係砌左一對Zeta的腳ja

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 17:08 發表

遅下想揾你代購  

個泵有無多D相?有埋貯氣缸同腳製就完美了

以前個Pk台制水隔要塞野先隔到水…時代進步!
我個泵由我讀書學噴畫,用到依傢....一個泵有排用的,

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 17:21 發表

當年千六買左個兩缸…過左十年扔溝左,後悔ing
當年讀設計,噴畫課程買左個意大利儲氣無聲泵$1700,一支日本製Olympus 0.2噴筆$1080
以當年物價其實真係好貴....好多謝家庭的支持....當時我都有做下partime甘。

依傢我噴模型就用Iwata 0.3mm多。
十幾年前買都係三百幾

不過隨住化裝技術的進化,唔用噴筆只用支裝噴油都做到呢個效果的。

附件

19-6-2014 17:35

19-6-2014 17:37

19-6-2014 17:37

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:42 發表

淨係講個波的秀積都做唔到啦罐仔油,拜下先,好靚
以上幾張相都真係全部用支裝現成噴油完成的,
不過......最後化妝就要靠佢啦.........Tamiya weathering Kit
其實實係同女生化妝一樣

附件

19-6-2014 17:48

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 17:43 發表

八十年代好興噴畫…噴到相一樣好鬼勁
係呀....未有電腦年代,
要畫出仿真畫,或是執相....都係要靠噴畫的

引用:
原帖由 Dave 於 19-6-2014 17:49 發表

噢。。 原來舊化是掃上去的 

我以為細mm 咀噴的,因為做得好柔和
用噴筆都做到,以前打影我都係用噴筆做。
不過依傢唔係好方便開pump做野,又想製作下模型。
用支裝噴油+weathering kit都係一個方法

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 18:53 發表

執相?!

以前個D人肉分layer真係好勁

用乜顏料?
執相用膠彩,噴畫就ink或膠彩都得
但ink噴完個色係好彩的,但放得耐會走色。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-6-2014 19:07 發表
不透明彩?

留白好煩
執相如果有D位要重畫,會先係影響位置噴左白膠彩先,因為膠彩的cover能力大。
甘之後用ink上色都可以。

傳統的畢地底油只有灰色及白色。
不過現在的畢地底油有黑色,
因為以前噴油技法會先處理由淺至深的color
但後來處理shadow有一種叫做留影技法。
就係要先噴黑色打底........
近幾年D支裝油加左好多價,好彩公司左近有間樓上鋪叫做平少少......

附件

20-6-2014 10:27

引用:
原帖由 Dave 於 20-6-2014 10:48 發表

留影法,睇就睇過但未真係做過,
先用黑打底,再上主色,少上主色位置就變陰影云云,
出來個效果,陰影聽落比較自然,但自己未真係玩過亦比較老套,仲係用緊主色再打陰影。

btw 在下家住元朗,雙星油仍見 1 ...
我散買的,不是套裝。
全都是油性,我唔用水性噴油的,
一來乾得慢,二來乾後表面會有一層粉粒狀,三來於香港潮濕的天氣中放三五七年會易發mo
原來師兄是元朗人,我每次去元朗都會去近郵局果兩間行下的,
之前想買MG自護,全個廣華街及MK場都無,最後去了那邊買到,
本來想買無腳版,最後比多$200買左"完美自護"

發新話題