發新話題

新手準備入ipsc坑(練下手感同埋整理卅改造先)

年中有好多類似新手交學費ga la,
唔少人一開始都係咁, 包括小弟自己
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 horenhim 於 3-8-2015 13:20 發表

因為你喜愛既野未必係你需要既野...
你掉幾千蚊改套kit最後發覺唔岩打都只係好型咁走冤枉路
首先, 跳出斷我章義呢個框框先... 你截我段文既前提我係叫新手找鎗匠去改, 唔好自己瞎摸摸跟風去自己改技鎗, 如果要講既係比人呃錢昆水之類係另一個話題(改咩方向就應該多問自己會前輩師兄議見...)

另外, 係心癮, 因為你喜愛既野未必係你需要既野, 但你始終心思思會想去試/買, 一日未試過/試唔出分別點會心熄, 但有無師兄可以借自己兵器比人仲要一頭半個月, 試到新手都感覺到分別再比佢試到決定點改? 點解唔一開始就解開呢個心結? 更可以專心吧? 搵專業鎗匠改都成績差玩唔掂, 咁就無得賴支鎗係自己改得仲差左啦?
返會一定見新朋友將大部分時間係度試自己支鎗, 質疑係咪自己改得唔好, 搵邊度有問題而唔係練習打COURSE羅, 咁唔係仲冤枉路咩?
仲有鎗匠都唔係一定叫你全改, 改完SHOOTER 自己FINE TUNE都係份內事; 冤枉路多少都要走, 問題走幾長姐,唔洗過冤枉錢都唔叫玩過啦,況且又唔一定唔岩用。

最後可能又係老調重彈咁講原裝鎗好夠啦, 好就點解班STD 高手都唔係用原裝鎗? 多少SHOOTER改到原件一件不留改只用返原廠HOPUP膠
可能又講新手要自己搵自己既要求, 咁就同小朋友一樣比佢自己去學會快過專人指導? 所以我認為搵鎗匠講出要求去砌支一定更省錢省時間。

If money can buy time, it's worth!

錢洗左可以搵得返,
時間過左無得回溯。
共勉之。

引用:
原帖由 GMG17 於 6-8-2015 00:22 發表

首先, 跳出斷我章義呢個框框先... 你截我段文既前提我係叫新手找鎗匠去改, 唔好自己瞎摸摸跟風去自己改技鎗, 如果要講既係比人呃錢昆水之類係另一個話題(改咩方向就應該多問自己會前輩師兄議見...)

另外, 係心 ...
專業呢同槍匠呢兩個係好敏感既詞語, 我就不作論述了.
你改到支砲曉飛又點,
安全意識是零, 搵唔到sight picture,
開槍冇follow through, double tap手指抽筋,
哦, 又係一個錢多冇碇洗既新手.

器材只係射擊運動其中一個環節, 你問我有咩一定要改,
我會話係FO front sight, magwell, 強化飛機,
最多裝埋shock buffer.
最基本係呢三四樣一定有顯著提升功能性既零件.
冇其他鳥, 係呀.
除著時間有wear and tear先換金屬套件都未遲.

其他, 可能你好有錢改曬都得,
但未必有幫助, 或者係反效果
(太敏感的 trigger, 近付零blow back的槍, 槍匠的工作...etc.)

錢洗左就係洗左.

時間是最寶貴我認同,
勤力保養槍支裝備,
得閒dry fire下, draw槍練sight picture,
去槍會認真打course練基本功, 找實力相近的同好一起努力, 競爭.
呢D先係我眼中既珍惜時間.

改槍有6-70%部分是個人興趣,
我覺得滿足自己是ok, 但一步到位係唔需要改到噴火既.
就算你係bruce wayne, 有個bat cave, 有埋阿福做你管家
你都唔係batman,因為作為一個新手佢未有齊所有既skill set.
(或者根本就係冇).

不過講到尾你拎支full option既槍打都係冇問題的,
認真練習自然就會提升技術, 久而久之替換不需要既零件.
(又係晒錢囉, 有冇錢同有冇浪費係兩樣野).

一個shooter係想返會fing 下自己支 青見 木倉,
定係磨練技術? 呢D真係見仁見智.

你問我我會係練習行先, 雖然我都喜歡show off自己D裝備.
你show off 支槍既話比錢已經做到效果啦
(不計所有的bad taste match up...),
不過show off技術會得到更多人的尊重.

最後我會建議有 強烈實驗精神好多無謂錢 既新手師兄們改爆支槍上IPSC新班.

money can't buy time,
can't buy skill,
can't buy respect(mostly, ahem).

just my 2 cents.

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 19# 的帖子

所以點解話用馬記hi cap好, 原裝性得已經好唔錯又少鑊氣
你有本事發揮到原裝9成性能, 打公開賽都應該有得(手羅)下獎.

改d核心野都係一千幾百.
洗錢要洗得啱先慳到時間.

一直打老原打到成枝直接換既射手又見過(一直有獎(手羅))
一開始齊槍齊gear, 打一兩次比賽就賣野唔玩又有.
問題係個人想點, 槍呢d野睇餸食飯啦.

改槍交學費呢d野, 就好睇你d槍友好唔好...
有班好槍友就交少d走少d冤枉路
有班"好"槍友就哈哈哈.

btw, 做乜一打個(手羅)字就cut左後面

你地算喇,唔好強姦人地個POST
總之樓主個問題,買TM5.1定係台仔,冇心水既就買5.1,有心水既我夾硬叫你買5.1都冇謂
不過若果你將AIRSOFT IPSC當做一種運動去睇既話,你遲早會明點解我地叫你買5.1

至於幾時改支槍?點樣改支槍?
或者話我以前都會比較執著,但係睇化左喇
有錢你就改啦,但要明白槍同人,始終都係人行先就咁喇

唔同既人有唔同既理念同見解,嘈黎多舊魚

引用:
原帖由 Tazman 於 6-8-2015 16:10 發表
你地算喇,唔好強姦人地個POST
總之樓主個問題,買TM5.1定係台仔,冇心水既就買5.1,有心水既我夾硬叫你買5.1都冇謂
不過若果你將AIRSOFT IPSC當做一種運動去睇既話,你遲早會明點解我地叫你買5.1

至於幾時改支 ...
我只係人品好心地善良先講多D姐, 唔覺意又強姦左人添
唔講囉
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 19# 的帖子

yes, agree. money can't buy time, can't buy skill & respect, 但邊個話去改鎗送技術?

我只係提供一個選擇.

邊個話洗錢改鎗一定要榮, 定係只係你睇唔過眼就唔鐘意新人用改鎗打?
我見你回文一直導向話搵鎗匠改鎗就無一萬幾千都落唔到樓, 一定係FULL OPTION, 一定唔係改你話D核心野, 咁樣你只係活係你自己前設下, 我先後兩次叫新人多問自己會前輩師兄, 你D不理人前設選擇性睇字既習慣我幫你唔到。

我好想知安全意識, sight picture, 開槍follow through, double tap, 邊樣係原裝鎗先練到?
點解新手問改鎗永遠都叫人打好打爆原裝D先? 問改野就要人地練好鎗先, 唔係無資格問?就欺師滅袓咁?
條條大路通羅馬, 唔係單顧背口訣既, 可必妖魔化新人用改鎗?

你係咪人品好我唔知, 但想法係咪好老土我睇得到。

引用:
原帖由 GMG17 於 6-8-2015 22:23 發表
yes, agree. money can't buy time, can't buy skill & respect, 但邊個話去改鎗送技術?
我只係提供一個選擇.

邊個話洗錢改鎗一定要榮, 定係只係你睇唔過眼就唔鐘意新人用改鎗打?
我見你回文一直導向話搵鎗匠 ...
我都只係提供一個選擇.
冇錯, 錢買唔到技術咁做乜洗個D錢?

我真係冇乜所謂, 正如有D人係錢多有D人中意做大佬咁,我係冇乜意見既.

不過搵槍匠又係你提起, if money can buy time it worth又係你講既, 我回文架乍.
引用:
原帖由 GMG17 於 6-8-2015 22:23 發表 我見你回文一直導向話搵鎗匠改鎗無一萬幾千都落唔到樓, 一定係FULL OPTION, 一定唔係改你話D核心野...
引用:
原帖由 GMG17 於 28-7-2015 09:38 發表 我個人認為最慳錢方法就係, 一開始就搵鎗匠砌你既心中款式(TM HI-CAPA數/膽), STI, SVI, 2-2, 乜CAT咩都好, 或者原裝外觀都可以, 上網SEARCH吧, 一炮過攻頂...

不過見到咩搵槍匠呢我就比較敏感既.
只因為呢個圈子太多cult leader/自稱專業人士/自稱gun smith/C fu.
見到都怕怕, 我有感而發而已.

我係老土架, 又中意駁嘴.
我只係將眼睛所見心中所想, 過往的經驗分享出黎,
對新手並無偏見/睇唔過眼之類,
我亦唔係為爭論而爭論.
你唔中意我講既野咪當我精神分裂發up風咪得囉,
唔洗人身攻擊既, 我亦都唔會有感覺.

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 24# 的帖子

你D回文就算啦, 選擇性東拉西址,盡是一些煸情傾向自己之話

引用:
原帖由 GMG17 於 11-8-2015 15:21 發表
你D回文就算啦, 選擇性東拉西址,盡是一些煸情傾向自己之話

共勉之
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

五十笑百

理性討論, 勿動氣

唉! 多年來我見住玩真槍IPSC同AIRSOFT IPSC都係同一個CASE! 個個都係大細路.......

我見解! 二十年前初初興打IPSC! 我同朋友夾份揾GUNSMITH做左一支平靚正RACEGUN打 21 rounds 380 SUPER! 拾左支易手 .45 ACP COLD CUP 打 STEEL CHELLENGE ! 自己撈子彈同當年啲GEAR真係好臭牛皮味好笨重! 係外國同班鬼佬玩得好地地就回流工作! 但在香港玩IPSC就同外國唔同! 當時班人又冇料又寸撚到飛起! 玩係玩多槍款式! 玩係玩多靚GEAR! 講來講去係玩鬥錢多! 用錢多作標準! 事問! 我同班蕉仔(外國回流窮學生)笑說班人連 .177 UIT .22 UIT 都未打過一場! RANGE SAFTY PRACTICE, FIREARMS SAFE HANDLING, RANGE MANNER, FOLLOW THROUGH SHOOTING PRACTICE 都一點不通的話既人一同講槍經! 他們好大口氣話! .177 同 .22LR 呢啲太細火力底B人致玩!   但係一講LOAD(撈)子彈話題! 他們唔識但又要寸就話: 吊! 香港玩銅頭彈最好質數! 你估好似你地班窮鬼成個(黑E)咁ON99拾地下啲彈殻翻去撈鉛頭子彈打咩!   

所以我地見到咁既氣分就唔再出聲! 只同自己班朋友玩! 大家話咪俾我地出人頭地發達, 如果見到呢班人就一定D7佢!  上帝愛我! 天有眼! 兩年前俾我見翻其中幾個幾位自認射乜界大佬! 大家坐底講幾句時我同别一個舊會員一同寸爆佢地! 佢地無地自容! 因為大家一齊拍架車係門口他們見我地兩架車都唔敢出聲再望一望我朋友隻手錶都知輸左啦!  

其實唔明香港社會面對赢同輸係咪咁緊要! 玩可否不擺款不過錢!

我一直都冇買AIRSOFT IPSC槍! 係上年年尾致一口氣買左一套IPSC玩具! 買左支MARUI HI-CAP成槍打METAL POPPERS! 跟着砌左支真得就真鋼得就鋼(淨係鋼身同鈻SLIDE從新打沙再翻電內層抱光都唔記得洗幾多錢)! 真鈻C-MORE連真鏡MOUNT再配鈦螺絲乜乜黑色PDI精密管派仔SVI IMM 鈻 GRIP及成打BT夾! 成套新款SAFARILAND IPSC GEAR! 加個袋連OAKLEY眼鏡! 乜都係錢錢錢! 但自已識條鐵咩! 乜都係叫朋友幫我搞掂! 似為好有驚喜啦! (大家玩貴槍的C-HING們請不要插我, 只是個人感覺) 一打就覺得同支原裝HI-CAP冇分大别 !     仆X! 又浪费左啲錢!

其實我打了多年.177及.22LR真槍! Follow through手法係最關健性定你打得凖唔凖 ! 真係同寳品冇關!

大家師兄得有道理! 洗得起錢一次過係最慳錢同時問! 早買早享受; 遲買平幾舊!

但係小朋友中意買支原裝打打打! 整整整! 改改改! 都係樂趣之一!

我外㽒仔借過我套IPSC去打過一次! 佢班大學同學仔O哂咀! 我外㽒覺得好威好有面! 但都要申報係借舅父槍! 自己冇買槍!

引用:
原帖由 rho837 於 12-8-2015 17:25 發表
唉! 多年來我見住玩真槍IPSC同AIRSOFT IPSC都係同一個CASE! 個個都係大細路.......

我見解! 二十年前初初興打IPSC! 我同朋友夾份揾GUNSMITH做左一支平靚正RACEGUN打 21 rounds 380 SUPER! 拾左支易手 .45 A ...
同意

其實甚麽 “安全意識, sight picture, 開槍follow through, double tap”,真係樣樣都係原裝槍都可以練倒
話說有一次有個師兄單純DRAW緊槍,跟住講開改槍之類問題。我二話不說,就拎佢支未改既HICAP打6槍,當然快佢好多,佢自己都呆一呆,點解自己支槍可以打咁快。
之後我比我支槍佢試,係就係快左,但係唔夠我用佢枝槍咁快。之後我同佢講,冇錯槍係可以幫助唔小,但係終歸都係差個人,硬件冇得練不過人可以。

另外,再講講點解我地呢D打得超過4、5年既氣槍IPSC老屎忽,次次都會同你講,你打爛先逐樣換啦,因為我地見太多太多壞個案喇。
小弟話小唔小,話多唔多,打左氣槍IPSC 大約6年,打得唔叻啦,不過都見唔小野。
有好多新手,一買返黎,個樣好似好正咁樣,又鏡又7吋長SLIDE咁樣,唔好話個人,枝槍都打得唔順。望一望,唔係裝得唔好,就係用一D次一等既件。再唔係就用D我地10個著9個都覺得有問題既野,例如魚骨既鏡MOUNT等等。
再唔係就買人地舖頭成槍,邊間唔講,但係問一問價錢.......
嗯.....,料可以再好D o羅,人地都要搵食既,手工錢係咁上下啦,意思請看倌自行解讀。

所以我地一般都會叫人,你買枝原裝TM HICAP 5.1打住先啦,最多你換前SIGHT,加普通既MAGWELL,加幾塊BUFFER,之後爛咩就換啦
原因係因為,第一,錢洗極有個譜,同埋好多野就算你改到曉飛都仲用得著
第二,其實我話叫你爛左先換咩?咪傻啦,有錢你自然就會換o架啦,駛鬼我教你咩。但係若果你本身打得一排,你見得多左,你會問o下師兄意見,你唔會無丫丫買條nineteen設計既SLIDE,再加個 “免鑽孔鏡MOUNT” 掛.......

若果咁樣講各位看倌都係唔明既話,咁繼續啦,各玩具舖都要搵食,我明既

發新話題