70 12345
發新話題

哥士的惡攪WE AR

取消高亮

哥士的惡攪WE AR

上次用通渠佬,今次醒起死鬼曾sir。
先清理好原裝表面至合金原色,用哥士的一瓶開水至夠全蓋工件,
加小量染黑水(約兩水樽蓋)我就浸左十三分鐘再索層silicon,然後拖下尼龍布,繼而
飛多層薄薄地半唖光就變成咁

附件

29-7-2015 22:15

29-7-2015 22:15

唔錯唔錯!
會唔會做埋成支啊!

數字兄又有新搞作。期待

陳年look~

正呀 。。。好方法

補两張不同光源.

附件

29-7-2015 23:53

29-7-2015 23:53

用強酸會有活化表面後過水不清,酸性殘流致氧化太快的情況。。。

用強䶨則有去油同活化之效,確係高章!雖然吾知點解強䶨哥士的加酸性cool blue係中和作用後為何發黑???可能係強齡使金屬有氧化層,gun blue 內某些有毒中性發色劑使氧化物變色掛。。。

現實的熱發黑處理好似係強䶨的,發黑層係堅硬D既。。。不過要煲熱去浸,同時吾係用氫氧化鈉(哥士的)

樓主既工藝方法非常簡單,適合玩具合金處理,對象適合槍支舊化!!!

此帖要加精,我已收藏
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

補多句 :師兄磨得好有心機!!

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-7-2015 00:01 發表
補多句 :師兄磨得好有心機!!
多謝各位!再附上是次使用的手刮工具(木工用3分收邊刀,自加手柄.)

附件

30-7-2015 00:21

So師傅可唔可以講多D熱發黑?

玩finishing! 正

very nice, 鎗身是鋁金屬定係亞鉛金屬?

正! 又學到野
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 blockhead 於 30-7-2015 00:26 發表
So師傅可唔可以講多D熱發黑?
吾係難,但有毒兼致癌!原料吾難揾。係揾一個吾係自己既廚房難

利申:未試過

《河湟有感》司空圖

正!  但吾係把把襯得起呢個舊化look!
要d越戰款先掂!

70 12345
發新話題