發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

引用:
原帖由 Tango1997 於 18-11-2015 14:36 發表

真鉄原裝膠前托刀郁啦
其他槍械不知道, 但M4/M16等MIL-SPEC要求是不可能發生的.....

BARREL NUT除了固定槍管, 還兼負固定RAS或HANDGUARD作用, 下圖紅色代表GAS TUBE, 黃色代表RAS或HANDGUARD的卡旬/PIN.

半隻HANDGUARD情況下, 還可以極輕微地以mm單位的移動, 在上下HANDGUARD合上互相

附件

barrel nut_0.jpg (46.18 KB)

18-11-2015 16:11

barrel nut_0.jpg

barrel nut_1.jpg (41.34 KB)

barrel nut_1.jpg

barrel nut_2.jpg (37.55 KB)

barrel nut_2.jpg

孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

食字了.....
明就明, 不明就算, 不想浪費時間再打字....

孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

真鐵的粟米handguard夾得好實的
小弟試過自己換骨但搞唔掂要拎比shop搞
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

我堆玩具槍九成仲係用老土barrel nut /delta ring.
自己鐘意唔洗拆管就換到既骨/ HG.
Stoner 同 Leroy當年要o甘設計,自不然有佢地既道理.

題外話, 我唔止一次見過換左FF一體骨但冇換hop up座既井勝...

E何B 返左貨了?

回覆 413# 的帖子

期待D兄報告

引用:
原帖由 horenhim 於 18-11-2015 13:53 發表

我見到槍又搖鏡又搖人又搖
馬記係特登又做返分體前節架,真數個D太陽環係計磅數擰落去真槍仲會打印個章,係實到正常好難用板手拆到,馬記咁做肯定係留返比補品廠出全鋼全鋁一體前節

仲未冇開箱文?
一個什麼也不懂的老兵!!

引用:
原帖由 ayaka 於 18-11-2015 12:17 發表
https://www.youtube.com/watch?v=ad08R3D-I_o

比較馬記, KOBA, WA, KSZ.....馬記的確爽好多, ROF又高
我覺得主要分別係火控擊鎚令到條煲可唔可以運動暢順而變更好氣化

WA - 基本設計90度像真擊鎚=阻力大,運作時氣化容易受氣温影響
KSZ - 45度擊鎚=阻力減少,大容量彈夾加持氣化可以好
方仗 - 90度像真擊鎚但特別彈夾設計,令擊鎚彈弓可以用軟身=阻力減細,氣化可以好
馬記 - 玩具化短身擊鎚減少磨擦造成阻力,大容量彈夾加持氣化可以更好

其實只要WA執下減少磨擦造成阻力氣化已經可以好唔少, 當然其它系統原本設計已經解決磨擦阻力令氣化變差
而馬記更進一步加強運作暢順,氣化自然更好更省氣

回覆 429# 的帖子

之前有宣傳片係可以用134a清到,不過比我都唔用,玩左一排TOPGAS ROF都會時快時慢,可能要準確叉4秒先OK

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2015 22:47 發表

我覺得主要分別係火控擊鎚令到條煲可唔可以運動暢順而變更好氣化

WA - 基本設計90度像真擊鎚=阻力大,運作時氣化容易受氣温影響
KSZ - 45度擊鎚=阻力減少,大容量彈夾加持氣化可以好
方仗 - 90度像真擊 ...
真正WA未玩過,但豬皮AGM , ka 等wa 系統都未叫真正90 度擊鎚,Vfc 可以叫80+度,真正90暫時得方丈,但hummer 形狀個人覺得最神似是Vfc 其次方仗⋯
你的日子如何,你的力量也必如何

回覆 446# 的帖子

唔插夾係90度,擊鎚造型我打分就VFZ最真100分,其次係大陸仔出比WA的90分,方仗65分,抄WA就50分

引用:
原帖由 gainax 於 19-11-2015 00:03 發表
唔插夾係90度,擊鎚造型我打分就VFZ最真100分,其次係大陸仔出比WA的90分,方仗65分,抄WA就50分
個D 虛位黎姐:)mega 都有呢D虛位⋯ 方仗個鎚叫幾靚,個連發歐比其他WA 系究尖⋯

你的日子如何,你的力量也必如何

不過市面D仿真擊鎚都係抄Auto AR15,唔係Colt造型

AR15

Colt

回覆 448# 的帖子

其實仲有大蛇同KXJ都係仿真擊鎚,感覺外型要比方仗真,只係大蛇新切氣唔再係90度

發新話題