19 12
發新話題

[Marui] 馬記g17問題

馬記g17問題

馬記g17原裝冇改打we gas出事
打第一槍時,尾段半條slide係條槽飛左出黎見到個hammer
前面就卡住條槽,唔上唔落,撬左好耐先搞返好
想問下有冇人試過,係咪用支we gas 先出事?

原裝應該用134a氣

原裝應該推唔動top gas

原裝一直top gas,還未出事,出事再算

換左條spring,希望可以打到一年半載
到時換slide

好奇想知點解有d人原裝打到top gas
明明條spring應該唔夠力打個嘩佬,都可以打成年

會唔會係現在馬記質數比以前遜色

原裝其實大部分都夠打開哇佬,但打唔晒,所以一換 Hammer Spring 會加力
我把 G17 打左 3, 4 年 Topgas,都係早一個月先換 Hammer Spring,換之前夏天 3x 度打 outdoor 都係照用到 Topgas
不過留意唔好長期停留在擊發狀態,即拉左 slide 放佢 357 日,因為始終係彈弓長期扯住會失去彈性 = 冇力
近月買左支 HK45 都係可以用到 Topgas 的

至於原裝膠 slide 夠唔夠頂 topgas 就係另一個問題了

樓主換 spring 係換左 hammer spring?

引用:
原帖由 no-name 於 18-11-2015 14:43 發表
原裝其實大部分都夠打開哇佬,但打唔晒,所以一換 Hammer Spring 會加力
我把 G17 打左 3, 4 年 Topgas,都係早一個月先換 Hammer Spring,換之前夏天 3x 度打 outdoor 都係照用到 Topgas
不過留意唔好長期停留在擊 ...
拉左放佢357日?唔明?
是換左hammer spring
而家第二個問題出現左,由於改左條spring,打大力左,用左多d氣,導致冇法清匣及lock唔到slide,有咩方法改善

引用:
原帖由 jngg 於 18-11-2015 15:24 發表

拉左放佢357日?唔明?
是換左hammer spring
而家第二個問題出現左,由於改左條spring,打大力左,用左多d氣,導致冇法清匣及lock唔到slide,有咩方法改善
我意思係拉左 slide,擊鎚在待發情況下唔理佢一段時間,因為 hammer spring 會長期拉 "痕" 左,所以會軟皮
至於用氣問題小弟就唔識幫你了,照計你個 setting 用氣量應該不過太多,一係你試下轉 gas,小弟開過恐龍同紅狼氣覺得持久力幾好
lock 唔到 slide o係因為 slide 回得太快,lock 唔切,而 slide 得快代表用氣已是最少

作為參考,小弟果把改左 prime slide, 150% hammer, pdi winter 拍頭, 紫膠, 6.00 9 波管,前幾日 27 度 0.25g 有 1J, 都可以清到匣 + 加多十飛左右

引用:
原帖由 no-name 於 18-11-2015 15:36 發表

我意思係拉左 slide,擊鎚在待發情況下唔理佢一段時間,因為 hammer spring 會長期拉 "痕" 左,所以會軟皮
至於用氣問題小弟就唔識幫你了,照計你個 setting 用氣量應該不過太多,一係你試下轉 gas,小弟開過恐 ...
明解
其實打10飛是可以lock slide,如果上滿廿幾粒就清唔到匣
lock唔到slide原因是因為沒氣,應該係條spring打多左氣
我用we gas,及吉打gas都係咁,如果做密氣有冇機會改善?
至於slide部份唔打算換,由佢打壞先算

引用:
原帖由 jngg 於 18-11-2015 15:43 發表

明解
其實打10飛是可以lock slide,如果上滿廿幾粒就清唔到匣
lock唔到slide原因是因為沒氣,應該係條spring打多左氣
我用we gas,及吉打gas都係咁,如果做密氣有冇機會改善?
至於slide部份唔打算換,由佢打壞 ...
我以為你係 bolt back 勁得濟 tim,但咁似乎仲過份 wo,廿幾度打 10 幾飛就軟到推唔盡
師兄你先確認零件有冇爆,尤其飛機有冇爆到,如果一切正常,
師兄你唔好介意我咁講,你試下清晒匣 D 氣,再匣在下 gas 在上入氣,應該入 4~5 秒入到佢漏氣 (未滿都會漏少少但滿左會漏得好勁),之後等隻匣暖返再試試。
因為換 hammer 只係確保打到匣個 valve 全開,但全開應該都不可能差咁遠
一係你 slide 非常唔順,slide 慢以致 cut 氣慢左用氣多左 (忘記左 G17 係咪有 cut 氣, 返去睇睇),如果你有可以試下在 slide 同下身條軌上下油
密氣只係令到 gas チ匣個 value 打出,經彈匣出氣膠,到飛機,hopup,內管,中途所經位置損失既 gas 較少,但一較馬記原裝已經夠足,不必刻意再搞

引用:
原帖由 no-name 於 18-11-2015 16:24 發表

我以為你係 bolt back 勁得濟 tim,但咁似乎仲過份 wo,廿幾度打 10 幾飛就軟到推唔盡
師兄你先確認零件有冇爆,尤其飛機有冇爆到,如果一切正常,
師兄你唔好介意我咁講,你試下清晒匣 D 氣,再匣在下 gas 在 ...
ching唔該晒你
頭先叉左7秒,跟住擺左一陣,1秒1下,果然清到一匣
可能一叉完太凍所以會咁?
而家搞掂左唔理啦,叉完擺佢一陣

引用:
原帖由 jngg 於 18-11-2015 16:39 發表

ching唔該晒你
頭先叉左7秒,跟住擺左一陣,1秒1下,果然清到一匣
可能一叉完太凍所以會咁?
而家搞掂左唔理啦,叉完擺佢一陣
因為每次用氣入氣都會令匣溫度下降,尤其用用氣愈多溫度跌得愈勁,一凍氣化效率就差,差就用氣多加冇力,所以打完一匣或入氣後如發覺隻匣太凍就要整返暖佢
相反夏天熱既話氣壓會上升,所以有時話天凍會清唔到匣,天熱打唔開 valve 就係咁解,希望幫到你 la

一樓情況應該係接近爆SLIDE了
如果無打算改裝D乜野...我寧願補番曬全原裝件
繼續打TOPGAS打到佢爆再補
其實馬記原裝料唔建議TOPGAS但其實都打到一段時間
唔想換又想打TOPGAS可以駁下照打

我個人的不負責分析係.....一係條擊鎚彈弓硬過頭(導致回膛阻力大=浪費氣)一係飛機爆左(上次有朋友g18爆飛機後 叉一匣氣就係打得十幾發就無氣)

引用:
原帖由 FunggI 於 18-11-2015 18:06 發表
一樓情況應該係接近爆SLIDE了
如果無打算改裝D乜野...我寧願補番曬全原裝件
繼續打TOPGAS打到佢爆再補
其實馬記原裝料唔建議TOPGAS但其實都打到一段時間
唔想換又想打TOPGAS可以駁下照打
其實我都唔想太大改動,如果爆左換條slide算
用top gas 因為平,買唔起134a。
因為把g17係我人生第一把槍,開頭唔識咁多
如果早知要keep住用貴氣,用平gas要upgrade咁多野就唔會考慮馬記

19 12
發新話題