發新話題

[GHK] 剛入手的GHK M4 MOD-2 "自己弄到"有些問題

太明白樓主感受。件花原因可能係LUCKY,畢竟工厂係唔會點鍚啲PARTS的,一件件經太多人手,又多工序,以引至花嘅原因亦有太多了。
上下身合唔埋,如果呢種係一個「標準」,咁只可以講佢並唔係USER FRIENDLY,或者只適合一啲喜歡大大力磨合嘅用家。
一般出厂驗貨要達到一定程度AQL,外觀及功能上合格率一定要達到某個百份比,而且好少情況會全檢,無量產係完美的,EVEN IPHONE - 七千蚊部電話都會開盒壞,所以保養服務好重要。
我自己無GHK,唔知道呢啲「現象」係咪會納入驗貨標準,亦唔清楚佢AQL指標高唔高了。

個BUFFER花痕係撞到個DETENT而造成? 真槍係咪都係咁?
我支RA踢 WE上下身合埋時份BOLT會頂後左BUFFER, 唔會撞DETNET

如果方丈係要靠打多左磨合左先順的話, 咁佢造工同設計都好差下....

引用:
原帖由 ayaka 於 2-2-2016 15:08 發表
個BUFFER花痕係撞到個DETENT而造成? 真槍係咪都係咁?
我支RA踢 WE上下身合埋時份BOLT會頂後左BUFFER, 唔會撞DETNET

如果方丈係要靠打多左磨合左先順的話, 咁佢造工同設計都好差下....
師兄甘講方仗會小氣

引用:
原帖由 ayaka 於 2-2-2016 15:08 發表

BuFFer個位同原裝WA一樣會磨到,而家我支打左過萬飛變左咁唔知係唔係好事

回覆 139# 的帖子

個圓形凹左一級, 係打得多撞BOLT尾變形?

"Abbot" (A.K.A. MASTER OF MONK) m4 gbb owner since 2014...
pin problem: Yes. Me too. Extremely tight. But I can put it back.
Buffer Scratches: Mine was very clear (100% new condition).

My m4 ran about 20 mags, the buffer scratches occur like OP.

Hope that helps.
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

回覆 140# 的帖子

我就唔清楚總之打耐左會變成咁

高人話,可能件料太淋
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

thanks for your help. but my "phenomena" is not because the Pin tight, I already try to apply some silicon oil on both pins but it does not help at all.
引用:
原帖由 tinyau1134 於 2-2-2016 20:21 發表
"Abbot" (A.K.A. MASTER OF MONK) m4 gbb owner since 2014...
pin problem: Yes. Me too. Extremely tight. But I can put it back.
Buffer Scratches: Mine was very clear (100% new condition).

My m4 ran ...

其實樓主而家支野玩得返未? 唔等官方既話,一係勁力扑pin搏下,一係拎出去比師傅簡單執執好過擺係道

等左咁多日都冇人覆我,我自己搞掂左lu
引用:
原帖由 gainax 於 3-2-2016 18:30 發表
其實樓主而家支野玩得返未? 唔等官方既話,一係勁力扑pin搏下,一係拎出去比師傅簡單執執好過擺係道

修好之前那"現像"後,又有新"現像"出現了,買了一個月也沒有, 究竟ghk係咪真係咁差?還是我好彩買了槍王?

小弟新手第一次買槍, 以為一分錢一分貨所以比多少少$以為可以買支質數好D,點知買返黎唔夠一個月就爛,小"現像"就話可以自己修理,但咁樣爛就真的不知如何是好,請問師兄們我應該點做好呀

附件

8-2-2016 21:20

1 個讚好! TOP

你要相信,買多支

嘩, 今次威力咁勁爆乜唔係用車碌都冇事

引用:
原帖由 crazelee 於 8-2-2016 21:11 發表
修好之前那"現像"後,又有新"現像"出現了,買了一個月也沒有, 究竟ghk係咪真係咁差?還是我好彩買了槍王?

小弟新手第一次買槍, 以為一分錢一分貨所以比多少少$可以買支質數好D,點知買返黎唔夠一個月就爛,請 ...
方丈最近"八月"新貨上架宣傳中,FB上全球同好的關注度,肯定會比之前高些。
不妨將此"現象",PO於方丈FB上,相信方丈會本著"一貫優良"的客服精神,"妥善+迅速"的處理此一"現象"...

發新話題