發新話題

黎緊諗住同個fd去game,諗緊買咩好

與其5舊水買支2手hfc g17
真心建議樓主蓄多陣錢好過,真係中伏就血本無歸
唔識check槍好易比人昆左都唔知,騙徒手法層出不窮,有d暗病唔係是旦扣兩下槍就知
又送匣又送槍套,睇黎賣家都真係好想放左支槍,理由就自己估
不過睇樓主真係好想買咁,唯有祝你好運

另外基本裝備,上面dave兄都講左
補充少少
如果有後備彈匣既,最好買多個隱陣既彈匣套,年中見唔少人打到半途先知跌左匣要四圍搵
室內還好地方有限,室外場隨時搵唔番
同埋好多人都覺得戴防彈眼鏡會型d透氣d,不過就試過有人跑cover半路仆左一仆,結果副眼鏡就飛左落地
好在果陣唔係駁緊火,所以若果你用眼鏡+面罩,就要注意一下風險

買支謎版都好過hfc

新手建議買KJ G23, 數年前大約$550, 匣都平
耐用易維修, G系多補品, COPY槍套都有好多
朋友個支粗打, 跌槍入沙乜都有, 都打左6,7年至壞

引用:
原帖由 keln 於 17-10-2016 17:59 發表
買支謎版都好過hfc
呢排上討論好多時聽到謎版,其實係咩意思
GOOGLE唔到,哈哈
新手知識不多,求教~

引用:
原帖由 Dave 於 17-10-2016 12:03 發表
雖然話經費有限,但基本支出是要一定金錢的,
將貨就價買一些品質不明的工具,可能平買貴執得不償失,
急不於一時,為求快手有得玩隨隨便便買倒不如多儲兩個月錢,吃多幾個麵包即可。
如果你暫時只需要玩cqb ,可 ...
唔該曬師兄,
眼前打室內既,面/頭既保護會做到好足
但有少少問題想問
帶眼鏡時再加眼罩/面罩既話會唔會唔舒服,定係個個都係眼鏡係入面,出去再帶眼罩面罩\
因為我怕會好似帶眼鏡再加個3D眼鏡個感覺,哈哈
另外身上既護具有咩係需要既,因為聽人講有D人直接住D厚衫就算@.@

引用:
原帖由 呀健 於 18-10-2016 11:22 發表

呢排上討論好多時聽到謎版,其實係咩意思
GOOGLE唔到,哈哈
新手知識不多,求教~
謎版通常係指一些由玩具正廠OEM出黎的full marking產品
例如VFZ出品的SA1 glock, 你唔會見到有VFZ的商標

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=144836&extra=page%3D1
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 呀健 於 18-10-2016 11:27 發表

唔該曬師兄,
眼前打室內既,面/頭既保護會做到好足
但有少少問題想問
帶眼鏡時再加眼罩/面罩既話會唔會唔舒服,定係個個都係眼鏡係入面,出去再帶眼罩面罩\
因為我怕會好似帶眼鏡再加個3D眼鏡個感覺,哈哈
另外身 ...
咁就要試,有些goggle 式罩係放到眼鏡係入面,但也要考慮你的眼鏡是甚麼款式,大大副粗框不一定塞得哂,
或者被迫實,暫時用過marui 面罩基本上不影響眼鏡但要490 蚊有點小貴。
亦用過槍工防130 蚊的日本仔網mask 是可連眼鏡用但有少少迫,多汗時mask 郁可能推到眼鏡。
如果必定works 的方法就係用隱形眼鏡,那選擇就簡單很多。

cqb 無論冬夏我都加外套,褲就普通的。室外場我很少會打損,
cqb 通常總有2, 3 點reddot 跟身回家
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

budget唔夠可以再儲,打少一場CQB已經可以慳兩舊幾
但如果貪平買左枝暗病槍,到時可能用錢都解決唔到 (e.g. 無parts, 搵唔到故障原因)
一分錢一分貨,大路牌子公差少d,QC好d,spare parts多d,上網search得到o既用家經驗都多d
細廠產品少人用,萬一出問題,就算你肯花時間diy都未必有足夠資料參考

引用:
原帖由 geoprotex 於 18-10-2016 12:28 發表
budget唔夠可以再儲,打少一場CQB已經可以慳兩舊幾
但如果貪平買左枝暗病槍,到時可能用錢都解決唔到 (e.g. 無parts, 搵唔到故障原因)
一分錢一分貨,大路牌子公差少d,QC好d,spare parts多d,上網search得到o既用 ...
據師兄了解,HFC既GLOCK掂唔掂
中價槍黎講都係kj最好?

引用:
原帖由 呀健 於 18-10-2016 14:31 發表

據師兄了解,HFC既GLOCK掂唔掂
中價槍黎講都係kj最好?
引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2016 00:21 發表

身痕跳出來答你的大部份是有心幫你的,真心求聽教,
如聽而不入耳不如不問,直接衝去槍街買一支自己看的爽就好。
不如樓主搵下有冇人提過「HFC GLOCK」很掂 呢句對白出黎,唔係話HFC 掂定唔掂,而係一支爛爛地花花地索價500 既HFC 比人既信心問題。
都係果句,唔好再問了,覺得正既抵既唔買就笨既話,直接買番來就好。
師兄們打字係唔洗錢,但總要花費少少心力少少時間提供可能是用錢堆出來的經驗,
一開始已經講緊買支新好過買支爛花收五百HFC,問到第四頁仲問緊好唔好買,咁你買啦不如...

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 18-10-2016 14:36 發表

不如樓主搵下有冇人提過「HFC GLOCK」很掂 呢句對白出黎,唔係話HFC 掂定唔掂,而係一支爛爛地花花地索價500 既HFC 比人既信心問題。
都係果句,唔好再問了,覺得正既抵既唔買就笨既話,直接買番來就好。
...
其實師兄你真係有好耐性
貴買平用,點都好過平買貴用
但好多時總有人貪便宜....最後得個吉

好簡單
放支hfc俾你個條友明知你新手水你
講完

其實如果玩1,2 場搵最平裝備係唔錯的(好過租?)~ 點都好過一開波連乜係WG 都唔識就去買最貴最TOPO既,
好似之前興起玩行山露營, 勁多人買哂營呀爐呀咁唔貴唔買

所以玩下不妨買最平, 反正都玩唔長~ 買貴O既折讓賣番出去條數都差唔幾~
玩耐咗就知邊D啱你, 之前買O既就當交學費~

好似買單車咁, 唔係架架好/貴車啱你夾你, 你渣耐咗先知邊架坐得舒服, 渣得寫意, 踩得開心

兄弟, 大家都已經好俾心機咁幾乎腸都畫埋出嚟

我只可以話如果你係想開po找認同....o尼度D師兄太有良心 (亦可能係踩包多年暗藏唏噓 )

話分兩頭, 易手買賣, o吾記得邊位智者講過: 没有賣不出的貨, 只有賣不出的價

最緊要玩得開心

發新話題