發新話題

[認真] 西環警民衝突。。。

如果法例體制係咁完善,現在就唔會有咁多人喺西區集體犯法啦

3 個讚好! TOP

5 個讚好! TOP

一場球賽, 球證旁證同一半球員已經係你o既人, 對家打901死守, 攻唔入要求改球例要對家打少兩個.......

引用:
原帖由 gtoray 於 7-11-2016 00:22 發表

有一日,有人比人告一條罪唔入
咁就可以修改法例完善佢,仲可以有追溯
告到入為止,諗起都爽YY呀
“一罪兩審小組委員會主席石永泰資深大律師說︰「現有規則旨在令罪犯可免就基於相同事實的同一項罪行而再次遭到檢控,但倘若此規則所引致的後果是容許某人在嚴重罪行的審訊中獲判無罪之後,即使出現新而有力的罪證,此人卻仍可逃過法律制裁,不用受罰,則這並不符合公義,而且從社會大眾的角度來看亦不恰當。」”

無知從來最可怕...
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-11-2016 23:57 發表

釋法搬得一次龍門就有第二次
就算要趕佢地出局都要以理服人
係就係搬龍門,不過係自己趕自己出局嗰2位好地地個龍門係度唔射波,亂搬龍門引致自己紅牌出局,與人無尤!

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2016 00:34 發表

我淨係知道美國夠民主喇嘛,如果有參/眾議員宣誓時尌吹分裂加州或德州等地方獨立,再加一句Fxxx USA落去,你古仲有無得做議員?你古美國會唔會放過佢?仲有全世界有邊個國家係會得,我好想知,請大家比個實例我睇下,等香港 ...
我贊成用現有規例去DQ佢, 但度身訂造條新例去做佢好似唔多公平

就算今日釋法失敗
每日150個單程證 加埋d姨媽姑姐 中港婚姻 拎綜援 睇急症
不停收地起樓 大白象公程
人口老化 自由行買買買
醫療 交通 政策崩壞 走資
唔駛2047年都衰過三線城市啦

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 7-11-2016 00:41 發表

係就係搬龍門,不過係自己趕自己出局嗰2位好地地個龍門係度唔射波,亂搬龍門引致自己紅牌出局,與人無尤!
講得好啱 自己申請型係要付出代價

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2016 12:52 AM 發表

其實睇返數據大陸人拎綜援真係唔係太多咋,本地人至勁呀,(由其有細路果D)
你緊係未去過天水圍睇下果D屋村樓下果D人,個個都唔係講廣東話,係到唔洗做有樓住仲可以日日飲下茶仲食埋個下午茶果D廢物,緊係唔係大陸人啦可?因為拎埋香港身份證啦嗎

引用:
原帖由 wing383 於 7-11-2016 00:39 發表

“一罪兩審小組委員會主席石永泰資深大律師說︰「現有規則旨在令罪犯可免就基於相同事實的同一項罪行而再次遭到檢控,但倘若此規則所引致的後果是容許某人在嚴重罪行的審訊中獲判無罪之後,即使出現新而有力的罪 ...
我預左有人咁講啦
咁我改埋可以一罪兩審咪得囉
夠完善喇啩

引用:
原帖由 geoprotex 於 7-11-2016 00:39 發表
一場球賽, 球證旁證同一半球員已經係你o既人, 對家打901死守, 攻唔入要求改球例要對家打少兩個.......
問題係打9個嗰隊特登犯球例,然後諗埋D曲折離奇的理由話自己遵守緊例,連帶埋把士巴拿落場拎出黎都話Ok,係唔係咁都無必要指出佢地唔啱呢?究竟係邊個想「改例」呢?

你當然可以覺得2、3條X街球證都處理到,毋須國際足協,但國際足協覺得做法已成歪風及有人蓄意曲解球例,有必要出黎重申球例原本的體育精神,佢在非常時期亦有此適當的權力,成件事亦都合理。

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2016 00:52 發表

其實睇返數據大陸人拎綜援真係唔係太多咋,本地人至勁呀,(由其有細路果D)
大陸人幾時開始可以拎香港綜援架?

A. 仇恨永遠解決唔到問題.
B. 仇恨永遠最容易集聚人心

不停loop

發新話題