發新話題

全球最快電動超級跑車

引用:
原帖由 rho837 於 1-12-2016 09:32 發表

呢個世代此終電油/柴油車再加上電力保助系統是一定勝於任何乜乜高科技純電動車!

純電動車(叉満電)係快/係爽/係好底揸! 但電動車只是一些普通科技, 路程受電池電量及叉電時問限制得很! 再加上 ...
動力來源尼個係有爭議,不過佢個傳動方式應該係正路,完全電控,唔受機械傳動既效率限制,船同車都係好有用,如果唔需要大軸黎傳遞動力、唔需要複雜既齒輪波箱,電池、電容、控制器、IGBT、電線、摩打搞掂晒

純機械研究,唔關係咪大陸

四條軚四個摩打,每個摩打都總有少許差異,即使相同輸入,扭力轉速都一定有出入,車行得慢可能無事,但車速快的話呢啲小差異隨時出事……以現時科技真係可以做到電腦控制四個摩打完全同步?定其實嗰小小差異真係無問題?

成個深圳都轉型緊去智能電池推動巴士,
係目前全球最大規模的電巴士hub,
對一個城市/社會是好是壞有眼見

引用:
原帖由 queen 於 1-12-2016 12:20 發表

四條軚四個摩打,每個摩打都總有少許差異,即使相同輸入,扭力轉速都一定有出入,車行得慢可能無事,但車速快的話呢啲小差異隨時出事……以現時科技真係可以做到電腦控制四 ...
佢話有四獨立Motor及獨立波箱,
我估計佢波箱內都同樣有配置差速裝置(Gear Differential)
因為佢無左傳統主轉中央差軸,
所以唔計一般每個motor的轉差,於轉彎時相對的內外"轉差"也要對應。
相信呢個係佢獨立做四個波箱的原因。

照計四個摩打可以實時測量同補償,ja車好似戰機電傳動咁,你扭向右,電腦將向右分成轉向同每輪的不同速度的指令,如果探測埋路面凹凸控制避震,就更好了,

呢D技術係軍用車都有用,有D係提出左的硏究方向。

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 queen 於 1-12-2016 12:20 發表

四條軚四個摩打,每個摩打都總有少許差異,即使相同輸入,扭力轉速都一定有出入,車行得慢可能無事,但車速快的話呢啲小差異隨時出事……以現時科技真係可以做到電腦控制四 ...
我覺得好勁. 係金字塔頂級軟硬件配合.
一個比喻可以係o甘多年來全世界玩家都未tune到一架絕對同步的DJI 航拍機.

話時話, 120萬美金唔係售價, 係頭6架每架的成本價.
NextEV 有2000個員工, 合作伙伴係JAC, 未來計劃一定唔係只限於"富人玩意"..

引用:
原帖由 JBL 於 1-12-2016 12:48 發表

香港以經一路被深圳拋離,仲要不斷全方位反乜及物泛政治化,死得。
冇人會死既
中國從前落後好多, 佢地冇死
蘇絲黃時代香港都好落後, 都係冇死.
放鬆放鬆

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-12-2016 12:43 發表
照計四個摩打可以實時測量同補償,ja車好似戰機電傳動咁,你扭向右,電腦將向右分成轉向同每輪的不同速度的指令,如果探測埋路面凹凸控制避震,就更好了,

呢D技術係軍用車都有用,有D係提出左的硏究方向。

BAE SYSTEM全電裝甲車試驗車

引用:
原帖由 Hamlet 於 1-12-2016 13:00 發表

BAE SYSTEM全電裝甲車試驗車
個人覺得軍用只需求高扭力對車速要求唔高應該易搞啲,但如果行列2XXkm/h 車速,士但一條軚行快/慢咗影響都好大

引用:
原帖由 queen 於 1-12-2016 13:17 發表

個人覺得軍用只需求高扭力對車速要求唔高應該易搞啲,但如果行列2XXkm/h 車速,士但一條軚行快/慢咗影響都好大
要睇寫software個人,應該都離唔開電腦修正

坦克已經開始硏究主動避震同電避震技術,當年美佬FCS計劃亦行左好多,電動車實用化並不遙遠。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-12-2016 13:51 發表
坦克已經開始硏究主動避震同電避震技術,當年美佬FCS計劃亦行左好多,電動車實用化並不遙遠。
咁一個EMP咪可以收工囉

引用:

你講緊就係純摩打電動車潛在危險及致命傷!

TORQUE VECTORING

引用:
原帖由 loveless 於 2016-12-1 12:46 發表

我覺得好勁. 係金字塔頂級軟硬件配合.
一個比喻可以係o甘多年來全世界玩家都未tune到一架絕對同步的DJI 航拍機.

話時話, 120萬美金唔係售價, 係頭6架每架的成本價.
NextEV 有2000個員工, 合作伙伴係JAC, 未 ...
所以特登去紐倫堡走一轉...

可能要參加埋wrc大家先放心

發新話題