16 12
發新話題

[DIY] ( DIY ) 簡單 DIY VFZ M4/416/417 GBB 上 Magpul 選擇制

( DIY ) 簡單 DIY VFZ M4/416/417 GBB 上 Magpul 選擇制

話說小弟既長火多以V記為主 ,原因好簡單...因為收藏大於落場
而2015版後0既M4/416系列以收藏自HIGH黎講性價比一流
但無奈周邊配件感覺出比V記用0既真係唔多...比起出左一年左右0既馬記真係比下去
今次想攪攪個selector ,因為到現時為止 ,出比V記0既selector好似只有以下兩款

十字軍0既BAD款 同 ZPARTS既原裝款

見到PTS有出magpul selector ,於是去信問問PTS會唔會考慮出比V記...但回覆係 : 暫時冇計劃

於是只好自己動手 ,對比上圖PTS出0既同V記0既selector形狀對比 ,感覺上好似出比KSZ既似樣D ,於是膽粗粗買個KSZ既返黎試試

結果一拎上手完全唔同樣心諗PK了...要大執 ,不過問題不大 ,因為一早預左

再轉個角度睇...粗度完全唔同 ,個天對我太好...以我屋企D普通設備 ,可以慳返唔洗執了

諗住百幾蚊跌左落咸水海之制 ,研究左一下...兩邊粒制仲用得 ,只係形狀唔對

呢D就普通眼見功夫 ,搵個原裝selector銼兩銼試下位

兩邊銼完上下粒制...OK左

再上埋槍...FIT位

試驗完畢 ,0黎重頭戲

呢度先小提示 ,ZPARTS呢個鋼selector紅圈位置D坑開得夠晒深 ,但中間D過度位差唔多90度角
唔執走D直角位的話 ,直接上槍有機會撥唔郁粒制

好喇 ,黎到呢個位有D小問題...先前搵原裝selector試時係執中間個芯
而家呢粒係鋼selector芯...應該點執好呢??
選擇一 :跟返原裝咁執
選擇二 :執PTS粒制
我諗各位師兄應該都同我一樣會選二
因為一來價格問題 ,一粒ZPARTS可以買接近三粒PTS ,另外用方法二的話第日唔鐘意可以換返原裝款

方法決定後今次要搵磨機幫幫手執圓入面個位

呢度建議少少少少咁磨 ,慢慢試 ,盡量做到要比少少力壓入去就最好 ,因為始終係兩件唔同既野合埋
執多左太鬆的話可能鎖唔實 ,到時又要諗其他方法再攪就麻煩
(可睇返上圖原裝合金selector裝完PTS制有機米痕跡 ,不同原裝可以完全穿過鎖實 ,而係機米比力壓實)

大功告成靚仔晒 ,撥3邊都準確無誤...最後鎖機米鎖到感覺迫住再扭多少少就OK
唔洗博命扭 ,記得粒機米係穿唔過 ,如果先前步驟做得好...夠實的話 ,粒機米壓實左就已經唔會走位
(最後呢個位可以先對好一邊Magpul制 ,另一邊用ZPARTS粒鋼試左撥向3個方向都順暢先上埋另一邊制收尾)

416C 416D 417...(其實有強迫症唔想3支同款selector)

全槍照

另一邊全槍照...可以見到都係長短制

~~完~~

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 8-1-2017 05:53
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 8-1-2017 05:53

3 個讚好! TOP

搞完靚仔哂,支持DiY
如想搏其實v記可以改方仗夾氣化就更上一層,
大約要改動係磨短嘩佬or撞針&填返飛機底口密氣(試裝夾上槍底口有虛位漏氣) 配合已搞好支槍如fit到方仗夾就真正睇得又爽了

M 系非吾愛,但十卜靠自己

引用:
原帖由 Kwind 於 2017-1-8 04:07 發表
話說小弟既長火多以V記為主 ,原因好簡單...因為收藏大於落場
而2015版後0既M4/416系列以收藏自HIGH黎講性價比一流
但無奈周邊配件感覺出比V記用0既真係唔多...比起出左一年左右0既馬記真係比下去
今次想攪攪個sel ...
鐵柱磨成針

行動最實制,改槍要諗計 ,要讚

十分佩服樓主的堅定不移DIY精神 Thx for sharing

引用:
原帖由 gainax 於 8-1-2017 06:55 發表
搞完靚仔哂,支持DiY
如想搏其實v記可以改方仗夾氣化就更上一層,
大約要改動係磨短嘩佬or撞針&填返飛機底口密氣(試裝夾上槍底口有虛位漏氣) 配合已搞好支槍如fit到方仗夾就真正睇得又爽了
呢個0黎緊都有機會攪攪...仲觀望緊V記會唔會出神奇軍版匣中

提升性能都算係次要...因為唔係落場槍...主要原因係因為仲有支MK12 & MK18 插緊HK匣...唔知想點咁

雖然見過相係有MK18配HK匣...但佢而家出既HK匣色水麻麻地...只有最早期第一水HK匣隻色先最接近

回覆 7# 的帖子

話說v記唔係出16版非哂把拫?其實可以等下先搞,有機會出Gi神奇夾掛? 不過如改用到方仗夾其實外觀鐵皮同氣化都比現時神奇夾好,
e記85折印象先330左右抵玩,最好直接參考出隻fit自己系統, 再配合鍛身自hi同落場都正哂
見好多人都改玩馬記,但反而我好耐冇落場買左4個月打唔夠十夾擺係盒到冇再玩  自爽都係像真系統好, v記係爭隻方仗夾個氣化能力,
只係個飛機底口唔密氣, 如有副廠做出氣膠換咁就唔洗點改了

引用:
原帖由 gainax 於 8-1-2017 23:31 發表
話說v記唔係出16版非哂把拫?其實可以等下先搞,有機會出Gi神奇夾掛? 不過如改用到方仗夾其實外觀鐵皮同氣化都比現時神奇夾好,
e記85折印象先330左右抵玩,最好直接參考出隻fit自己系統, 再配合鍛身自hi同落場都正哂:V ...
出氣膠用膠片墊高D得唔得??因為未改過未知師兄所講既做法仲差幾多先到位

另一方法可以換過第2粒匣制...因為你見我呢支416換左第2粒匣制

雙邊匣制又係冇廠出過比V記...我用PRIME 個粒修落去用

如果唔修直接上匣隻匣應該會扣高左

另外仲再諗到個方法...之前有睇開TW PAPAGO作品

佢416換鋼煲會配毒蛇飛機...但好似話毒蛇飛機換完會低D

要修粒扣匣制同bolt release...扣低D隻匣同唔刮bolt

引用:
原帖由 gainax 於 8-1-2017 23:31 發表
e記85折印象先330左右抵玩,最好直接參考出隻fit自己系統, 再配合鍛身自hi同落場都正哂:V ...
所以我仲觀望緊V記出返神奇GI匣

因為就算G36都係換左隻匣就出V2

應該V記係搵到技術精要...咁出返隻匣應該唔難

睇怕又係留返之後出掛(學之前有師兄咁講...V記而家出到IPHONE咁...年年改少少又出)

不過如果最終都係比不上方仗匣的話又真係值得研究改下的

黎緊會先攪左支416C先...想換尾柄...只係估唔到佢M4/416D 15版尾托桿已經係真數

但15版既416C伸縮托竟然仲係自家數

回覆 9# 的帖子

用方仗夾要磨短V記撞針(或方仗嘩佬)因佢撞針比較長
其次睇過我支係出氣膠唔緊貼V記飛機底口呢道麻煩,可能要模型做法用AA膠溝粉(或其它物料)填厚飛機底口
出氣膠係軟膠應該冇得搞,
大蛇飛機同支煲太重了,fit到都唔會打得比膠飛機爽快, 我另一支大蛇改用方仗夾,原裝煲同膠飛機煲分別係
一支如係100%咁另一支就200% ,都係用返原裝煲好. utube有鬼佬V記改用方仗夾可以先了解一下可行性

而家我都測試緊方仗夾用係WA系統到行冇切氣,因方仗夾出氣比其它系統大(同一hammer力道)
所以打上來更爽同氣化再有提升值我就搏了

引用:
原帖由 gainax 於 9-1-2017 08:13 發表
用方仗夾要磨短V記撞針(或方仗嘩佬)因佢撞針比較長
其次睇過我支係出氣膠唔緊貼V記飛機底口呢道麻煩,可能要模型做法用AA膠溝粉(或其它物料)填厚飛機底口
出氣膠係軟膠應該冇得搞,
大蛇飛機同支煲太重了,fit到都 ...
方仗匣用響WA系統.........  
https://youtu.be/vmyWWqpHni0

回覆 12# 的帖子

原裝用就用到,不過冇切氣打唔到連發效果亦麻麻,
最近砌支WA試驗好多終於改到打連發一雞清,氣化比以前更好

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2017 00:16 發表
原裝用就用到,不過冇切氣打唔到連發效果亦麻麻,
最近砌支WA試驗好多終於改到打連發一雞清,氣化比以前更好
我片中支SR16就係移值全份方丈trigger set

回覆 14# 的帖子

師兄係成個方仗內構移植?
用到方仗夾其實如可以配合豬皮系統應該仲爽快

16 12
發新話題