發新話題

槍街黑店

其他好睇彩數

引用:
原帖由 horenhim 於 10-3-2017 16:55 發表

我新手第一二間就係走入去D統X名X, 冇野wor.
沒知識可以學, 沒有常識就冇辦法了
統X名X都買過野,又無講得咁差。主要係你做定功課入去,知道自己想要乜,試岩俾錢,完。
唔好個腦空白一片撞入去就得。
當然唔好諗有地獄果種賓至如歸,遞埋俾你試手感,笑笑口幫你選款,甚至介紹埋新野俾你。

咁新手去興趣一定穩陣既,其實地產鋪有問有答都幾friendly。
有次行轟轟轟,見個店員好詳細教幾個中學生簡槍,教佢地差電,真係人間有情。
之後仲有個阿媽拖個仔入去,話學校要教打wargame, 叫店員介紹下D槍,場面好溫馨架。 

槍界好需要新血,希望各位大佬善待佢地啦。

新手去買野,店舖有時太熱情反而好易瀨野,小d定力都唔得掂

統X名X我都有去買過野, 店員感覺良好, 東X都幾好, 有新貨會介紹比你!

回覆 10# 的帖子

名名名名名名名名名

利申 咩都唔知

之前去"出名"既"槍店"買pps 870 ,又係話木托最後一枝,之後pump果陣勁卡,d店員又話係新既所以係卡d,死都講到生.
返屋企拉多幾拉仲收埋皮.
跟手去pps原廠請教師父,佢都話該店冇理由咁(我覺得該店係蝦生保人)
不過pps個師父堅好人,話一睇就知pumping arm係天生彎左,仲免費幫我換左同執順佢.  

有時有d鋪真係蝦生保人 ,對生保人又西口西面,我寧願去翻d吹開水傾開同友善既鋪買槍同整槍

呢間"出名"既"槍店" - 我以後淨係敢用黎買parts

引用:
原帖由 888022033220 於 10-3-2017 20:04 發表
之前去"出名"既"槍店"買pps 870 ,又係話木托最後一枝,之後pump果陣勁卡,d店員又話係新既所以係卡d,死都講到生.
跟手去pps原廠請教師父,佢都話該店冇理由咁(我覺得該店係蝦生保人)
不過 ...
公道D講,我唔係現場睇試鎗,唔清楚卡彈問題有幾大。
但試鎗時已經勁卡彈,可以唔買。

之後PPX果師父都講,都話支鎗有先天問題。
1) 點會唔怪PPX,出廠QC驗唔出有問題,有問題既鎗會到街舖?
2) 原來維修師父,一早知鎗有暗病,無通知公司回收,或通知街舖支鎗有問題

點會怪一個唔係代理既街舖??怪街舖蝦新手??
PPx師父幫公司補飛做既,居然好好人??

"劉備都有對頭人, 曹操都有知心友" 既然已經當咗佢係黑店, 以後咪唔好再去果道買野囉!
我心目中冇黑店, 只耍佢賣得夠平, 買果時試清楚, 就夠啦!!
申利 : 我都做過水魚, 只怪自己冇試好! 經一事長一智.
一個什麼也不懂的老兵!!

引用:
原帖由 JFCP 於 11-3-2017 10:27 發表
"劉備都有對頭人, 曹操都有知心友" 既然已經當咗佢係黑店, 以後咪唔好再去果道買野囉!
我心目中冇黑店, 只耍佢賣得夠平, 買果時試清楚, 就夠啦!!
申利 : 我都做過水魚, 只怪自己冇試好! 經一事長一智.;Murig ...
以前去買槍差一百幾十都嘈餐死!

有陣時做下水魚都係成長學習一還節!

引用:
原帖由 JFCP 於 11-3-2017 10:27 發表
申利 : 我都做過水魚, 只怪自己冇試好! 經一事長一智.;Murig ...
贊同!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

其實全個帖我最唔明,上面全部投訴嘅人,大部分都話試/買嗰時已經覺得有問題,但照買,之後話人呃佢黑店什麼什麼的,點解覺得有問題照買?
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 rik-rok 於 11-3-2017 09:43 發表

公道D講,我唔係現場睇試鎗,唔清楚卡彈問題有幾大。
但試鎗時已經勁卡彈,可以唔買。

之後PPX果師父都講,都話支鎗有先天問題。
1) 點會唔怪PPX,出廠QC驗唔出有問題,有問題既鎗會到街舖?
2) 原來維修師 ...
認同一半,就是槍店有時都唔知支野本身係有鑊氣,有時未必比你退/ 換。
但另一件事,鋪頭知道有鑊氣後的處理方法。
將心比己,店鋪唔知鑊氣時客人亦未必知,有鑊時可以選擇鬥卸,亦可以盡量跟進。
店鋪對自己賣緊既野有所了解亦係必須,正如賣魚蛋小食,袋魚蛋臭的,炸完比客食完話臭,總不能說:「唔知WO,本身都係咁」。
唔係一句我唔知情,反正客人買左了唔關我事過左海就神仙可算數的。
而本人亦真是發生過類似的事,陪朋友買完支手拉狙回家玩左一晚就爆左條缸,
第二人拎去問點解呢,當時回答真是十分卸:貨物出門唔負責/ 你地拎過回家用/ 試槍時無問題。
雖然佢有佢道理,但客人亦有客人無辜,二千幾銀買支玩具回家即晚爛左,店家不認帳是說不通的。
最後嘈了一輪店家肯CALL 原廠「整」,事實上應該是更換,攪了1.5個月先拎番支槍。
對店家來說大可話「關我屁事不嬲都咁」,
但相同而言,客人現兜兜比錢你買完回家玩都唔洗玩就入廠亦不見得好開心。
是非對錯有時是看站在哪一邊看。

事後本人亦唔認為果間是黑店,只是不同STAFF 態度不同,不可一概而論,而我亦相信事實上店家亦是不知情,算不上「黑」。
充其量是「卸」。相對的店家如果有求必應,有不滿即換,唔洗賺錢麼?需知店家搵番廠,廠同樣可以話不關我事不換,
開鋪是賺錢的不是討客歡心,討歡心只是商業的一環為的是你會回頭消費或傳頌千里,人之常情,不需被神化。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

以上情況店家在不情願下處理,可能你有两人,如個一人去買,结果可能不一樣..........

引用:
原帖由 cwso 於 11-3-2017 12:16 發表
以上情況店家在不情願下處理,可能你有两人,如個一人去買,结果可能不一樣..........
也說的是,始終這些不是大是大非的事情,各人也有自己的「充份」理由,是否跟進是很大的灰色空間,也是談判手腕的角力。
店家不想麻煩,也不想有損耗賠錢跟進,但又要考慮到名聲或流失客人。
客人要求比較簡單,想要的是新品價錢買新品質素而已。
順帶一題,上面的事件是我一人出聲,友人不太熟行情也不知應拿著哪一點去拗,當然不是說我很有理,
幸運的是店家肯一人一步而已,
聲大拍台丟人老娘亦不見得店家會驚,可能反而壞事,都是和平討論以事論事據理力爭而已。
店家如果一口咬定貨物出門時狀態是100分,我也無話可說。到時餘有兩個選擇,自己再比幾舊水買鋼件補品,一係自己聯絡廠家修理。
事實上去「問責」之前早已考慮定如何走PLAN B PLAN C ,如果只有PLAN A 就係「迫」店家換野或退錢,場面通常都會很肉酸。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 116# 的帖子

因為店員講野令人試到有問題都變無問題
引用:
原帖由 888022033220 於 10-3-2017 20:04 發表
不過 ...

發新話題