發新話題

槍街黑店

其實wargame係咪沒落?
以上例子也是答案之一..............

個人對黑店定議--> 掉包/二手當全新/人為損壞照賣
其它例如全新狀態下有問題照賣/非人為損壞(出廠時有問題)/例明已換左件但比原裝件用料/性能差但售價反而更高,
呢堆程況我覺得未算黑店,叫老點/搵老襯應該合理D , 不過貨物出門死無對證(除非未拆過入面,冇表面傷痕先有得抝,
唔係買左件有問題既野都只有當跌錢了, 出面老點就有,但去到黑店咁應該未至於, 如果你係做生意入左批有問題既全新貨,
都嗱嗱聲散左佢先啦,貨物出門有問題返轉頭個個都黑面,但至少同你跟進而唔係死抝屈返件野正常呢度先係問題

嗱嗱聲散左佢先------某程度上係上游既廠同批發都有問題...出廠品質參差不良,批發吾想退貨之類

都吾知點解玩具槍既野仲係咁多設計問題,材料問題,加工問題,乜乜問題,仲好似老奉咁,仲有做得真D=好很貴...玩搖控玩lego無咁9激氣

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

如果冇"黑"既成份,其實鋪頭賣槍應該有售後服務先算合理,好似買電器電話最少有原廠保養
畢竟下下兩三千買個時試冇可能CHECK得哂, 買一萬蚊支槍試個時都只比你最多打一夾(其實通常入半夾比你試,GAS夾直頭入不夠一秒)
同只可以睇下外表有冇問題, 咁樣撞正入面QC較差個件返去打多幾夾就奶野了, 不過鋪頭都只係入貨出貨賺微薄,氣槍似乎好少有原廠保養鋪頭唔想自己硬食我諗都合理, 唯有期望氣槍有返原廠保養...或加強QC..

引用:
原帖由 gainax 於 11-3-2017 16:45 發表
唯有期望氣槍有返原廠保養...或加強QC..
...
到時成本咪轉落玩家, 而家d保養都比哂班代理去做(好似得we先有)

回覆 125# 的帖子

其實最好都係組裝出貨個陣同量產前嚴格試好哂,好似馬記咁確保穩定但成本大增到時又接唔接受到 , 保養問題如是真係有貨換貨或限定時間內免費維修加少少錢都可以接受 好似電話行貨同水貨分別

吾check都已經咁既價,咁貴點買?!

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

假設大家aeg設計相同, 馬記個出廠水平印象中説明書有講過3萬飛無損壞
準度更加有把場試好先出貨(印象中睇雜誌介紹), 加上開發個時有機械做耐久性測試(宣傳片入面介紹)
所以馬記野特別穩定小問題,但貴一把膠身亞鉛m4收31800¥一把豬皮金身一體管7mm碑零加鋼齒先千五六。。同一個系統用料更好反而更唔耐用&唔穩定既原因, 個人覺得就係測試出貨同生產零件精度個關了
Gbbr就更加唔洗講連系統都唔同
所以寧願賣貴D做穩定D定靠diy? 我諗到時個個又簡返diy
變左而家買非日本野個個都有心理準備要執

回覆 111# 的帖子

PPS原廠?元朗? 以前貓兵個哥仔幾好人

引用:
原帖由 zipp 於 12-3-2017 09:03 發表
PPS原廠?元朗? 以前貓兵個哥仔幾好人
係元朗原廠,個師傅好肯教人野,依家可以去showsgun 整,都係好客氣既人

其實我都唔想標籤佢黑店,佢既問題就係新貨有問題,店家應該向廠退貨,而唔係推個責任俾客囉。好彩就pps原廠 起香港,如果係馬記有問題,個客真係求救冇門

哈哈。。。開心d再買過枝喇。。。不要勞氣

引用:
原帖由 type38 於 11-3-2017 22:30 發表

到時成本咪轉落玩家, 而家d保養都比哂班代理去做(好似得we先有)
咁又睇佢收貴幾多JE....成本轉嫁完原來玩家最終先係比多三兩百, 咁又唔貴得去邊, 甚至有D抵WOR~

引用:
原帖由 閒雜人等 於 4-3-2017 22:51 發表
其實好有可能已經比左錢
香港買氣槍,一日未比錢都應該冇得拎上手試 @@
依樣真係蝦學生哥,我就試過去充工買手槍,自己都數緊錢叫我試槍,我話行規5係拱,佢就同我講我都唔似試完會唔買

引用:
原帖由 alvin155 於 2017-3-23 22:56 發表

依樣真係蝦學生哥,我就試過去充工買手槍,自己都數緊錢叫我試槍,我話行規5係拱,佢就同我講我都唔似試完會唔買
咁你呢個case又唔多算蝦學生哥o既, 我信做咁耐生意埋欄果o下堅買定嬉戲分得出o既

猶猶豫豫果D好易聞得出o既

給錢的不一定是大爺,有時候也要站在別人的角度看事情。不過至少小弟先以禮待人,但不能要求對方以禮相待。人生百態,過了今晚明天又是另一個故事。

發新話題