發新話題

令人討厭的美容推銷

芝麻來電,小熊來電,whoscall..
但要日日update
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

小熊自從被收購左黎就變左垃圾
無用啦
依家用小鴨幹線

之前試過某美容打黎
問我係咪機主 我話係
又問我係咪X小姐 我話唔係 我邊忽似小姐
佢之後竟然話 唔係X小姐唔緊要 都一樣可以聽下......
我cut佢線 如事者 仲打多幾次黎
----------------------------------------------------------------------------
前排唔知邊個咁好玩留錯電話
個幾星期時不時凌晨3 4點 機場 碼頭打黎叫我收櫃
----------------------------------------------------------------------------
最近最街街既係
明明打黎就聽得出係大陸電話響聲 都仲要打
有時database無記錄迫住聽
點知又係美客
D公司HR又用3字頭果下死

引用:
原帖由 ranger_hk 於 27-3-2017 10:26 發表
其實我比較衰,呢類型電話我會飛去fax
C Hing,呢下高招, 又學到野 Thx for sharing

回覆 48# 的帖子

做得呢類call centre 大間既都1000, 1000 咁用成組號碼

中型都100, 100,或連住落10個20個

唔好諗住嘩咪要申請1000條線?錯了, 宜家用 IP phone, 出街可能得十條20條,電話費係10條20條

6秒一call, 1個鐘都600,1條友返8個鐘,有48000 個call

廿條線出街, 已經有差不多1000000

如果1成有人接, 都96000人

如果無人接,10000 個從業員8個鐘,足以洗足全香港30,000,000個5,6,9字頭電話號碼16次

根據民間自舉機制

舉報數目越多,就會update 個 list. 叫 blacklist,小熊, whoiscall, 都係要download 呢個 blacklist 先可運作

但如果個number 半年無舉報就會係個black list 放番。

如果間call centre 放番唔用個 number, 遇著正當公司,或者醫院開張,用左呢d number

如你繼續block,真係唔知。

Exemplo ducemus
[img][/img]

呢個Post絶對係極有用之精華帖!!!!!!

電話block吾block到IPphone來電呢?

照計有白名單,公共機構大公司應該會UPLOAD。

若非收入高,吾會有人做coldcall, 因為N年前我做過Sales,對住份業内份有名有姓名單半coldcall,打左一個月,人都好頺下!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-3-2017 01:23 發表
呢個Post絶對係極有用之精華帖!!!!!!

電話block吾block到IPphone來電呢?

照計有白名單,公共機構大公司應該會UPLOAD。

若非收入高,吾會有人做coldcall, 因為N年前我做過Sales,對住份業D ...
正常一個sales點會想coldcall,前世未比人少過咩,唔夠數先焗打,又何來人工高

如果用Smartone,個來電管家真係一流。年中慳唔少接無謂電話㗎時間。
究竟世界上還有神嗎?

話時話, 依家公司屋企熟人用whatsapp voice call/skype遠多於電話...
但唔知點解我好怕人留條錄音...

引用:
原帖由 sam524 於 27-3-2017 12:00 發表
之前試過某美容打黎
問我係咪機主 我話係
又問我係咪X小姐 我話唔係 我邊忽似小姐
佢之後竟然話 唔係X小姐唔緊要 都一樣可以聽下......
我cut佢線 如事者 仲打多幾次黎
-------------------------------------- ...
我試話唔係機主, 跟住佢問機主去左邊, 可唔可以叫佢聽,
我話唔知wor, 跟住佢deadair左.

引用:
原帖由 marcooo 於 28-3-2017 00:50 發表
做得呢類call centre 大間既都1000, 1000 咁用成組號碼

中型都100, 100,或連住落10個20個

唔好諗住嘩咪要申請1000條線?錯了, 宜家用 IP phone, 出街可能得十條20條,電話費係10條20條

6秒一call, 1個鐘都 ...
你講兩講我都想開返間

回覆 51# 的帖子

你收到都係一個普通來電。無乜特別

同 +852, 個d 一樣
[img][/img]

回覆 56# 的帖子

呢個設計無問題。同從業人員都無問題。

開呢d call centre 代工都無問題

係濫用個設計同不誠實取得個人資料及以不誠實手法做生意個d先有問題
[img][/img]

我收到呢D電話
第一句就先問候佢家人 再收線

其實係cold call都吾好啦,個人資料佢未必有,只係靠電腦撞,撞到就sell,sell到都未必係間黑店....九成人係著眼於佢cold call打泥煩住哂

hot call反而都收斂D(有帳戶的銀行居多)

咁我地點擋先好?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

發新話題