發新話題

港聞 涉BB彈射毁對面樓晾衫架

30M可爆塑膠晾衫架都算勁喎....
或是塑膠晾衫架質數差呢...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2-5-2017 03:24 發表
任何人向街外發射氣槍當然是錯。但個晾衫架損毀是否因為被氣槍射擊所導致、疑犯是否曾經向街外發射氣槍、晾衫架是否被疑犯用氣槍射爛,都存有太多疑點。但事主懷疑自己個晾衫架是被住在隔離街的疑犯用ARES氣槍射爛, ...
打實有得打
拎氣槍上山射馬騮都甩到身
前題係請大狀要錢

引用:
原帖由 2slow 於 2-5-2017 10:20 發表
段舊估系列

老實住得深水埗天台屋99%都係窮人,買得的晾衫架相信亦係最平種類,D膠質素真係可以好差...

引用:
原帖由 type38 於 2-5-2017 10:31 發表

打實有得打
拎氣槍上山射馬騮都甩到身
前題係請大狀要錢
唔止有得打,仲好易打,因為根本証明唔到天台搵到D BB彈係由邊枝槍打....
所以咪告多條藏有仿制槍械,應該易入D

就咁聽,仿制槍械未個個玩槍都告得

引用:
原帖由 BLSK 於 2017-5-2 10:57 發表
其實只要你唔玩野,我地打wargame ge唔會有事
個傻仔佢唔對外開槍ge,只算警察知道佢有氣槍都唔會理
除非知道佢有犯罪意圖

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 2-5-2017 10:21 發表
.... 其實香港啲法例真係好那得啖笑
睇唔到個笑位係邊度

引用:
原帖由 BLSK 於 2-5-2017 10:57 發表
非也,要影響公眾安寧或有犯罪意圖先有罪. 譬如警察有理由相信你用枝氣槍黎打劫,就算枝槍完全冇發射能力都可以入罪.

第238章 《火器及彈藥條例》
仿製火器的管有
(1)除第(2)及(3)款另有規定外,任何人管有仿製火器,即屬犯罪,可處監禁2年。
(2)任何人在被裁定犯附表所指明的罪行或犯本條例所訂的罪行的10年內犯第(1)款所訂的罪行,可處監禁7年。
(3)任何人如能令裁判官信納以下事項,即不算犯第(1)款所訂的罪行 ——
  (a)在有關時間他的年齡在15歲以下;或
  (b)他是以生意或業務的方式經營仿製火器的人並以此身分管有仿製火器,或他是以該經營人的受僱人的身分而在執行該人的真誠及合法的指示時管有仿製火器;或
  (c)他管有仿製火器的目的並不會危害公眾安寧而他管有仿製火器亦非以犯罪為目的,或他管有仿製火器的情況並非相當可能令致其本人或他人 ——
(i)犯罪;或
(ii)管有仿製火器的目的會危害公眾安寧。
(4)未徵得律政司司長同意,不得就第(1)款所訂的罪行提出檢控,但本款並不阻止就任何該等罪行而逮捕或發出手令逮捕任何人。  (由1997年第362號法律公告修訂)

願賭服輸.
經常都有人開快車, 跟住"超速及危險駕駛"罪名被拘捕.
唔覺社會上有人覺得有陰謀要禁車....

引用:
原帖由 2slow 於 2-5-2017 10:20 發表
真係兩招樓下既話距離 30 米打中人都痛極有限,會射爆晾衫架 ? 我就唔會信. 呢單野好難唔入荔枝角,但最後應該都唔駛判監.社會服務令難免, 但有案底,會影響一生.

引用:
原帖由 walther 於 2-5-2017 11:25 發表

真係兩招樓下既話距離 30 米打中人都痛極有限,會射爆晾衫架 ? 我就唔會信. 呢單野好難唔入荔枝角,但最後應該都唔駛判監.社會服務令難免, 但有案底,會影響一生.
老實,便宜晾衫架是用又薄又脆的膠料整, 大力少少都渣爛, 常見於雜貨店家品鋪$10-$15。
靚的是用abs 製, 不易爛裂, 有延展性可強行屈曲白化而不裂。動軋 $30 以上。
至於 30 米,如是 1.99 j,  用0.2 豆大概尚有 0.5 j, 用 0.3 豆約有 0.7 j
( 資料來自某airsoft 測試,約飛行 15 米衰退 50% ,重豆衰退40%, 飛愈慢衰減率愈低 )
以 0.7 j 來說,其實要擊裂便宜那一款不難。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

多謝兩位高人解答!

如果三十米都射爆塑膠應該過JJ啦呀嘛
當然有咁多bb可能射左好多槍又槍槍中同一個位

其實此類新聞層出不窮,玩具槍發燒友真的要自律啊

發新話題