24 12
發新話題

CNN:元朗達德列亞洲十大恐怖點

CNN:元朗達德列亞洲十大恐怖點

https://youtu.be/3OHyLl6wdew

【本報訊】元朗屏山達德學校是本港出名的猛鬼地點,《國家地理頻道》一輯電視節目更將此校列為全亞洲十大恐怖地點之一,與曾有不少政治囚犯死亡的台灣綠島監獄,以及二戰末期有大批日軍集體自殺的沖繩古戰壕等,齊齊上榜。節目主持指,上榜地點本身除具有歷史文化外,流傳的靈異事件也要夠震撼,達德學校便恐怖得連的士司機都不敢前往。

荒廢15年滿地衣紙
上述節目名為《I Wouldn't Go In There》,美國有線新聞網絡(CNN)昨引述該節目主持人Robert Joe指,選取這十大亞洲恐怖地點時,最初是被這些地點的靈異傳聞吸引,探索下去才發現部份曾發生的事件,比鬼怪傳聞還要恐怖,這些地點集中在東南亞,及分散於日、韓、台和香港(見表)。其中元朗屏山文物館附近的達德學校,被Robert Joe形容為「是出現鬼故及超自然事件的完美場所」,通往學校的路被山墳包圍,的士司機都拒絕前往。另有曾到該處探險的網民稱,已荒廢15年的學校剩下破爛玻璃,和滿地衣紙蠟燭。
網上流傳不少達德學校的傳聞,有指曾有抵抗日軍的屏山村民被殺,又有傳村民是因抵抗英軍而傷亡,屍體被葬於山邊變成亂葬崗常鬧鬼;另傳曾有校長穿上紅衣在女廁內自殺,自此常有紅衣女鬼出現。
「自殺嗰個唔係校長,係校長個老婆!」屏山原居民、曾就讀達德學校的時裝設計師鄧達智說,該校是由鄧氏家族出錢興建,1974年至98年期間供附近鄉村的小孩上學,不同版本的靈異傳聞大家都聽過。嶺大歷史系副教授劉智鵬則指,並無文字資料記載達德學校曾為亂葬崗,很多事件只是以口相傳。
但達德仍是本港的冒險勝地,2011年曾有12名中學生闖入,其中兩名女生聲稱見鬼,眾人狂奔10多分鐘到達輕鐵站後,三人隨即昏迷倒地,其中一人醒來後被指行為怪異,咬傷同學,要送院治療。

睇過一兩集,非常悶
一d都唔恐怖

住元朗咁耐都唔知有呢個地方,也野時候去見鬼既機會最高呢 ? 真係好想睇下鬼係點樣

某黎生話齋:拍拖就如同撞鬼一樣,都是很講緣分

世叔伯又話:勉強冇幸福
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 walther 於 13-5-2017 09:52 發表
住元朗咁耐都唔知有呢個地方,也野時候去見鬼既機會最高呢 ? 真係好想睇下鬼係點樣
聽說好猛! 有好多人唔信鬼神都夜玩過達德! 有幾多人都話玩完後幾天發惡夢! 覺得有人跟蹤等等.......

我以經膽大包天! 成日夜山單車, 夜山村古夾都試過! 但達德學校我就唔會去!

正苦點解唔把這兒起公屋呢 Thx for sharing

好似話有保育價值.

引用:
原帖由 walther 於 13-5-2017 09:52 AM 發表
如果住元朗咁耐都唔知有達德,姐係証明你唔係住得好耐
有朋友去玩過都瀨過野,
不過好耐之前去打咁多次GAME都冇瀨過野,好彩好彩

引用:
原帖由 rYaN 於 15-5-2017 15:12 發表

有朋友去玩過都瀨過野,
瀨過咩野呢 ?

達德以前係元朗街場,記得啲師兄話game友皇氣重,唔怕

引用:
原帖由 rYaN 於 2017-5-15 15:12 發表

有朋友去玩過都瀨過野,
我唔係元朗友都聽過

利申︰我信有個味野,不過唔想接觸,完

引用:
原帖由 walther 於 15-5-2017 03:33 PM 發表

瀨過咩野呢 ?
經過旁邊聽到有校鐘聲(唔係和弦果隻,係LIN鐘果隻),
之前就望入去見到有團黑煙係校室衝出黎..........
下午5點幾近6點

引用:
原帖由 屈濕 於 15-5-2017 04:38 PM 發表

我唔係元朗友都聽過

利申︰我信有個味野,不過唔想接觸,完
係真係有果味野,我接觸過............................
不過好多人未見過成日都話想見,比你見到果陣你就知

引用:
原帖由 rYaN 於 15-5-2017 17:52 發表

經過旁邊聽到有校鐘聲(唔係和弦果隻,係LIN鐘果隻),
之前就望入去見到有團黑煙係校室衝出黎..........
下午5點幾近6點
就係甘 ? 甘真係冇也料到渦.

引用:
原帖由 walther 於 15-5-2017 06:00 PM 發表

就係甘 ? 甘真係冇也料到渦.
你咁英勇,真係要入去過個夜啦

24 12
發新話題