發新話題

探射燈:走私仿真槍 「驢仔」冇好下場

引用:
原帖由 loveless 於 24-5-2017 17:53 發表

冇的.
但若填表(見工之類)要報有冇案底, o甘就好似有d迷離地帶
喺香港 通常會問 有冇曾經被香港法庭定罪

電槍大陸點計"電筒個隻"?
香港機場海關耐不耐都發現旅客帶電槍, 香港定為属槍械一種!
享受期待  珍惜擁有.

引用:
原帖由 M1616 於 24-5-2017 20:02 發表
電槍大陸點計"電筒個隻"?
香港機場海關耐不耐都發現旅客帶電槍, 香港定為属槍械一種!
唔好話電槍,全息都出事,
我做S&T果時比腦細點左上大陸帶支ARX160沙色貨版,聽講有行家早幾個月帶左十幾(定幾十,唔記得)隻EOTeah貨版過關,幾乎比海關帶走

引用:
原帖由 cyl198911 於 24-5-2017 20:09 發表

唔好話電槍,全息都出事,
我做S&T果時比腦細點左上大陸帶支ARX160沙色貨版,聽講有行家早幾個月帶左十幾(定幾十,唔記得)隻EOTeah貨版過關,幾乎比海關帶走
eotech都唔得?
玩具咋?

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-5-2017 20:52 發表

eotech都唔得?
玩具咋?
香港係自由港,冇咁緊,好多國家既邏輯係:帶得多=帶貨,冇報關=走私

借樓上師兄原文補充幾句:

香港係自由港,只針對幾類“奢侈品”如煙、酒、化妝品、汽車之類徵稅,所以非徵稅品以外的東西冇咁緊,而徵稅品其實跟好多國家既邏輯係:帶得多=帶貨,冇報關=走私

而“帶得多”一般是指超出法例規定括免徵稅的上限,或者入境時的個人所需。

當年曾經參加水貨團,去韓國,原來咁危險 Thx for sharing

其實要走私既野可以有幾合法, 捉到只能怪自己貪心姐,唔知唔係一個合理理由放生嫁wo
咁強姦完人話近視以為果個係吹氣公仔就無事?

引用:
原帖由 tonyecl 於 25-5-2017 19:09 發表
其實要走私既野可以有幾合法, 捉到只能怪自己貪心姐,唔知唔係一個合理理由放生嫁wo
咁強姦完人話近視以為果個係吹氣公仔就無事?
唔明你想表達D也

自從2003年「自由行」以來,大陸佬走私未完稅電話電腦奶粉,只有愈來愈嚴重,簡直係集團式經營。公安拉班香港帶氣槍「驢仔」,主要原因係佢地無「後台」、無油水啫。

基本認同#25閣下對國內走私活動的見解,不過所用的例子應該不太應用,奶粉那些最多只是一般物品逃稅謀利,但氣鎗卅仿真鎗則是違禁卅受管制物品。
tangodown

引用:
原帖由 tango101 於 26-5-2017 03:39 發表
基本認同#25閣下對國內走私活動的見解,不過所用的例子應該不太應用,奶粉那些最多只是一般物品逃稅謀利,但氣鎗卅仿真鎗則是違禁卅受管制物品。
奶粉是香港方面的受管制出口物品

看到版爺回應,當堂個心離-離,再看回自己之前那輕率的搭嘴回應,的確我寫錯了,奶粉當屬所管制物品之一無誤
感謝指正。
tangodown

昨天槍街聽到有國語人叫槍鋪送上內地,明知犯法叫人去死

引用:
原帖由 proproprofessor 於 6-6-2017 11:50 發表
昨天槍街聽到有國語人叫槍鋪送上內地,明知犯法叫人去死
我都有聽過,有國語人叫槍鋪送上內地,但是店員都一律,不會答應的.

發新話題