101 1234567
發新話題

ISIS 攻陷菲律賓馬拉維市

ISIS 攻陷菲律賓馬拉維市

東南亞第一個陷落的城市

一話靠攏中國就有o尼D

https://mobile.almasdarnews.com/ ... t-city-philippines/

Quote:

In pictures: ISIS takes control of its first city in the Philippines
By Chris Tomson - 23/05/20173

DAMASCUS, SYRIA (8:30 P.M.) – Overnight, heavy clashes erupted in the predominately Sunni city of Marawi in the southern Philippines after security forces and ISIS sleeper cells battled it out for hours on end.

2 soldiers and 1 police officer were killed in the skirmishes although no civilians were injured by crossfire, a military source told Al-Masdar News.

Subsequently, the Philippine Army withdrew from most of the city on Tuesday morning, thereby making it the first city in southeast Asia to come under Islamic State control.

唔係掛...咁突然既
isis個野心都幾大

今次有排煩。
引用:
原帖由 Ben_9413 於 24-5-2017 22:49 發表
東南亞第一個陷落的城市

一話靠攏中國就有o尼D

https://mobile.almasdarnews.com/article/pictures-is ...
究竟世界上還有神嗎?

用大陸M4搞掂佢啦

o尼頭話要米軍走, o尼頭即爆鑊

....橫掂都係o勒, 乘機情商中國特戰協防

岩岩search呢單新聞 好似話唔係isis 只係當地武裝份子
但當地武裝份子同isis又係fd 咁即係算唔算isis呢?

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-5-2017 23:21 發表
岩岩search呢單新聞 好似話唔係isis 只係當地武裝份子
但當地武裝份子同isis又係fd 咁即係算唔算isis呢?
出手既係Abu Sayyaf組織,活躍左廿多年。
佢地做到最多係綁架揾贖金。
幾年前佢地埋堆ISIS,有oath, 算係ISIS吧

引用:
原帖由 loveless 於 24-5-2017 23:27 發表

係另一支回教武裝,但佢哋都係同盟而且都已經向isis效忠

引用:
原帖由 loveless 於 24-5-2017 23:27 發表

is最好野係佢都幾多fd 新疆果班都係fd底...
唔知會唔會有日到新疆

引用:
原帖由 Hamlet 於 24-5-2017 23:33 發表

係另一支回教武裝,但佢哋都係同盟而且都已經向isis效忠
係喎,我錯,抱歉老點o左

回覆 11# 的帖子

唔止新疆疆獨,今次菲律賓尼兩個武裝組織 加上緬甸既羅興亞人 仲有泰國南部既回教武裝都有機會俾isis控制,印尼本身都有激進回教武裝曾經係阿蓋達東南亞主要分支,唔知會唔會俾isis收編埋

又用Abu Sayyaf做個例子,呢班見錢開眼不太宗教亦不太真正政治既人,都會血誓效忠ISIS..
邊個有Bankin同運輸能力,移到錢移到人郁到貨,自然多朋友。
好似另一種一路一帶...

引用:
原帖由 loveless 於 24-5-2017 23:49 發表
又用Abu Sayyaf做個例子,呢班見錢開眼不太宗教亦不太真正政治既人,都會血誓效忠ISIS..
邊個有Bankin同運輸能力,移到錢移到人郁到貨,自然多朋友。
好似另一種一路一帶...
比起中國崛起 isis崛起都好大可能

回覆 14# 的帖子

今次做嘢個組織Maute同Abu Sayyaf都係從屬於印尼Jemaah Islamiyah
佢哋今次做嘢個選址都好識揀,離杜生發跡個達沃市不過160km到

1 個讚好! TOP

101 1234567
發新話題