發新話題

豬&豬老闆判入獄兩年八月

引用:
原帖由 nec338 於 5-6-2017 03:45 發表

呢位人事你思考加方式有D問題
香港察驗咁做 所以台灣咁做 都係沒問題
咁如果係印度雞姦係沒問題加 香港雞姦就沒問題呢
錯就係錯
仲賴埋雞姦黎講.... 真係無言

引用:
原帖由 T-800 於 5-6-2017 02:46 發表
只能透露少少:
1「皇家」香港警察驗槍是有一套颇嚴格的標準,亦會在常温(平均攝氏25度)的房間内試 。。。
2.绝少會亂改D「證物」或亂入D不是設計比該支鎗用的「奇怪珠」來試(除非撽獲時支 ...
原來係甘.... 個D都係聽返來,實情係點我真係唔知。記得幾年前報紙報導過警察搜到枝強力氣槍 (Gamo 果類),但驗唔到是否過招,因為揾唔到彈匣,其實佢直接放粒彈入槍管就得,但佢都唔做。

我諗除非把槍係證實用過/design for某啲特定既彈同氣呢把槍用(因為證明咗擁有者買呢把槍係想用嚟咁樣玩)同埋搵到相關物品,正常只會用原廠指定/正常人用既氣同彈做測試,唔會特登去灌超大壓既氣同鋼珠去試掛
呢單嘢好明顯係有廠商比咗錢叫台灣警察整鬼G&G,同你灌最大殺傷力既combo落枝槍到,特登搞到你正常玩法明明唔可能爆都要整到你過法定焦耳整死你
台灣呢類既事情成日都發生

樓上幾位用其他嘢比較既意思係「唔合理既嘢,就算有其他人做都唔代表佢係合理」,就好似佢地舉既例子咁印度佬多強姦唔代代強姦就係正確
準則上並唔應該用Red Gas同鋼珠去試既話代表就算香港警察真係好似「聽講」咁用鋼珠紅氣,只係代表佢都犯規
何況台港兩邊玩法唔一定一樣,可能會有準則差異,香港用呢種combo唔代表台灣都係呢個combo,有自己果邊既準則

引用:
原帖由 天翔翼 於 5-6-2017 09:22 發表
我諗除非把槍係證實用過/design for某啲特定既彈同氣呢把槍用,正常只會用佢指定/正常人用既氣同彈做測試,唔會特登去灌超大壓既氣同鋼珠去試掛
呢單嘢好明顯係有廠商比咗錢叫台灣警察整鬼G& ...
到底用紅氣 + 鋼珠黎試火力是否合理我認為有爭議空間, 不能同貪污或雞姦呢D肯定係罪行既野相提並論, 我都試過呢個組合係枝金身 KSC M9, 起碼都打到幾匣彈冇問題, 火力其實唔係高好多, 肯定唔過 JJ,  紅氣有個特點係佢凍得較 top gas 快, 第一發就勁, 但打得十幾發後其實佢既力只係高過 top gas 少少. 最後有條飛機附件既金屬斷左,但繼續可以打.

甘如果警察用紅氣 + 鋼珠驗我枝槍, 是否有問題呢 ? 我就唔覺得有,因為枝槍真係係無改裝既情況下可以出到甘多力,紅氣同鋼珠又係通街買到.入紅氣用鋼珠點都唔可以當係改裝掛 ?

如果只係用廠家既標準,咁廠家米可以設計到枝槍可以用高壓氣(如 CO2),但係說明書就話只可以用 134 氣, 黎達到"合法"地賣過火槍既目的 ?

引用:
原帖由 walther 於 5-6-2017 09:49 發表

到底用紅氣 + 鋼珠黎試火力是否合理我認為有爭議空間, 我都試過呢個組合係枝金身 KSC M9, 起碼都打到幾匣彈冇問題, 火力其實唔係高好多, 肯定唔過 JJ,  紅氣有個特點係佢凍得較 top gas 快, 第一發就勁, 但打得十 ...
聽你咁講真係啲廠商想做靚少少鋼水都唔得…

I thought Red/Black gas cools down slower than green gas?

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 5-6-2017 10:02 發表
I thought Red/Black gas cools down slower than green gas?
我自己既經驗就唔係羅.

引用:
原帖由 ++朗++ 於 5-6-2017 10:02 發表

聽你咁講真係啲廠商想做靚少少鋼水都唔得…
如果以 GBB 計,用高壓氣第一樣會死既就係飛機. 我試過用紅氣係枝自砌既 Hi Capa, 枝槍既金屬部分冇事,因為係鋁合金,唔係亞鉛,但爆飛機.如果用金屬飛機, 飛機會較重,慣性較大,會同個飛機座產生較大力既碰撞,金屬撞金屬,都未必頂到好耐.

引用:
原帖由 walther 於 5-6-2017 09:49 發表

到底用紅氣 + 鋼珠黎試火力是否合理我認為有爭議空間, 我都試過呢個組合係枝金身 KSC M9, 起碼都打到幾匣彈冇問題, 火力其實唔係高好多, 肯定唔過 JJ,  紅氣有個特點係佢凍得較 top gas 快, 第一發就勁, 但打得十 ...
試槍果陣應該唔係一直狂full個trigger而係一粒一粒咁扣,以得出一個更穩定既數值,所以我諗就算有凍匣個問題應該唔會大幅干擾個數字(我知就算真係有人拎住枝氣槍做city hunter都會快射但係始終係計數

好似馬老二既Hi-capa同沙鷹都講明係只能夠行8KG gas(雖然個個都係直接插枝12kg落去)先至符合設計既原意以正常運作,你插red gas落去除左係想整爆把槍自找麻煩外都唔知係咩
都係果個理由,冇證據話你把槍係為咗Red gas而設計/改裝或者打過red gas同鋼珠,係冇理由話你用把槍果陣係咁樣打而用鋼珠同高壓氣差落去試槍,除非根本有心整你,你都唔會想明明自己平時用0.28g BB彈同green gas打IPSC用果把槍比人灌red gas然後屈你話你把槍過火掛

我自問唔係好熟槍,但係CO2個氣壓約60KG,係12KG既GREEN GAS既五倍,普通打GREEN既槍冇降火件同唔改個彈簧一定死比你睇,設計成用CO2既槍當然可以用GAS,但係連個彈簧都硬咁多,直接塞表現差好多 (見KWC迷你UZI行CO2約1.5J,但用GAS轉換有數字話頂多都係0.5J左右
唔會有廠無聊到明明default係CO2但硬係話用12KG GAS掛我諗

引用:
原帖由 天翔翼 於 5-6-2017 10:30 發表

唔會有廠無聊到明明default係CO2但硬係話用12KG GAS掛我諗 ...
師兄係一等一既好人, 但呢個世界就真係有人無聊到去貪污或雞姦, 地獄有D槍幾皮野一把,全部標示唔過 JJ, 都幾無聊, 點解都有人買 ? 你懂的

只要有利可圖,再無聊既野都會有人做.

個人認為測試火力係以揾出枝槍既最高能力作為原則係冇問題,但我唔知警察實際用既原則係米甘, 我都估未必係.

其實《警訊》有無介紹過鑑證科會用甚麼方法去檢驗氣槍?如果傳媒查詢,警方會唔會回答?
畢竟香港係法治之區,一切法規都應該清楚列明,好讓公眾有法可依。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-6-2017 11:20 發表
其實《警訊》有無介紹過鑑證科會用甚麼方法去檢驗氣槍?如果傳媒查詢,警方會唔會回答?
畢竟香港係法治之區,一切法規都應該清楚列明,好讓公眾有法可依。
我都書面問過槍械鑒證科相關問題,佢地答得好官腔,答案絕大部分都係 cut-n-paste 有關法例,再問深入D就叫我徵詢律師意見.
但我有個 friend 就打電話去問過,可能因為電話無記錄, 佢會答得直接D

引用:

到底用紅氣 + 鋼珠黎試火力是否合理我認為有爭議空間, 不能同貪污或雞姦呢D肯定係罪行既野相提並論, 我都試過呢個組合係枝金身 KSC M9, 起碼都打到幾匣彈冇問題, 火力其實唔係高好多, 肯定唔過 JJ,  紅氣有個特點 ...
師兄你要知道氣動長火同短火既火力叉唔同氣可以爭好遠
之前都有人舉例,日本1J就過火,唔通馬記堆氣槍叉topgas就過火又可以入玩家數 日本co2都有得賣有人玩,咁又可以告馬記設計/玩家入手支gbb打到日本>1j過火火力?

引用:
原帖由 walther 於 5-6-2017 10:50 發表

師兄係一等一既好人, 但呢個世界就真係有人無聊到去貪污或雞姦, 地獄有D槍幾皮野一把,全部標示唔過 JJ, 都幾無聊, 點解都有人買 ? 你懂的

只要有利可圖,再無聊既野都會有人做.

個人認為測試火力係以৿ ...
先不論「測極限火力」是否香港警方手法,
但如果學師兄既睇法,香港一半GBB/ 手拉GAS 狙即時犯法。
需知道指明用134A 既日本仔槍,都頂到 TOPGAS ,甚至16 KG GAS,雖然不耐用但十幾廿發總有,可以拉哂了...
一支槍設計來用134A (6KG 左右吧),總不成 用 7 KG GAS 就即時爆炸,
機械既野一定有預高耐性,不然6KG + 室外曬一曬支槍匣40 度即時爆炸就變成廠家出一些「正常使用但破損」的槍了。

又或者炒家搜槍時,全屋都只有0.2 克同 134A ,搵支TOPGAS 都冇,警方用 TOPGAS , 16 KG , 22 KG + 0.5 豆來試槍又是否合理?

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

仲有一樣野係npsa較力飛機, 一陣較到最大力唔洗入紅氣淨用重珠同你試咁味死硬? 人地氣槍説明書寫到明用134a或topgas, 咁就最盡用係呢隻氣試,夾硬拎唔係用係設計到既野例如紅氣同鋼珠已經違返設計原意仲關玩家同廠商事?

發新話題