33 123
發新話題

天口悶熱! 好易發火!

天口悶熱! 好易發火!

今天下午五時半發生一件小事! 但令自己一時當眾火爆發洩一下情㥩.......冇下次!

話說同槍友途經深水步, 去一間餐廳仔食碗麵, 當我們二人坐下不久就有兩個人(母子)大聲講載有白豬口音英文進入來! 個男人(40歲右左)地中海頭髮遍向白種男人(可能係MIX)個女人(60左右)一望就知係香港人! 我同朋友坐一張粘垟二人細枱, 我背後也是一張二人細枱!

他們一行入來就大大聲英文對話!

他們見我背後地方細但又沒有其他空枱! 就先來一句!
男 Ae..! Are we sharing table or what.......
女 大聲對我講 Ae.....! Ex時kill時..ME....! 態度好柒寸!
本人! 宿一宿自己張椅! 然後我笑笑口望住回一句! It's small place here!
個女人好寸唔望人回一句yeh i know! 就拿件PAI出來圍身.....(知有人識英文)
跟著個男用中文order餐! 扮到(黃敏得)個類又中又英文叫餐!
我就對住槍友大大聲說! This is Sam Shui Po! Speak Chinese..... 跟著就用中文...XYZLM! 正能人! 原來識中文! 反而個老母㡳唔識中文....... 跟著呢兩母子唔敢出聲! 個女宿翻張椅!
當我同朋友行去埋時! 我啤住個男! 大聲說: 能人! 年紀大到地中海頭髮重學人扮英文人! 講英文就翻番去! 而家過左97成20年! 幾多年係香港! 正一大鄉里! 今時今日重扮ABC! (佢地唔敢再作聲及望我一眼!)

現在英文唔咪啲凸出嘢! 班人唔化.......

我都好憎人明明識中文 英文又唔係好 但要講到半中半英 扮晒abc咁 好可惜簡單字/句法用英文 難字用中文
個人英文麻麻 習慣whatsapp同日常溝通都講全中 無中文既例外 獻醜不如藏拙

ABC 太俾面,換我會直叫香蕉人

呢個主題出自R兄我覺得有說服力
因為印象中你英文係好過中文

引用:
原帖由 gtoray 於 9-6-2017 08:45 發表
呢個主題出自R兄我覺得有說服力
因為印象中你英文係好過中文
呀公知道我中文得小六程度, 所以自己要操下中文! 香港是中文地方嗎! 日常生活中首撰用中文係應份!

只係最睇唔過眼啲特燈在一班唔識英文香港人中間大聲講英文! 想顯出自我高人一等但其實行為粗皮及外表傲慢! 正一井底蛙!

小弟都好X憎d人係都要扮野
家下外國人都要學中文黎亞洲區搵食啦....
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-6-2017 02:26 發表
我都好憎人明明識中文 英文又唔係好 但要講到半中半英 扮晒abc咁 好可惜簡單字/句法用英文 難字用中文
個人英文麻麻 習慣whatsapp同日常溝通都講全中 無中文既例外 獻醜不如藏拙
咁! 佢地係英文人! 一定好長時間在外國長大! 但最老㨢土就是個位做人老母既港嬸! 一望就知香港人! 就是個些60s極度奶西方文化鞋㡳而睇唔起中國文化,唔認同自己係亞洲人中國人身份! 發夢自己變做白人但一望係黑頭黃面不能改變事實,就一定呀啦! 食洋腸變一半都好過冇! 但最可悲就係! 做了白芯人就唔好住翻來香港地啦! 對住我地好受咩!

但我們年代的確有好多呢類臭西港女! 當年外國流學一直以為同組個香港女仔係全ABC! 平時及小息時間一句中文都唔講! 只同鬼妺鬼仔玩! 隔了三年後佢細路入學致知道係100%港人! 佢細路話佢只同屋企人講中文! 其他唔講中文! 近年在FB到add翻! 得知佢同三個鬼佬結婚離婚! 十幾年前回流香港在市場顧問公司做高層! 反而佢細路正常人一個回流做建築! 同我食過一次飯都講佢個家姐怪怪地但現在有講中文但夾到満口英文法文! 都係'西'人一個.......

講到尾! 問題唔在於人種! 係個人天生性格問題!

引用:
原帖由 rho837 於 2017-6-9 09:26 發表

咁! 佢地係英文人! 一定好長時間在外國長大! 但最老㨢土就是個位做人老母既港嬸! 一望就知香港人! 就是個些60s極度奶西方文化鞋㡳而睇唔起中國文化,唔認同自己係亞洲人中國人身份! 發夢自己變 ...
o吾知點解, 呢堆人通常係扁口扁面短髪婑師奶

香蕉佬為民除害

我expect洋人住响hong kong要講cantonese, you know.

至鬼憎香港人見到洋人就爭住要講英文.
你唔俾人只識講法文既...

引用:
原帖由 loveless 於 9-6-2017 10:47 發表
我expect洋人住响hong kong要講cantonese, you know.

你令我諗起呢單

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 9-6-2017 10:47 發表

MTR成㨢日見到大把人自動請英同班x鬼曬英文......

以前我個同大學識鬼仔醫生朋友! 來港行醫搵錢! 而家25年(有打wargame)以經成口中文! 近年以般去美國行醫! 後半輩子滑雪行山踏單車! 他們也尊重中國及香港人文化!

而家去旅行班鬼佬見到我啲細路可以英文對答又用中文同講野! 他們不知幾想自己班細路三言兩語而唔好只係英語一樣!

如果平時有去開d 幼稚園左近茶記食早餐,基本上唔難見到好多應該估計多數唔洗做的師9 帶仔女食早餐or 圍內吹水,
注意番唔少家長係喜歡用「英文」同仔女講說話,但所謂全英,係「no 呀,we can not 架」,「哥頓,stop!你咁唔岩架」,「hurry up ,we late 啦」之類..
唔係個別... 係普遍...
而自己暫時只同2 歲女兒講中文,但近來學校都開始學英文生字,又學普通話,
我見佢講英文時都會陪佢講,佢又好似覺得好有趣,但一定係中文優先,佢要學國語要學eng 要學西班牙話非州話都好,廣東話一定是優先。
將來如何唔知,但教育主題都係開心學習,為升名校拔尖乜乜從來冇諗,
佢有冇成就都好基本上唔洗養我,開心就好。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

呢期睇letterkenny,
我就聽得非常吃力o刺,
不過香港個個見工都填自己英文又流又利,
得間真係要落街隨便捉位才俊請教o下

https://www.youtube.com/watch?v=Z0sq3T5fErQ

引用:
原帖由 Dave 於 9-6-2017 12:35 發表
「no 呀,we can not 架」,「哥頓,stop!你咁唔岩架」,「hurry up ,we late 啦」
非常似同狗狗溝通
「哥頓,stop!呢度唔屙得架」

引用:
原帖由 Dave 於 9-6-2017 12:35 發表
如果平時有去開d 幼稚園左近茶記食早餐,基本上唔難見到好多應該估計多數唔洗做的師9 帶仔女食早餐or 圍內吹水,
注意番唔少家長係喜歡用「英文」同仔女講說話,但所謂全英,係「no 呀,we can not 架」,「哥頓,s ...
自己經驗! 我們生在香港, 第一母語一定係廣東話行先! 從小敎子女同人溝通一定有基本規則:-

1) 唔可以勞亂語言! 講廣東話就一定全講廣東話! 當然一兩個常用英文字或名字或普遍簡單短句子可以用! 但在禮儀場合就盡量避免又中又英! 中就全中, 英就全英...
2) 先想清楚自己想表逹意思才好開口講
3) 任何中英文人名唔可以讀錯
4) 正確發音同唔可以有懶音 (當然一路敎一路學)
5) 唔可以講是非! 講是非會影响分析能力
6) 尊重當地文化...

人天生出來是男是女係不可改變, 種族膚色也不可改變! 但有權選擇自己宗教, 母語, 外語及個人文化收養標準!

跟父母種族定下就冇得改變...係唐人就唐人; 運血就運血; 白人就白人; 日本人就日本人! 自己個人唔可以用自己族群同别一族群在地球上比較富窮強溺貴賤來定位! 所有人是平等, 但同類人可以拒绝同不同類人生活! 即係話西人來港定居唔開心可以有權回自己地方生活, 自己唔主動千就容合在先就唔好話嘜嘜文化差異(大虾细; 人多虾人小; 唔公平; 你地班係哀人!)! 禮貌上你去人家個主場打wargame都要首人家主場個規則! 如果人家唔公平吊鳩你大虾细的話! 冇計喎! 最多咪唔再去玩! 去得玩咪要忍耐一下或調效自己就他們! 一段時間咪容合得到.....

自己鸠UP一下! 不同見解可分享但唔好插我!

33 123
發新話題