發新話題

天口悶熱! 好易發火!

引用:
原帖由 loveless 於 9-6-2017 13:16 發表

非常似同狗狗溝通
「哥頓,stop!呢度唔屙得架」
見到啦! 見到個家長唔識英文但又在巴士上夾粗敎個女讀英文! 錯發音! 恐怖!

引用:
原帖由 rho837 於 9-6-2017 13:41 發表

不同見解可分享但唔好插我!
掉番轉係第一次唔想插你
尊重當地文化好重要.
唔明點解唔明既人唔會明...

唉,你哋咪算好囉!香港算係以廣東話為口語。而家成街普通話,雞同鴨講....
早十幾年前識個坡妹,一口唔咸唔淡中英文夾雜,講句英文問嘢最後到夾個「啦」字,聲又尖八度,又係雞同鴨講。最麻煩係同佢齋講英文佢又好似唔係好明,廣東話一句嘢要慢慢講兩、三次先明我講乜......
究竟世界上還有神嗎?

你去hollister 同A&F 買衫都有好多mk妹扮abc

引用:
原帖由 rho837 於 9-6-2017 13:45 發表

見到啦! 見到個家長唔識英文但又在巴士上夾粗敎個女讀英文! 錯發音! 恐怖!
言語能力低下本身唔係問題, 自以為縱橫四海至係好肉酸..

引用:
原帖由 48191 於 9-6-2017 13:53 發表
唉,你哋咪算好囉!香港算係以廣東話為口語。而家成街普通話,雞同鴨講....
早十幾年前識個坡妹,一口唔咸唔淡中英文夾雜,講句英文問嘢最後到夾個「啦」字,聲又尖八度,又係雞同鴨講。最麻煩係同佢齋 ...
普通話..有乜問題呢?
頭盔我普通話很屎.

引用:
原帖由 Dave 於 9-6-2017 12:35 發表
如果平時有去開d 幼稚園左近茶記食早餐,基本上唔難見到好多應該估計多數唔洗做的師9 帶仔女食早餐or 圍內吹水,
注意番唔少家長係喜歡用「英文」同仔女講說話,但所謂全英,係「no 呀,we can not 架」,「哥頓,s ...
大把家長係咁
明明自己係潑婦 但又想訓練到自己d仔女係青頭文/lady
與其習慣講d咁既英文 不如講好中文
中文英文都半筒水 唔見得上流左

引用:
原帖由 rho837 於 9-6-2017 02:11 發表
Ex時kill時..ME....!
笑到翻!

回覆 1# 的帖子

今日見到有D野又係有少少火火地。話說今日下晝返辦公室,係都爹利街。眾所周知中環個頭有錢人多,D人泊車唔驚抄牌,條路已經無位,行我前面有一對母子,另外一個男人,個呀媽推架bb 車載個仔,三個都係非華裔白種人。我同個男人行得快,準備過對母子。

就係個男人去到同個女人平排個陣佢突然間停低,180 度轉身想行,我又停低左,身向左傾示意佢向我左手面過,佢就勁唔耐煩咁 up 左句野,"putain, bouches!"(中文即係「x! 行開啦」)

第一下唔肯定佢係咪講呢句,有可能佢唔係講緊法文,再諗下,似係,因為當時個語境係合理(唔等如有禮貌)。

即係如果係要爆粗,好心講中文,英文都或者聽得明,係香港對住個華人講法文粗口,以為人地聽唔明咁都唔知佢想點。香港人都無佢咁燥。

我若要鬧人,起碼要對方聽得明先至爽。呢類場合直接送隻中指比佢算九數~~

引用:
原帖由 derp 於 30-6-2017 19:31 發表
今日見到有D野又係有少少火火地。話說今日下晝返辦公室,係都爹利街。眾所周知中環個頭有錢人多,D人泊車唔驚抄牌,條路已經無位,行我前面有一對母子,另外一個男人,個呀媽推架bb 車載個仔,三個都係非華裔白種人。 ...
我對住班法爛西! 我都講句D-L-L-M!

而家全球化! 香港有好多能吊鬼佬好柒仆街! 上星期係北角行街至吊㭍條閪鬼婆!

北角閪鬼婆又有乜問題
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 新手一隻 於 1-7-2017 00:19 發表

學多門外語可以隨時隨地教訓任何人
識多國言吾! 去叫金C貓都唔洗浄係講句Fuxk Fuxk Fuxk嗎!

引用:
原帖由 rho837 於 30-6-2017 19:47 發表

我對住班法爛西! 我都講句D-L-L-M!

而家全球化! 香港有好多能吊鬼佬好柒仆街! 上星期係北角行街至吊㭍條閪鬼婆!
公平D, 我識既法國朋友大多數都好好人, 就好似大多數香港朋友都好友善, 只係唔"GUR" 在佢係香港講爆法文粗想點者.

發新話題