發新話題

中日高鐵小比較

如果一個人賺的是黑錢,離開賺黑錢地移民,逃避刑責,十分正常

又試問華人有錢佬,有邊個不是口在本土,子女在國際學校,護照在外國?改革開放三十年,由全民窮光蛋開始至部份人發跡,其原始資本積累過程會正當?

將一些社會渣滓的選擇作一國的宜居指標,實難令人信服.

至於貪污,那一個地方沒有?如果貪污是決定性之所有,今天中國,或第三世界社會及基建早倒下了.
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

在宣揚扭曲的價值觀?
照閣下所說,行正路賺錢生活的連縷蟻也不如;貪污腐敗的才是正途?
而你所說的「基建」,不是天天倒,就是個個月爆炸也是一個正常的世界?
如果閣下依然認為這些事是理所當然,那可能是你正在為一個腐爛的世界辯護,又或者所有做正行掙碗飯食的人係笨Seven。

究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

從前有3隻蝦~

但是通過台海這一段,我有所保留。
台灣本身地震頻繁,如果通過放沉箱、挖隧道來建鐵路,以現今科技究竟有沒有可能?
引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2017 00:35 發表

唔講政治,
剩番既就係工程,工程上一d都唔搞笑。
純粹講建築,那將會係人類嘗試去克服一個在規模上前所未有既新挑戰。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 6-7-2017 01:20 發表
台灣本身地震頻繁,如果通過放沉箱、挖隧道來建鐵路,以現今科技究竟有沒有可能?
類似既論證階段工程仲有廣東到海南島既瓊州海峽隧道同埋山東煙台到遼寧大連既渤海灣隧道

前者論證佐20年都未有方案,而後者就0係13年提交佐方案俾國務院。

將原先由山東沿住渤海海岸出山海關去入遼寧再到大連要6個鐘到直接海底隧道8個字,但未計通貨膨脹既話要3000億人仔同10年時間去起。佢上交個工程方案係完全埋0係海底既隧道。支持同反對工程既聲音都好大,所以到而家仲未有動靜。另外,尼一段其實都係地震帶

引用:
道理上人飛得上月球,就飛得去火星,最大問題往往只係資源,歷史中其它附帶犧牲都係collateral.
所以文明永遠係2面刃, 能力越大,成就越大,對自然規律影響亦越大,瀨鑊時就越甘。

中國既工程經常被質疑,
呢樣係信心問題,過去現在相信未來都會繼續。
信心係感覺,而數據係統計。
個人偏向睇埋前文後理同資料數據,
好少單憑感覺下結論。

所以對我個人而言,
如果中國真係乜都只係豆腐渣工程,
如果建設規劃真係乜都亂黎既話,
以佢建築規模之大,成個社會文明一早就崩潰左了,
根本唔駛操心去高登連登靠把口革命。

我中意CGF! 大家上緊通識教育!

引用:
原帖由 loveless 於 6-7-2017 07:40 發表

道理上人飛得上月球,就飛得去火星,最大問題往往只係資源,歷史中其它附帶犧牲都係collateral.
所以文明永遠係2面刃, 能力越大,成就越大,對自然規律影響亦越大,瀨鑊時就越甘。

中國既工程經常被質疑,
...
其實中國自反右, 文革, 大躍進, 在文明上已經崩潰左.
依家只係執返d手腳砌返個科學怪人.
文化, 道德, 文字等核心價值唔復興, 點整都只係科學怪人, 唔係人.

佢本來係有幾次文化復興機會, 但都錯失左 (一次89民運, 一次08奧運)
依家走向軍國主義, 完全係行歪路, 仲分分鐘係不歸路.

引用:
科技上無可能, 一地震就死梗.

政治上更加無可能,
高鐵係用黎快速運兵, 方便跨省交叉鎮壓, 作為軍事建設鞏固政權, 大陸多多錢都在所不惜.
台灣年青人連服貿協定都識得反對, 睇得通呢點後, 點會俾佢搞到高鐵過台海?
日本美國都肯定會阻撓.

引用:
原帖由 pbay 於 6-7-2017 10:09 發表

其實中國自反右, 文革, 大躍進, 在文明上已經崩潰左.
依家只係執返d手腳砌返個科學怪人.
文化, 道德, 文字等核心價值唔復興, 點整都只係科學怪人, 唔係人.

佢本來係有幾次文化復興機會, 但都錯失左 (一次89 ...
每個人都可以,亦應該, 有自己的見解

1 個讚好! TOP

香港地好鐘意賽馬,尤其係田忌賽馬。

引用:
原帖由 rho837 於 6-7-2017 10:09 發表
我中意CGF! 大家上緊通識教育!
在我這個小學生來說,這論壇的確給予我無限知識,在此也向各位C Hing說聲..謝謝..

引用:
原帖由 kornhill401 於 6-7-2017 14:31 發表

在我這個小學生來說,這論壇的確給予我無限知識,在此也向各位C Hing說聲..謝謝..
我都想講聲多謝
好鍾意睇呢啲高質討論
而唔係盲目咁話邊個好邊個唔好

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2017 20:12 發表
在宣揚扭曲的價值觀?
照閣下所說,行正路賺錢生活的連縷蟻也不如;貪污腐敗的才是正途?
而你所說的「基建」,不是天天倒,就是個個月爆炸也是一個正常的世界?
如果閣下依然認為這些事是理所當然,那可能是你正 ...
我在反對我所說的那些移民者,而我在陳述那些其身不正的移民的行為心態.

我支持國內的建設魄力和成就,並指出其成果與貪污腐敗無必然關係.

如果一個連領土主權爭議都可以持否定立場,見災難危機就拍手稱快的人,忽然這麼關切貪污腐敗,恐怕這種關切,只是個藉口
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

發新話題