發新話題

中日高鐵小比較

日爾曼人開始發威都吾係真係有咁耐歷史,但比日本早。

佢地既成功除了勤力聰明,仲有鋼鐵時代就起步的優勢,同埋專利權優勢。

至於中國的弱項,早晩會補上,人口大國,需要如此,印度這個大國也該去努力自給。

。。。。。。
我不明白個D話人係井底的青蛙講什麽玻璃碎,主題又冷嘲熱諷,問又要扮理性,衰左吾認又轉話題。好似關於中國所有意外都不能發生,所有事情都不能相信,所有發展都要求十項全能才能合格,借插所謂的沙文主義來表現自己的"神聖價值",幸災樂禍,心理陰暗。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

1 個讚好! TOP

Made in China鐵路零件有安全風險,也不是自今日始。
俄羅斯已經停用MIC 側框架:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170513/56687926
低質量、安全性受質疑連俄羅斯都要將這些零件換走。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 15:23 發表

70年代美國都要買蘇聯啲鈦,作軍事用添
蘇聯佬當年個7萬噸壓力機對於加工金屬係一個大優勢,不過尼幾期俄佬放慢太多,尤其係更加節省原料既鈦合金3D打印工件技術佢仲係空白,比起以前鍛壓加精車節省好多料

我工作中用過兩部功能一様的機器,一部平一部貴(其實吾算貴好多),一部肉肉酸酸,用到吊吊聲,一部開機就知有料到,外殻靚仔,操作時十分享受,我以為佢外國牌子啦,但都係大6做。咁簡單既機器,無什麽技術,材料問題可言。

一部垃圾點解會咁流行?就係有太多小老闆去計屎忽數貪平,仲有就係太多民營小廠靠賤賣提高銷量去做。日本係五十年代,德國(普魯士)係剛統一之後,都俾人插做垃圾,但本土市場較少,民間有財閥搞大公司,垃圾廠好快被淘汰,餘下的小廠,術業有專精。

港商點解去大6開廠,開廠成本低,點解又執咁多,投資少,技術,生產水平低。所以活下來的,就各有所長了,市場淘汰。

今日二三四線城市拎住十幾百幾萬的小老闆們,做緊什麼產品?另一方面,不做劣品,又何以計得掂條數?

另一方面,點解全世界D人照様買cheap野,買cheap野心態有如買彩票般博一博,咁不中大獎也就正常吧。

最後,韓國人走的是日本走的財閥控制工業發展之路,同時韓國人自己買番自己做的垃圾貨,他的工業才成長起來。講到呢様,香港人最無資格講本土撑工業,我們旳優秀工業被自己放棄了,只餘買空賣空財富轉移的股市炒樓,哀哉!

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 18-6-2017 18:54 發表

咁人地同我有仇嫁嘛SO師傅,緊係發夢都諗住整死我喇,有乜咁出奇姐,我無怪佢喎,但見佢比我幾次問到口啞啞要避而不答,轉頭一陣又當無野繼續挑引下我,果種面皮厚度我都非常偑服嫁,查實我又無殺咗佢呀媽佢 ...
聽我講一下吧,有時有D帖有D文可能會嘈交,咪貼咯。你或持異見者,都無可能改變事實或對方想法,又無可能捉出來隻揪,何必嘈呢。

槍壇如果充斥裝智慧扮聰明去滿足插人之慾,萬字潮文借題發揮,或者極盡嘲諷之能事者,係無助討論水平和氣氛,最後只會落得冷淸

夫子自道下:人不犯我,我不犯人,人若犯我,我必犯人係小弟的原則,我係小器的,但自問我做到頭一點。第二點,一般做過就收手,死頑者另計。

不説了,講多無建設性。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-6-2017 19:37 發表

蘇聯佬當年個7萬噸壓力機對於加工金屬係一個大優勢,不過尼幾期俄佬放慢太多,尤其係更加節省原料既鈦合金3D打印工件技術佢仲係空白,比起以前鍛壓加精車節省好多料
鈦都有好多種,最cheap者是海棉鈦,中,俄應該係出口這個為大宗。

《河湟有感》司空圖

回覆 167# 的帖子

講還講,唔好講屋企人喎

古代的恩格魯撒克遜人或之後的蘇維匯人(日耳曼民族前身)只係蠻族,相比同時代的羅馬或者希臘的文化或者科技根本不能相提並論,日耳曼科技崛起應該由普魯士時代開始,依個論點可以參考戰爭論中提及普魯士火器比同年代歐洲國家先進(當然唔排除自我吹捧)
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 22:19 發表
古代的恩格魯撒克遜人或之後的蘇維匯人(日耳曼民族前身)只係蠻族,相比同時代的羅馬或者希臘的文化或者科技根本不能相提並論,日耳曼科技崛起應該由普魯士時代開始,依個論點可以參考戰爭論中提及普魯士火器比同年代 ...
我記得有人話普魯士係第一個消滅文盲普及小學教育既國家,當時黎講算巴閉

普魯士王國於1717年開始成立「義務教育」,將昔日只有貴族世家可以接受教育的情況扭轉,也奠定了這個民族在學術和工業領先的良好基石;日本二戰戰敗後後也開始推動「義務教育」,也奠定了二戰後學術、工業和科技領先的基礎。
引用:
原帖由 Hamlet 於 18-6-2017 22:23 發表

我記得有人話普魯士係第一個消滅文盲普及小學教育既國家,當時黎講算巴閉
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-6-2017 19:48 發表
最後,韓國人走的是日本走的財閥控制工業發展之路,同時韓國人自己買番自己做的垃圾貨,他的工業才成長起來。講到呢様,香港人最無資格講本土撑工業,我們旳優秀工業被自己放棄了,只餘買空賣空財富轉移的股市炒樓,哀哉!
所以香港人真係要多撐返香港品牌, 尤其本地研發設計既產品(可能外地生產).
香港設計其實常有佳作, 品質也過得去. 香港仍有不錯氣槍品牌, 大家都知.
近年都見有香港品牌少少復興跡象, 老牌如紅A, 駱駝牌第二代接手後開始向潮流化發展,
本土設計火柴盒車仔, 鐘錶, 小電子產品等亦有佳作. 能支持就多支持一下吧

比較少人提係香港廠牌design既電器,
雖無日本牌子既花巧, 無歐洲牌子咁硬朗堅固,
但勝在設計者有自知之明, 走四平八穩的中價路線, 用料,表現其實物有所值.
而且設計者理解香港居住環境細, 特別做到線條簡單, 慳位, 但仍然功能齊全.

我屋企都用緊香港品牌抽油煙機, 焗爐, 熱水爐, 光波爐,
用左幾年暫時無鑊氣, 清潔容易, 損壞率亦比大陸牌低.

想香港產業有返起色, 唔好乜鬼都淘寶啦.

引用:
原帖由 pbay 於 19-6-2017 11:48 發表

所以香港人真係要多撐返香港品牌, 尤其本地研發設計既產品(可能外地生產).
香港設計其實常有佳作, 品質也過得去. 香港仍有不錯氣槍品牌, 大家都知.
近年都見有香港品牌少少復興跡象, 老牌如紅A, 駱駝牌第二代接 ...
弊在香港人成日講一套做一套
大家買薯片時,買珍珍定買卡樂B吖?
即食麵大家食合味道或出前一丁多過公仔麵,
玩具槍大家又幾何買CA

香港政府固住賣地炒樓同融資! 以前依靠班廠佬出口起家! 現在過橋抽板理得你地死!

發新話題