發新話題

[認真] 終於都告贏咗!

日本都有啲產品的確係佢原創, 如電飯煲, LCD電子顯示

日本早期都常抄美國野, 但美國野多數大大件, 功能單一,
直接copy的銷路不太好.
於是日本公司就將之改良, size縮細, 幾個功能合一, 整靚包裝, 跑出一條新路.
e.g walkman, 各種家電.

到後來動漫熱潮, 電子遊戲熱潮, 很多美國原創的概念,
交到日本手上才發揚光大, 風行世界, 不得不佩服.

有些情況,原創發明者不是日本人,但原創者卻又不懂將發明發揚光大,結果錯失先機。

舉例 N 久年前所有的按掣都是大大舊的,輕觸式接鈕其實是由香港人發明的,可是當年發明者把他的發明專利只寫應用範圍是電子琴,日本仔卻把此發明應用在電子琴以外的所有場合,(因此沒有侵權),而最早出現是在電梯升降機。此時該發明人才如夢初醒,專利申請時一念之差結果錯失先機了。。。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 26-8-2017 01:33 發表

真心笑左出來了....  

睇完我真心覺得大陸真係輸比日本仔9條街.... 論老番
日粉: 日本就是好,老番都比別人認真 !

https://read01.com/4Goydd.html#.WaBepT4jGUk
好文共賞~
即係大陸開始趕上4,50年前既日本!值得自豪!
我提供一個,北斗之拳抄 madmax 成就經典

已經相差四、五十年。
引用:
原帖由 gtoray 於 26-8-2017 04:51 發表

好文共賞~
即係大陸開始趕上4,50年前既日本!值得自豪!
我提供一個,北斗之拳抄 madmax 成就經典
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 24-8-2017 00:20 發表
New Balance 終於都贏番一次,Special 301 Report可能發揮到作用。
http://hkm.appledaily.com/detail ... mp;category=instant
應該可能有美國總統今次出馬! 打䊨場官司又如何賠得個千二萬港元! 如果賠得三成律師費, 都要倒貼! 雙反如果輸左俾大陸佬, 起碼賠十幾億!

引用:
原帖由 MG-42 於 26-8-2017 01:33 發表

真心笑左出來了....  

睇完我真心覺得大陸真係輸比日本仔9條街.... 論老番
日粉: 日本就是好,老番都比別人認真 !

https://read01.com/4Goydd.html#.WaBepT4jGUk
謝謝C Hing給予小弟,十分有價值的知識性資料,

引用:
原帖由 MG-42 於 27-8-2017 03:05 發表

今日抄就有問題 , 昨日抄就是沒問題?   日本有冇抄過人得個知字姐... 起碼肯定係侵犯左原創者先囉 , 自豪與否都改變唔到日本都係老番起家 , 點都好起碼日本今日大量電器影音產品智能電話PS4咪又係要搵大陸 ...
梗係有問題啦,日本正仆街
4,5,6,70年前已經係咁抄人!!!
大陸都係近10幾廿年先開始抄咋嘛!

話說尋日睇報紙,內地有間舖叫 yeezy
全間買正版老翻 yeezy 鞋都不知幾多人買

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 27-8-2017 03:05 發表

今日抄就有問題 , 昨日抄就是沒問題?   日本有冇抄過人得個知字姐... 起碼肯定係侵犯左原創者先囉 , 自豪與否都改變唔到日本都係老番起家 , 點都好起碼日本今日大量電器影音產品智能電話PS4咪又係要搵大陸 ...
日本曾經靠老番起家呢個事實都證據確鑿㗎啦。不過原來其他人做過嘅衰嘢,有人跟住去做就唔係錯,仲唔可以鬧㗎嗱?再講,日本山寨得嚟都仲未無恥到去告番個原創者轉頭。
再再講,我自己覺得,成日開口埋口都話愛國嘅人仕,愛國唔係應該想自己嘅國家好嘅咩?但係我而家見到嘅就係,有人講中國唔好,就邊個邊個都係咁啦。一係就話我哋無做過,你收咗美國錢抹黑我哋。又或者講,你唔係中國人呀?數唔到咁多啦。唔該真係愛自己國家嘅,真心想國家好嘅,唔好有乜嘢都包庇,唔俾人講,解決提出問題嘅人當解決咗問題。用把口贏咗有咩用,精神勝利法?有唔好或者唔啱嘅嘢應該改好佢,咁樣先會進步。

5 個讚好! TOP

我一直都話,「臭蟲論」響中國人之間好有市場。
而且,日本人靠抄起家是事實,沒有可能反駁。但是「臭蟲論專家」又跳出嚟話,做乜日本得而中國唔得。
日本Copy,Copy得嚟都仲會跟手改良,邊賣邊造邊改良,一出事就全球回收,不論Toyota、Sony之類㗎大公司,話之賣幾十萬至幾百萬部,統統一律回收,都係為咗個「Brand Name」;中國!?就只係一味Copy,甚至只係用劣質零件、電池去節省成本,是劣化原裝產品來趕快搶巿場。一有事就執7咗佢,走佬去第二度「東山再起」。在態度上只是搵快錢,而無心做R&D。
所以而家日本、韓國家電獨步全球,大家都係靠抄起家,但現在有聲有色,R&D絕對功不可沒;大陸?賺完呢一水錢先再諗啦!
結果,中國大陸產品永遠都是中、低端貨的代名詞。只有靠幫外國品牌OEM的工廠,QC/ QA係由原廠做番,個「成品良率」先至叫做達標。
啲所謂「愛國玻璃心人士」成日話乜都係Made in China,唔鍾意唔好用云云,IPhone都係Made in China啲咁白痴嘅說話。如果IPhone嘅QC/ QA唔係Apple自己做番,你估仲有冇人俾八千、一萬咁買?因為Apple最強除咗創新,仲代表咗質素、售後服務有水準先會用,你估華為、小米呢啲可以有咁嘅水準,又有資格賣到呢個價錢?唔爆炸、俾人Hack都偷笑喇吓嘩!(註:三星碌柒舊電池咪係大陸工廠製造,中國人做QA/ QC嘅最好例證,各位愛國人士應該與有榮焉。)
最好笑嘅係,之前大陸人話抵制韓國貨。Oh sorry ,原來國產手機係用三星Mon同芯片,跟住一衆天朝Fans就噤聲了。現實就是那麼充滿黑色幽默。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 10:23 發表

日本曾經靠老番起家呢個事實都證據確鑿㗎啦。不過原來其他人做過嘅衰嘢,有人跟住去做就唔係錯,仲唔可以鬧㗎嗱?再講,日本山寨得嚟都仲未無恥到去告番個原創者轉頭。
再再 ...
究竟世界上還有神嗎?

4 個讚好! TOP

小心又有人跳出嚟砌你,佢哋都只係活響自己嘅世界。你提出呢啲咁清醒嘅言論去嚇醒人哋,佢哋就會攻擊你。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 10:23 發表

再再 ...
究竟世界上還有神嗎?

講開又講,Honda㗎「American Classic」同Harley Davidson幾乎一模一樣,如果真係買都唔知買邊架,知唔知邊架響香港有保養?
可惜香港揸電單車一定要戴硬式頭盔,而且一定要包耳,唔可以好似美國啲Biker咁型。
皮䄛、皮褲、紋身、長髮、留長鬍鬚,絕對係我杯茶。
引用:
原帖由 pbay 於 25-8-2017 14:59 發表
日本都有啲產品的確係佢原創, 如電飯煲, LCD電子顯示

日本早期都常抄美國野, 但美國野多數大大件, 功能單一,
直接copy的銷路不太好.
於是日本公司就將之改良, size縮細, 幾個功能合一, 整靚包裝, 跑出一 ...
究竟世界上還有神嗎?

日本仔都認戰後係抄襲起家! 唔浄係產品, 就連成條街都照抄! 但日本張搛翻來既錢大大投放入國家敎育及科技發展! 事過幾十年! 今天日本唔洗再以抄襲為生!

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可以影響或益全世界!

可能 Independent Day 2 蒙牛奶! 將來可以威盡美國!

長路漫漫,遙遙無期。
引用:
原帖由 rho837 於 27-8-2017 12:28 發表
日本仔都認戰後係抄襲起家! 唔浄係產品, 就連成條街都照抄! 但日本張搛翻來既錢大大投放入國家敎育及科技發展! 事過幾十年! 今天日本唔洗再以抄襲為生!

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題