發新話題

[認真] 終於都告贏咗!

引用:
原帖由 48191 於 27-8-2017 11:29 發表
小心又有人跳出嚟砌你,佢哋都只係活響自己嘅世界。你提出呢啲咁清醒嘅言論去嚇醒人哋,佢哋就會攻擊你。
我都係講道理姐,如果唔認同我嘅睇法,可以用理據去反駁我㗎,不過如果係啲無理取鬧嘅人,我就唔識得同佢哋溝通啦。

4 個讚好! TOP

不得不佩服閣下。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 21:26 發表

我都係講道理姐,如果唔認同我嘅睇法,可以用理據去反駁我㗎,不過如果係啲無理取鬧嘅人,我就唔識得同佢哋溝通啦。
究竟世界上還有神嗎?

原來正版老翻yeezy旁邊就係 new把L

附件

27-8-2017 21:46

引用:
原帖由 48191 於 27-8-2017 21:33 發表
不得不佩服閣下。
一個字,型。
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

大陸將教育投資,放響好次要嘅位置;反而軍事、內部維穩同金錢買外交反而興緻勃勃。日本響明治維新之後,大力推行普及教育,將培養國家人材放在很首要的位置。反觀中國大陸,推行教育不算積極,起碼在科研人員的培養和真正有國際視野的政、經人材為數不算多。
引用:
原帖由 rho837 於 27-8-2017 12:28 發表
日本仔都認戰後係抄襲起家! 唔浄係產品, 就連成條街都照抄! 但日本張搛翻來既錢大大投放入國家敎育及科技發展! 事過幾十年! 今天日本唔洗再以抄襲為生!

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 31# 的帖子

有啲人係好得意嗰喎!
當你用真憑實據、數據、資料來源攤開哂出嚟任人睇,「某啲人」就話你生安白造,又將一啲「大陸」嘅不實報導嚟回應你,答非所問;到佢哋無法反駁你就轉移話題去攻擊第二樣嘢;好嘞,到理屈詞窮又話你假裝理性,甚至翻譯外文都用Google翻譯到一舊舊,唔知Up乜7都話自己啱,咁你仲有乜可以講?
咪又係一句「人類總是....jpg」嚟回應吓囉。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 28-8-2017 01:08 發表
有啲人係好得意嗰喎!
當你用真憑實據、數據、資料來源攤開哂出嚟任人睇,「某啲人」就話你生安白造,又將一啲「大陸」嘅不實報導嚟回應你,答非所問;到佢哋無法 ...
其實我公司都有呢類人,我會盡量當聽唔到就算,因為呢類人無論你嘅理據有幾充分,佢哋都可以用一啲歪理去回應你,而且就算拗贏咗佢哋,佢哋又會用第二啲嘢嚟攻擊你,同佢哋講嘢真係好嘥精神,所以可以忍到都唔會出聲,反正你無可能改變到佢哋嘅諗法。

大陸體制唔容許太多叻人
有能力受過教育ge都移民走佬
因為大家都知個問題係乜

我會直接打去HR囉!
話之佢官幾大,有幾大粒,做嘢衰咗認咗佢就冇事,仲有得拆;唔認仲要掩飾,我就要佢出事。
所以我份人事報告嘅評語都幾大鑊,但係我預咗。
引用:
原帖由 rex12781 於 28-8-2017 09:28 發表

其實我公司都有呢類人,我會盡量當聽唔到就算,因為呢類人無論你嘅理據有幾充分,佢哋都可以用一啲歪理去回應你,而且就算拗贏咗佢哋,佢哋又會用第二啲嘢ࢩ ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 28-8-2017 10:53 發表
我會直接打去HR囉!
話之佢官幾大,有幾大粒,做嘢衰咗認咗佢就冇事,仲有得拆;唔認仲要掩飾,我就要佢出事。
所以我份人事報告嘅評語都幾大鑊,但係我預咗。
喺工作上如果我無錯我係唔會妥協嘅,通常都係嘈其他嘢姐。所以我到而家都升唔到職。

我堅係揼老細都有職升。
引用:
原帖由 rex12781 於 28-8-2017 14:45 發表

喺工作上如果我無錯我係唔會妥協嘅,通常都係嘈其他嘢姐。所以我到而家都升唔到職。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 28-8-2017 00:57 發表
大陸將教育投資,放響好次要既位置;反而軍事、內部維穩同金錢買外交反而興緻勃勃。日本響明治維新之後,大力推行普及教育,將培養國家人材放在很首要的位置。反觀中國大陸,推行教育不算積極,起碼在科研人員 ...
明治維新真係好勁, 大量引入外國新概念, 新知識,
並且翻譯成大眾可以理解既漢字詞語, 大興科教, 令整體國力提升.
社會制度亦大幅改革, 治國理念大變, 漸漸步向平等公民社會, 可謂開東亞之先.
(其實當時日本好多制度同譯名, 都係借鑑香港 )

若非日本人(同香港)先行一步, 清末至民初中國發展都未必有咁快.

一個國家想有進步, 無可能一直靠封鎖消息, 禁制知識, 愚民政策. 希望大陸呢條歪路唔洗走太耐.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 pbay 於 28-8-2017 16:46 發表

明治維新真係好勁, 大量引入外國新概念, 新知識,
並且翻譯成大眾可以理解既漢字詞語, 大興科教, 令整體國力提升.
社會制度亦大幅改革, 治國理念大變, 漸漸步向平等公民社會, 可謂開東亞之先.
(其實當時日本好 ...
日本提早脫亞入歐,成為亞洲一哥,可惜黎個軍國主義.......

中國有十幾億人口! 天生有財華既人多的是只係要去到美國至發揮到出來!

日本人在日本至出名!

中國人在美國至出名!

引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2017 22:57 發表
中國有十幾億人口! 天生有財華既人多的是只係要去到美國至發揮到出來!

日本人在日本至出名!

中國人在美國至出名!
中國的環境及對意譏形態控制,窒礙個人的發揮,
否則不會被怎麼東洋風,韓風所佔據,聲線及表演
更好,只不過唱別人的歌,沒有自己創造的風格,
中國一定吾會出到一個梅艷芳,因佢吾可以稱自己為: 妖女,壞女孩.

發新話題