16 12
發新話題

【老屈學生】易拉架照掛 市民不滿阻視線報警

被指老屈學生哥偷竊的大媽,人稱「花姐」,自事件曝光後未有出現,下午2時,一名陳姓男子拿著兩幅反法輪功的易拉架,施施然返到汝州街與南昌街交界現場,照舊將易拉架掛在欄杆上。被問到「花姐」行蹤,陳坦言昨日發生該事件後,「花姐」今日在家休息,由於他妻子曾協助「花姐」擺放易拉架,他今日是為幫忙「花姐」而來。

陳妻稍後接受《蘋果》電話訪問時透露,差不多半年以來,經常被該名學生哥「整爛啲牌」,「成條街好多人都知,花姐報警唔係錯。」被問到若學生哥有情緒問題,報警是否太過份,陳妻表示:「佢有冇病唔知,佢持續咁做,唯有報警。」
陳先生掛起易拉架後約1小時,一名男途人疑因不滿,將其中一個易拉架拆去,並放在垃圾桶旁。稍後一名男子報警指易拉架阻街及影響交通,阻擋視線,兩名警員到場了解,該名報案男子問警員在此掛易拉架是否犯法,警員著報案人向路政署查詢。此外,交通警亦接報到場視察,在馬路中看看是否真的阻擋視線。
你敢爆,我敢獎! 即Call《蘋果》24小時爆相爆片熱線:63836568

深水埗大媽老屈學生哥偷竊事件,引起網民熱烈討論。現場附近一間店舖的老闆昨日目擊事發過程,自言想叫停學生哥也來不及。

「佢拍低易拉架就走咗去,想叫佢唔好攪都叫唔住。」老闆指涉事的易拉架已擺放近一年,「最初有兩個大媽(包括涉事者)掛完影相就走,後來佢冇嚟,得番一個幫佢做,最近冇人幫佢,佢自己做番。」他指易拉架遮著視線看不到車輛,對途人及駕駛者都有影響,他曾數次向食環署投訴,「食環署嚟過一、兩次,佢哋好鬼鼠,租架van仔嚟,有啲穿便服嘅落車好快拆咗易拉架就開車走,歷時僅10多秒,可能怕咗佢(大媽),但冇幾耐又再擺番易拉架出嚟。」
老闆指附近街坊均不滿大媽擺放易拉架的行為,「我都好憎佢!」他指涉事大媽早前曾看見該名學生哥拍低易拉架,曾追截學生哥不果,自此多站在易拉架旁「開檔」,今次事發大媽窮追不捨。至於事件中的學生哥,老闆不諱言「佢成日放學4、5點就嚟攪banner,多數撳低就走。」他估計學生哥有情緒問題,「佢唔講嘢,睇得出(精神)有問題,可能自閉嗰類。」街坊對學生哥大多採包容態度。
你敢爆,我敢獎! 即Call《蘋果》24小時爆相爆片熱線:63836568

如果個大媽係深圳擺街! 一早俾城管打死!

1.成件事係∼有件「垃圾」放件「垃圾」出來阻街。。小朋友咁啱多手拍到件阻街「垃圾」因而惹禍。。。

2.現在的小朋友心靈太脆弱。。沒有做過應該好好冷靜解釋。。D警察又错唔晒,我相信佢地亦想了解清楚件事,無奈小朋友既反應太激烈。。唔只淨係喊,重手脚不斷揮動,唔㩒住佢又好難搞,随時會自残。。。一日最衰係诬告人果條臭八婆!好彩有印度Jacky睇清一切,還佢一個公道。。。。

3.垃圾阻街罰1500起碼!
诬告更是嚴重的刑事罪行!
促請食環及警方跟進,唔好不了了之!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 rho837 於 28-2-2018 18:26 發表
如果個大媽係深圳擺街! 一早俾城管打死!
唔會!果個係反「法ㄨ功」牌,大媽國政府最X歡迎!

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

利申,我的師弟
全氣動
czp09
ump9
msg90

跟本係有早國支持....
另一邊就外角支持
兩邊都煩膠

青關會既人

引用:
原帖由 新手一隻 於 28-2-2018 23:12 發表

記得兩年幾前,小弟路過係尖沙咀海旁時,見到法輪功同反法輪功o既攤位並排棟埋一齊,兩邊互拉海報宣傳,擺明想拆對面台咁,但雙方又十分和平毫無交流衝突。

見到呢個場景o既我頓時思緒萬千,兩嗰唔同背景 ...
因為兩邊都係打份工
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 10# 的帖子

要重溫可以去灣仔天橋, 往入境大樓方向近麥當勞依然有呢一幕. 最神奇係佢地日日真係開工咁時間. 次次朝早大約9
點去個頭開工都會見到佢地一齊係度排排企緊.
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

唔知擺一日有幾多錢 ? 齋坐又幾好賺.
黑社會同普通人唔敢搞, 城管公安又唔理, 好過賣小販

引用:
原帖由 新手一隻 於 28-2-2018 23:12 發表

記得兩年幾前,小弟路過係尖沙咀海旁時,見到法輪功同反法輪功o既攤位並排棟埋一齊,兩邊互拉海報宣傳,擺明想拆對面台咁,但雙方又十分和平毫無交流衝突。

見到呢個場景o既我頓時思緒萬千,兩嗰唔同背景 ...
呢D就係民主,自由的香港特色.
就係唔知點解,小販擺賣,易拉架.就食環署有做野.
好明顯,兩者都係阻街,但待遇就不同.

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-3-2018 11:39 發表

呢D就係民主,自由的香港特色.
就係唔知點解,小販擺賣,易拉架.就食環署有做野.
好明顯,兩者都係阻街,但待遇就不同.
早年有指引, 凡政治性攤位或宣傳品, 用另一種手法處理(即係投訴嚴重者由警察出面, 食環唔會直接明搞(即係半夜先搞)).
依家呢個指引仍部份有效(親共既照樣唔處理, 飯民既就搵公安加倍搞, 城管輔助)

隨街擺放正字物品
清除就是正字打壓
唔清就係執法不公
公我贏,字你輸
I love Hong Kong
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

16 12
發新話題