發新話題

邊種(氣槍)火帽設計比較細聲?

邊種(氣槍)火帽設計比較細聲?

邊種火帽(氣槍)設計最細聲?
我覺得無火帽時最細聲或沉D,同加左滅聲管(外型)差不多
通常有火帽都大聲或尖D,所以在家中試槍時都拆左火帽先
要大聲有噴火豬類喇叭形設計,想細聲除左滅聲管仲有乜可以 兼顧外觀又不會增加長度?

我要玩耍故我在

師兄你確定你玩緊Airsoft?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 mos1208_hk 於 23-4-2019 21:53 發表
師兄你確定你玩緊Airsoft?
我唔確定,不過d“玩具槍”“玩具火帽”“玩具滅聲管”都係香港店鋪買,佢應該確定唔係真槍先買比我卦
我要玩耍故我在

汽槍上應無大分別

我就覺得噴火豬會將聲音向前放大?
用海綿吸音 都要有一定距離先會有效
CQB 真係裝咩都一樣

引用:
原帖由 werewolf319 於 23-4-2019 21:44 發表
邊種火帽(氣槍)設計最細聲?
我覺得無火帽時最細聲或沉D,同加左滅聲管(外型)差不多
通常有火帽都大聲或尖D,所以在家中試槍時都拆左火帽先
要大聲有噴火豬類喇叭形設計,想細聲除左滅聲管仲有乜可以 兼顧外觀又不 ...
可以諗下密氣同靜音拍頭,我覺得都細聲多小小

1 個讚好! TOP

AEG 和手拉狙原理雷同,都是彈弓推PISTON 打出空氣吹彈。
這個結構最顯著讓聲音變細是配合供氣量跟管長,更直白一點說是不要讓出氣量過盛,
如果是靜音重視,讓管長需稍微比供氣量大更佳,即是微微讓供氣不足,
因為AEG / 狙的聲音是來自BB 彈噴出槍口後,在管內殘餘的高壓空氣音爆,
當管長跟缸氣量匹配時,BB 彈離管時,氣缸+ 內管的氣壓已經下降,自然沒有明顯的音爆。
想盡善盡美的話,在槍頭再加個內墊海棉的SILENCER 更好。
至於GBB 則點改都冇用,因為除了槍口外,槍機運作是第二個主要聲音來源,不能消除也。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

AEG個聲音主要來自波箱組件發出,
GBB個聲音主要來自槍機撞擊發出,  
火帽的影響對玩具黎講其實好細....
想細聲可以玩MARUI MK23果把氣動不退鏜手槍。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 laukw123 於 24-4-2019 10:28 發表
AEG個聲音主要來自波箱組件發出,
GBB個聲音主要來自槍機撞擊發出,  
火帽的影響對玩具黎講其實好細....
想細聲可以玩MARUI MK23果把氣動不退鏜手槍。
基於mk23嘅運作,若反向思考即係可想辦法另煲嘅行程兩端加強減震,或有消音効果,不過可能又冇曬手感

樓上師兄講法的設定, 有點類似GBB手槍在IPSC的設定
+ ORING/彈弓吸震

發新話題