發新話題

[Marui] [節儉是美德] MARUI 次世代電槍毋需補品之改槍教學。

想問下如果次世416想改1.1-1.2唔過1.2J要用 m110定100?因為聽講人地用 m120會變1.4J,同埋有冇牌子既彈弓可以唔駛剪就啱 size,如果夾硬塞落去好似唔係?同埋改氣密有冇必要
同埋改電既零件同線可以係邊度買,係米一定要駁線冇直接轉?
Btw,我問出面鋪項如果幫手改,換彈同"整好d"個氣密要我八百。。 。

回覆 23# 的帖子

感謝大佬

想問埋如果換埋鋼齒天梯同金屬拍頭用m110會唔會過1.2J,定係用翻膠既好d?仲有次世專用天梯係咪鋼齒?因為好難睇。。

回覆 26# 的帖子

話說在下前排係 Redwolf見到有田宮插既titan鋰電,唔知 dave大知唔知可唔可以兼容落Next gen呢?

呢款其實係咪可以喺唔使改既情況下直接用
https://www.redwolfairsoft.com/t ... ion-battery-v7.html

附件

15-4-2023 23:58

15-4-2023 23:59

回覆 32# 的帖子

哦?所以原裝既唔係田宮插?

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2023 10:58 發表

MARUI 本身氣密已夠好不需要攪。
轉鋰電插有現成品賣的:
https://www.bangbang.com.hk/products/et1-lipo-battery-conversion-connector-for-tokyo-marui-recoil

https://impulse101.jp/en/battery-acce ...
忽然想問下dave大如果塞左個市面上普遍30圈左右既彈弓入去會點,內部損壞? 因為我見 PROMETHEUS non linear嗰啲圈數都成34圈左右

引用:
原帖由 Dave 於 27-5-2023 12:09 發表

用過長彈弓,嚴重會直接掃天梯。
除了看圈數,也要考慮線徑,即線有多粗,日本力m90 約 0.9 mm 線,m120 1.2 mm 線,壓縮後所需的空間也不同。
通常如果行7.4V 電,如果真是太長,會直接鎖槍
如果11.1V 電,有 ...
所以圈數多幾圈但係長度差唔多係咪都可以,因為見人剪彈弓修尾修得唔好,結果...

引用:
原帖由 Dave 於 27-5-2023 13:49 發表

不是,圈數及線徑為準,長度不可作準。
在下當時實測,M120 彈弓剪22 圈是安全的,要再加圈的話在下不清楚。
咁有冇咩剪同修彈弓既心得可以分享下

有個黑色粗粗地既小膠圈喺拆既時候跌左出黎,大佬知唔知係咩黎

點解我喺上傳附件揀咗圖片但係show唔到...

想問網球拍可以上下郁個位係咪棘起波箱銀色突出上面?
仲有轉單發然後扣扳,但感覺棘棘地係咪有問題(拆淨同dave大個post第二張圖一樣但尾通已拆)
更新:砌返哂結果開唔到槍,扣扳feel到手柄摩打有郁,拆開睇連天梯都冇復位,已崩潰

想問下如果想係唔改齒既情況下改摩打, shs個d安唔安全or有其他choice,因為marui cobalt motor好貴

發新話題