發新話題

[Marui] 馬記 M4A1 MWS 想換鋼件

馬記 M4A1 MWS 想換鋼件

Marui M4A1 MWS GBB 想換鋼件 (擊發、selector、trigger、mag catch、網球拍等),請問邊隻牌子比較好?
另外,如果換 鋼 bolt carrier,邊隻牌子比較好?射速會否變得很慢?

mws最好唔搞, 原裝就已經好打得
好多補品放左落支MWS反而會整壞

始終唔係Forge身,打Steel bolt重Buffer,下體撕裂風險急升。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 4-5-2020 10:18 發表
Marui M4A1 MWS GBB 想換鋼件 (擊發、selector、trigger、mag catch、網球拍等),請問邊隻牌子比較好?
另外,如果換 鋼 bolt carrier,邊隻牌子比較好?射速會否變得很慢?
究竟世界上還有神嗎?

舉個例子,
網球拍換左鋼的話, 增加既重量會令bolt stop 片上升速度變慢, 從而使後定失效
hammer換鋼既話, 就會將條亞鉛bolt打爆

破壞咗個平衡要執番就好多功夫

引用:
原帖由 1012 於 4-5-2020 16:18 發表
舉個例子,
網球拍換左鋼的話, 增加既重量會令bolt stop 片上升速度變慢, 從而使後定失效
hammer換鋼既話, 就會將條亞鉛bolt打爆
我很好奇, 後定失效真係單純關粒鋼bolt stop 既重量事?
師兄又有幾多支槍係換左鋼hammer 又打爆過飛機座/ Bolt carrier?  
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 4-5-2020 17:15 發表

我很好奇, 後定失效真係單純關粒鋼bolt stop 既重量事?
重量係有關係。

例如一枝set好打topgas可以冇彈後定既MWS,裝左BAD lever(laylax)後就冇左冇彈後定,但拉bolt又lock到喎。
原因係個Lever令隻boltstop重左,當冇彈時隻匣唔夠快頂起boltstop,繼而唔夠快頂起boltstop plate,追唔切條bolt復位速度,後定唔到。就係爭個0.xxx秒,個bolt lock mechanism唔成立。
解決方法係cut兩圈boltstop彈弓,減低隻boltstop回位既阻力去抵消重左既重量。
馬記MWS真係成個system無縫配合。 就好似點解你打Topgas會因為bolt行得快左冇左冇彈後定,都係兩隻字:timing。

我都同意, MWS 原廠配置已係日本仔測試中配出來, 唔敢講最好,  但係一定各方面得到平衡
我支MWS 真係又準又爽, 完全無改過內構, 只係換咗 Z-part MK12 鋼套件

不過有樣嘢係夏天最熱的時候, 室外, 如果匣太熱,  因GBB太快, bolt stop上唔切會lock唔住,
日本仔預打134a, 呢個問題都無可口非, 不過唔常發生就唔改了.

Ching 或可向 改外觀件方向諗下,  轉下鋼開心下. 不過勁重手姐..

我都認為原裝火控個配置係現時最好的,打Topgas導致後定失效有2個解決方案,一係換做鋁buffer(唔建議鋼,因為過重好易打爆原裝尾通,同回膛慢)二係換偷輕左的強化網球拍,例如怒槍出的那個,如果換鋼bolt,buffer就用回原裝,上身全換鋼會導致重量失衡,會出現回膛過慢,打起來感覺好拖,就算換埋buffer彈簧又會改變用氣量,所以自己算一下個平衡取捨,以上係個人心得

發新話題