發新話題

內房泡沫爆破之謎

當然係為左賺到盡啦,人地又唔係開善堂。

附件

13-8-2023 22:08

當然,但係利用財技去咁玩係可以,但係Cash flow唔夠,又繼續一開十咁玩遲早出事。
香港的大地產商亦未致於咁玩。
引用:
原帖由 reniless 於 13-8-2023 22:08 發表
當然係為左賺到盡啦,人地又唔係開善堂。
究竟世界上還有神嗎?

火燒連環船。

突發,中共中央國務院轄下中央企業,中融信託.宣布爆煲,暫時最小三千五百億資金損失。
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 0%E5%84%84%E5%85%83
引用:
原帖由 reniless 於 13-8-2023 20:46 發表
本來賤物鬥窮人唔係好事

附件

14-8-2023 06:11

究竟世界上還有神嗎?

呢篇文章分析得幾好:

https://cn.nytimes.com/business/ ... -inflation/zh-hant/
引用:
原帖由 reniless 於 13-8-2023 20:46 發表
本來賤物鬥窮人唔係好事
究竟世界上還有神嗎?

我不太明白,既然生意不俗,何解又有人捱不住要回鄉?
引用:
原帖由 reniless 於 13-8-2023 21:06 發表

窮人富人兩極化唔係吹,大陸外貿條數唔差。
老虎公司食正一帶一路條水生意唔錯,老虎年薪百萬都唔係吹。
我鐵竇樓價跌但租金上升唔係吹,高科技產業園對對居住需求仍然大,olw0978兄應該都知。
最後,我派系有 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 14-8-2023 06:11 發表
火燒連環船。

突發,中共中央國務院轄下中央企業,中融信託.宣布爆煲,暫時最小三千五百億資金損失。
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 4%B8%AD%E8%9E%8D%E4 ...
前面個頭銜唔使寫到o甘誇張,至於爆雷都係坑有錢人你咪當睇煙花匯演,最後一句,富人并不死於信託,但絕大數窮人死於意淫。

我真係無知, 仲以為中融係o羊哈爾濱貨色, 原來係中共中央國務院轄下中央企業, 感覺挺給力的

引用:
原帖由 loveless 於 14-8-2023 10:06 發表
我真係無知, 仲以為中融係o羊哈爾濱貨色, 原來係中共中央國務院轄下中央企業, 感覺挺給力的
80年代產物,只得一張信託牌照,其他o羊都冇。

引用:
原帖由 reniless 於 14-8-2023 09:48 發表

前面個頭銜唔使寫到o甘誇張,至於爆雷都係坑有錢人你咪當睇煙花匯演,最後一句,富人并不死於信託,但絕大數窮人死於意淫。
好一句死於意淫,我笑咗出黎.....
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

人係需要救贖,就好似大馬丁救岀個一球拯救了阿根廷,同時亦拯救了我心靈,令我有勇氣面對2023年。

https://youtu.be/-c_bSWBXiSc

附件

14-8-2023 10:26

引用:
原帖由 reniless 於 14-8-2023 10:12 發表

80年代產物,只得一張信託牌照,其他o羊都冇。
o甘中植理應都係中共中央國務院轄下中央企業了, 北京起家就更加此地無銀啦. 係估唔到中共中央國務院都要賣布賣木, 真係為人民服務辛苦了

引用:
原帖由 loveless 於 14-8-2023 10:29 發表

o甘中植理應都係中共中央國務院轄下中央企業了, 北京起家就更加此地無銀啦. 係估唔到中共中央國務院都要賣布賣木, 真係為人民服務辛苦了
對對對,所以我這個起級50毛一直很感恩中央政府。

引用:
原帖由 reniless 於 14-8-2023 10:34 發表

對對對,所以我這個起級50毛一謝很感恩中央政府。
好好好,保持競爭力我隆重推出期間限定倒貼5毛超級優惠,感恩報國

SS到依家仲打緊折,連我都睇個岀時裝界要爆雷,都係個句,早買早享受,遲買平多幾舊。

引用:
原帖由 reniless 於 14-8-2023 10:56 發表
SS到依家仲打緊折,連我都睇個岀時裝間要爆雷,都係個句,早買早享受,遲買平多幾舊。
吾輩星斗小農民, 望人㝝樓最開心

發新話題