發新話題

內房泡沫爆破之謎

西方慣性做法係治標, 一般係同一手法去剎停當前的惡化
中國做法選擇比較多, 甚至容許崩潰洗牌.
長痛同短痛既分別,
長線同短線既分別.
手法唔同, 感受唔同, 邊樣有效, 未來回首歷史至會係公証人

引用:
原帖由 Dave 於 16-8-2023 22:13 發表

現在全世界都唔好景,中國算是比較少問題的一個經濟體,日日吹支爆吹了十年還是廿年?
到現在仍然是世界第二大經濟體,最大的出口國,日日都話爆,睇過?
話時話,特朗普都係地產商黎,破過六次產,咁點解自由民主既美國政府一次都未救過佢既?唔明!
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

引用:
原帖由 火鳳舞 於 16-8-2023 22:45 發表

話時話,特朗普都係地產商黎,破過六次產,咁點解自由民主既美國政府一次都未救過佢既?唔明!
一般人破產是變窮
有錢佬破產是變得更有錢
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 16-8-2023 22:50 發表

一般人破產是變窮
有錢佬破產是變得更有錢
%&@#$*+
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

特朗普精通遊戲玩法, 個人從未上身, 個人從未破產. 唔上身玩破產令佢多咗10億免稅額, 令銀行自願放水養住佢個人體系. 政府bailout冇甘多著數.

引用:
原帖由 loveless 於 16-8-2023 23:01 發表
特朗普精通遊戲玩法, 個人從未上身, 個人從未破產. 唔上身玩破產令佢多咗10億免稅額, 令銀行自願放水養住佢個人體系. 政府bailout冇甘多著數.
利害....!願佢當選下任美國總統....
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

中國有大把問題
西方有大把問題
處理手法唔同, 互相睇唔順眼好正常
想美國刹那就失勢係天真
想中國聽朝就崩潰係幻想
刻意避開唔用幼稚呢種字眼, 因為呀媽話講野唔好太誠實, 會得罪人

4 個讚好! TOP

容許崩潰洗牌。
似乎呢個選項非常危險。
而且現在能買不能沽,投資者只有死頂。
引用:
原帖由 loveless 於 16-8-2023 22:44 發表
西方慣性做法係治標, 一般係同一手法去剎停當前的惡化
中國做法選擇比較多, 甚至容許崩潰洗牌.
長痛同短痛既分別,
長線同短線既分別.
手法唔同, 感受唔同, 邊樣有效, 未來回首歷史至會係公証人
究竟世界上還有神嗎?

投資就有風險, 要冇風險唔好投資

又有千幾人失業了。
港資。
引用:
原帖由 48191 於 16-8-2023 23:31 發表
容許崩潰洗牌。
似乎呢個選項非常危險。
而且現在能買不能沽,投資者只有死頂。

附件

17-8-2023 09:00

17-8-2023 09:00

究竟世界上還有神嗎?

而且4兄似乎選擇性忘記左 08,18年金融風暴,係邊度攪出來全球要幫佢埋單。
每個地方都會因為炒賣泡沫爆破造成衰退(如: 日本,韓國,泰國)
只差在用咩應對方式
唔救 中方就叫成(容許崩潰洗牌) 西方既解釋 (自由經濟)
救 中方就叫(干擾經濟) 西方就叫(接管)
就算係接管,,,, UBS 單野粗暴17B 歸 0右點計?
另外1年內瘋狂升息,發債 只怕後浪更可怕.....

後浪可怕,這𥚃有很多人不怕。
引用:
原帖由 vincent918 於 17-8-2023 09:03 發表
而且4兄似乎選擇性忘記左 08,18年金融風暴,係邊度攪出來全球要幫佢埋單。
每個地方都會因為炒賣泡沫爆破造成衰退(如: 日本,韓國,泰國)
只差在用咩應對方式
唔救 中方就叫成(容許崩潰洗牌) 西方既解釋 (自由經濟)
...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 17-8-2023 11:37 發表
後浪可怕,這𥚃有很多人不怕。
經濟崩潰永遠都是一堆人跳樓一堆人發達,
可怕不可怕看你手上有甚麼。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

後浪係好很可怕, 又如何?
S&P 500 發展到有20%係殭屍企業, 後浪可怕嗎?  又如何? 更多人不怕.

Toys R Us, Sears, BBB 呢D良心企業, 倒閉時全部用聯邦/州政府法律罅逃避遣散費同服務金責任,  美國人民還不是照樣開心自由民主每12分鐘槍殺1個人,  有乜問題?

不如話港資響中國做生意執笠收場, 仲安份守己依法比足遣散係傻仔.

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 17-8-2023 12:00 發表

經濟崩潰永遠都是一堆人跳樓一堆人發達,
可怕不可怕看你手上有甚麼。
時代進步, 跳樓先要較好濾鏡直播

發新話題