發新話題

有朋自CGF到MS家家訪?

引用:
原帖由 louisli 於 13-6-2008 00:23 發表

前年坐火車經newcastle,上左幾個波牛
一路大聲唱會歌,一路滋擾乘客,仲眼超超,我爭d就郁佢了:x
你比人桶死都似
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-6-2008 23:31 發表
MS你可以鼓勵一下啲中學生讀書
為了去英國探你俾心學洋文和儲錢

我和內子想明年返Newcastle行吓(你話好cheap嘅地方)
有機會一定翻轉你屋企
newcastle 冇野睇架, 上蘇格蘭仲好啦
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 13-6-2008 00:38 發表

唔係花蛤咩  

花蛤=大蜆
都得ge
不過香港多數叫花甲

引用:
原帖由 MF 於 13-6-2008 00:39 發表

你比人桶死都似
可能架

引用:
原帖由 gtoray 於 13-6-2008 00:27 發表

都得ge
不過香港多數叫花甲
我指大隻d既蜆先叫花蛤, 我平時係香港食都係咁分

引用:
原帖由 MF 於 13-6-2008 00:46 發表

我都唔係好識分,可能平時已經比鋪頭呃左

引用:
原帖由 MF 於 13-6-2008 00:46 發表

依家豆豉咁細都話係花甲 ! :x

引用:
原帖由 louisli 於 13-6-2008 00:28 發表

可能架
依家英國d 0靚仔, 有50%帶刀出街, 真係隨時俾人桶死都唔知咩事

引用:
原帖由 gtoray 於 13-6-2008 00:34 發表

依家豆豉咁細都話係花甲 ! :x
細隻蜆係甜d架....花甲一味大隻

引用:
原帖由 MF 於 13-6-2008 00:47 發表

依家英國d 0靚仔, 有50%帶刀出街, 真係隨時俾人桶死都唔知咩事
怕怕
小心D ar
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

回覆 #48 gtoray 的帖子

大佬G大佬即係大佬..........果碟真係叫抄花甲?
花甲…60歲
一歲 : 周晬
六七歲 : 始齔
七八歲 : 總角
十歲:幼學
十三歲:豆蔻年華
十五歲:及笄之年(女)、束髮之年(男)、志學之年
十六歲:破瓜之年、碧玉年華、二八年華、瓜子初分、二八佳人
二十歲:弱冠之年(男)、加冠之年、雙十年華
二十四歲:風信之年、花信年華(女)
三十歲:而立之年、壯年
四十歲:春秋鼎盛、強仕之年、不惑之年
五十歲:半百之年、知命之年、杖家之年、大衍之年、聖人之年
六十歲 : 耳順之年、杖鄉之年、花甲之年
五十~六十歲 : 耆艾之年
七十歲 : 古稀之年、杖國之年、從心之年、懸車之年
八十歲 : 杖朝之年
九十歲 : 耄耋之年
一百歲:百歲期頤
耆老→60歲以上的老人
耋老→70歲以上的老人
耄老→80歲以上的老人
黃髮 : 老人
垂髫 : 小孩
黛綠年華 : 年輕貌美的年齡

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 13-6-2008 00:36 發表

怕怕
小心D ar
夜晚少出夜街, 同埋唔去d差d既區囉

回覆 #56 mswong 的帖子

太利害了

回覆 #53 MF 的帖子

出刀有出刀好,早幾年前有個差仔裨人咬甩個鼻.............仲吞咗落肚想縫綫都無得縫?

尊重人格, 請勿抄習

引用:
十六歲:破瓜之年、碧玉年華、二八年華、瓜子初分、二八佳人
我十六歲都未破瓜

發新話題