發新話題

政府準備捐一百億比四川

引用:
原帖由 Ethan_meu 於 5-7-2008 21:03 發表
香港己徑被邊緣化
本土就一事無成
不如拎D 錢幫左自己先
D 高官仲成日叫D 人唔洗擔心
香港仲有競爭能力
好明顯硬件唔夠人新,大,
仲可以自我安慰...........
香港點會被邊緣化呀??剩係天水圍都被統戰部解放左啦,,香港唔會被邊緣化,,只會被大陸化

唔通真係應左梁錦松個句:有咁耐風流有咁耐折墜......?

引用:
原帖由 小安哥 於 5-7-2008 12:32 發表

益?
Can you explain what things China 益 us?
Only have a mouth to say 益. ..
Do you know what is CEPA?
Do you know how much 自由行 benefits the HK Economy?
What happened to the retail business after SARS? What kept it alive after SARS?

Appreciate your response.

引用:
原帖由 於 5-7-2008 23:39 發表
唔通真係應左梁錦松個句:有咁耐風流有咁耐折墜......?
咁我地起碼衰埋個"五十年不變"既餘下部分...

即係咁, 香港人自己自發既都已經捐左唔少啦~~
而家呢一百億, 如果直接交俾四川省政府, 即係放人D貪官褲袋姐......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

其實, 四川地震發生在地震中央,汶川整個消失, 災情之重, 比在香港領救援人仕更慘, 中國曾经傾全力幫香港渡過幾次難關, 而家中國有難, 係好應加援手.
但無可否認, 中國官員貪污嚴重, 捐欵可能只有部份到達災區, 但係, 唔通就此俾災民無救?
就算貪官取大份, 起碼災民都有細份, 點都好過乜都冇!
井底之蛙, 啋你都傻!

我放長雙眼睇下香港出事佢地會做D咩

聽講唔係一次過一百億, 係每年一百億, 直至完全重建....

重有香港高官+特首都全無長遠搞好經濟民生的計劃, 請D副局長+政治肋理係輸送利益, 等D政黨出少D聲, 做多D政治show, 對實質無Q用, 公務員就繼續高薪閒人, 做又36, 唔做又36, 返工揾逍遣, 香港經濟好唔好, 全等運到...講起公務員, 我朋友做公務員成日晒命, 話人工好, 唔使做, 唔睇工作表現, 炒又炒唔倒, 而家通脹, 年年坐硬有5-6%加, 有D加埋增薪點有10%加, 肥過肥仔水...最唔好就係返工要揾D細魏打發時間,...

一年一百億,佢地想個個居民住城堡呀

引用:
原帖由 auxair 於 5-7-2008 23:39 發表

Do you know what is CEPA?
Do you know how much 自由行 benefits the HK Economy?
What happened to the retail business after SARS? What kept it alive after SARS?

Appreciate your response.
How about our lost?
Like almost all factories go to china. .
Chinese mum drop baby in HK, etc .. .
Our lost is more than the benefits we taken!

引用:
原帖由 小安哥 於 6-7-2008 12:49 發表

Like almost all factories go to china. .
Chinese mum drop baby in HK, etc .. .
Our lost is more than the benefits we taken!
everyone knows....but no one can help...

Do you really still need the factories to stay in Hong Kong (along with all the pollutions)?

Simple rules of economics, do you think the full value added goods produced in HK factories will still be competitive in the world markets? Another rule of economics - specialize in what one does best - for now they are finance, communication, logistics (air andsea)

Chinese mums do drop babies in Hong Kong hospitals, but has that been checked to a great extent lately with the new reservation and payment rules? How is that compared with the net benefits brought about by CEPA and 自由行, not to say all those business opportunities given to Hong Kong by the Central Authority

知唔知乜叫「算過有著數」? 再唔係有冇聽過「兩害相權取其輕」?

乜世界上仲有著數可以攞到盡、算到盡? 抱著咁嘅心態果D人想成功就真係難D啦,就算有錢都係神僧鬼厭果隻!

其實大陸到今時今日都冇乜野要靠香港,一直都只係守住一個「承諾」,重將最好嘅政治營商條件(普通法、終審庭客席國際大法官、CEPA、自由行、大珠江三角經濟區),物資(如平靚正糧油日用品),D友咁多呀支呀咗,如果亞爺把心一橫,來個「上海政治經濟特區」,相信國際商家亦樂於移船就堪。 你估上海市政府同美國廸士尼想唔想係上海整多個又大又平(造價+人工+ 燈油火蠟)又唔使申請至去得嘅樂園 ? 執咗香港再係上海起條數咪仲正?

我亦可敢講香港係全世界最自由及言論開放城市, 有冇人敢係紐約、倫敦、巴黎、新架坡、多倫多、悉尼、台北好似係香港咁串D差人?

全世界有冇好似香港咁市民有セ頭昏身慶,小至蚊叮蟲咬脚倦,免費消防車十字車直升機即到?入公立醫院住一千幾百可找數?

咪咁計較啦,香港人! 邊有自己著數哂架?

仲有呀納稅人,請記住我地至多只係納入息既15%作稅

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 10:27 發表
聽講唔係一次過一百億, 係每年一百億, 直至完全重建....

重有香港高官+特首都全無長遠搞好經濟民生的計劃, 請D副局長+政治肋理係輸送利益, 等D政黨出少D聲, 做多D政治show, 對實質無Q用, 公務員就繼續高薪閒人, 做又36, 唔做又36, 返工

引用:
原帖由 小安哥 於 6-7-2008 12:49 發表

經濟轉型唔代表係 lost
什麼 Chinese mum drop baby  in hk, 大量新移民家庭拎綜援 都只係小小ge支出

名義上納稅人至多只係納入息既15%作稅, 但香港人比最多錢政府係地價, 閒閒地都一、二千蚊尺, 你買間七百尺樓, 你比左過百萬比政府, 香港買野、食野, 最貴成本係鋪租, 地價貴抬高租, 你每日消費, 有部份落政府袋, 所以唔好話香港稅低得15%

發新話題