發新話題

政府準備捐一百億比四川

其實大陸到今時今日都冇乜野要靠香港,一直都只係守住一個「承諾」,重將最好嘅政治營商條件(普通法、終審庭客席國際大法官、CEPA、自由行、大珠江三角經濟區),物資(如平靚正糧油日用品),D友咁多呀支呀咗,如果亞爺把心一橫,來個「上海政治經濟特區」,相信國際商家亦樂於移船就堪。 你估上海市政府同美國廸士尼想唔想係上海整多個又大又平(造價+人工+ 燈油火蠟)又唔使申請至去得嘅樂園 ? 執咗香港再係上海起條數咪仲正?  
++++++++++++++++++++++++++++++++++
習 近 平 : 香 港 通 脹 壓 力 增 大   中 央 政 府 繼 續 支 援
2008-07-06 HKT 14:11

到 訪 本 港 的 國 家 副 主 席 習 近 平 在 入 住 的 酒 店 , 由 港 澳 辦 主 任 廖 暉 陪 同 , 接 見 行 政 長 官 曾 蔭 權 。
習 近 平 說 , 近 期 受 國 際 油 價 和 糧 食 價 格 攀 升 影 響 , 香 港 通 脹 壓 力 增 大 , 物 價 上 漲 , 對 巿 民 造 成 一 定 影 響 , 中 央 政 府 將 繼 續 積 極 支 援 特 區 政 府 。 他 又 說 , 中 央 滿 意 行 政 長 官 及 特 區 政 府 的 工 作 , 當 前 香 港 形 勢 總 體 是 好 。

習 近 平 重 申 , 訪 港 是 考 察 奧 運 馬 術 及 殘 奧 會 的 籌 備 情 況 , 更 要 為 本 港 打 氣 。 中 央 當 前 要 將 抗 震 救 災 的 精 神 , 轉 化 為 籌 辦 奧 運 的 熱 情 , 他 們 會 一 手 做 好 抗 震 救 災 工 作 , 一 手 做 好 奧 運 。

行 政 長 官 曾 蔭 權 感 謝 習 近 平 訪 港 , 以 及 中 央 讓 香 港 協 辦 奧 運 馬 術 項 目 。 他 表 示 , 準 備 工 作 已 全 部 就 緒 , 有 信 心 、 有 能 力 確 保 奧 運 馬 術 比 賽 圓 滿 成 功

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 15:50 發表
名義上納稅人至多只係納入息既15%作稅, 但香港人比最多錢政府係地價, 閒閒地都一、二千蚊尺, 你買間七百尺樓, 你比左過百萬比政府, 香港買野、食野, 最貴成本係鋪租, 地價貴抬高租, 你每日消費, 有部份落政府袋, 所以 ...
想問你及你家人有需要時係幫襯公立醫療定私家醫院,閣下讀大中小学交幾多錢學費? 係咪想要按成本收費?

阿牛叔順嫂賣樓 good 一筆大水係唔係交返資產增值稅俾政府?

唔賣地、收利得稅、收士担稅,閣下是否建議加薪俸稅,而教育、醫療及(如外國)個別緊急服務則按成本收費或縮減?

錢從何來? 天會跌錢? 閣下有更佳營運模式請和大家分享,真係好橋我更可以代向官員議員中央政策組顧問反映!

引用:
原帖由 小安哥 於 6-7-2008 12:49 PM 發表

How about our lost?
Like almost all factories go to china. .
Chinese mum drop baby in HK, etc .. .
Our lost is more than the benefits we taken!
港商响內地開廠係在商言商ge關係, 大陸人工平, 冇法子吧.
呢d係大陸同香港融合ge必然結果, 但中央袖手旁觀的話香港ge情況可能更差吧?
click>

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 15:38 發表

咁我又想問政府點樣無長遠搞好經濟民生的計劃呢?
D副局長+政治肋理咪就係要同政黨打交道, 做政治

香港政府上次財政收益有二千七百幾憶,
拎一百憶o者係二十七分之一;
反面個重點問題係, 一百憶捐左出去, 係唔係真係用得其所?

不如咁啦, 拎一百憶俾四川, 再拎一百憶去攪攪香港d問題啦.....
香港表面風光, 內裹暗病都好多....

晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工

我估係你識果D渣掛 - 我識果D都係夜晚十点八点放工噃
++++++++++++++++++++
講到局長, 副局長+政治肋理, 真唔知有乜用, 有所謂常任秘書長, 副秘書長, 肋理, 署長..一大堆, 做決策駛唔駛咁多人呀, 層層叠叠, 人工又高, 效率又低, 又冇決斷既魄力...一句話人又多, 做事少

以閣下所知,邊個國家同地區嘅政府唔係一樣,有就請舉例? 冇就.......
++++++++++++++++++++++++

常任秘書長, 副秘書長, 助理秘書長, 署長 - 呢堆就一定要有架喇,全世界都一樣

局長, 副局長+政治助理 - 呢堆如行公務員精英管治制就冇需要,但系我地唔係喊要求普選及政治人管公務員咩? 唔通又要普選但係又要全公務員做內閣,等個普選特首俾公務員團隊包圍玩謝?

冇今天試水撞吓板十年後點行民選首長及內閣制? 十年好快又到! 推出時處理國藉、薪金問題的確係樣衰要撿討,但想深一層,要攪「普選民主」條路就一定係咁行!

唔明我講乜,可以睇 Yes Minister, Yes Prime Minister 同 West Wing 補下習

++++++++++++++++++++++++
不如咁啦, 拎一百憶俾四川, 再拎一百憶去攪攪香港d問題啦.....

Fully Agree!

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 16:30 發表

(1)人口政策-不停有低skill移民來港, 增加人口錯配, 低下層人口增加, 又

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 17:08 發表

人口政策要睇遠d, 依家你睇唔順眼ge人口就係未來香港ge根基
佢地ge下一代好多都可以成為香港未來ge勞動人口,(即係低下階層呀...)
綜援就當係小投資

想想我地嘅特首、律政司司長嘅背景出身就明 gtoray之講乜

環保 - 今年空氣天色都稍為比前兩三年好D架啦 - 繼續努力啦 - Global Warming 就係世界性大位事嘞

至於教育,以香港之稅率之低,大學大部份資助加中小學免費已經比世界上好多地方好,俾D時間佢地修
正啦....

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 16:30 發表

講到公務員, 話佢地人工高, 就話出便好境有幾個月花紅, 人工三級跳...係呀好境時, 人地係出便做到PK, 晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工.
呢個我唔同意
好境果時, 過境貨車司機閒閒地兩,三皮一個月
依家, 日做夜做都係萬幾蚊
重有好多行好境果時做到三更半夜係為左搵多d, 依家做到三更半只係為左搵啖食

點解公務員收工準時會係錯呢?
其實作為僱員, 唔係跟本就應該準時收工咩?

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 16:13 發表

想問你及你家人有需要時係幫襯公立醫療定私家醫院,閣下讀大中小学交幾多錢學費? 係咪想要按成本收費?

阿牛叔順嫂賣樓 good 一筆大水係唔係交返資產增值稅俾政府?
唔賣地、收利得稅、收士担稅 ...
稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..
政府按成本收費?得!!先大幅改善運作成本先, 政府一大堆肥肉可割...減一半開資都可以...
我係電話公司做左廿年, 以前電話公司架構、薪酬, 行政管理..都好似政府, 大穫飯, 架構層叠, 官多過兵, 大堆閒人, 人多工作少, 又浪費, ..因市場開放競爭, 公司大改革, 減成本, 廿年來, 減左D廢人, 簡化左D行政架構, 注重每個人既工作表現及管理, 應用自動化及電腦去取替人力並提高效率,減成本..
舉例說以前公司一個官對一個兵, 一個裝電話師父一日最多裝兩個電話, 宜家官兵比例最少1:10, 師父一日最少裝十個八個電話...你話成本可減幾多, 你話政府係減成本, 提高效率做左幾多

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:21 發表
環保 - 今年空氣天色都稍為比前兩三年好D架啦  
香港ge空氣污染好大程度係大陸"益"我地ge....
所以要打動埋內地...一致行動先有用

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 17:32 發表

政府按成本收費?得!!先大幅改善運作成本先, 政府一大堆肥肉可割...減一半開資都可以...
我係電話公司做左廿年, 以前電話公司架構、薪酬, 行政管理..都好似政府, 大穫飯, ...
係喎, 政府入面真係有唔少冗員
不過我想講ge係, 唔係公務員就=冗員
私人公司都一樣大把冗員
尤其係大公司

晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工
我估係你識果D渣掛 - 我識果D都係夜晚十点八点放工噃

..你梗係公務員啦, 你話公務員好多都係夜晚十点八点放工???講都無人信啦,

點解公務員收工準時會係錯呢?
其實作為僱員, 唔係跟本就應該準時收工咩?

公務員收工準時無問題, 但應人工相對少
宜家調轉左, 公務員收工準時人工高, 私人公司做到三更半夜人工少....世界真公...平

咁請問邊度稅率比香港低? (中東油國、汶萊例外)

你覺得 Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高定低?

醫管局,學生資助處、社署,以15%個人稅率及收費黎計,同同類機構比較係高定低?

比上不足、比下有餘,不識讚賞,只會批評,只平添社會怨氣、階層爭拗!

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 17:43 發表
公務員收工準時無問題, 但應人工相對少
宜家調轉左, 公務員收工準時人工高, 私人公司做到三更半夜人工少....世界真公...平
呢d就係顯示出香港ge僱員權益意識不足,本末倒置
跟本係應該私人公司做到三更半夜ge要比 ot 錢
點會係準時收工要減人工 ??

發新話題