發新話題

政府準備捐一百億比四川

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:50 發表
稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..

咁請問邊度稅率比香港低? (中東油國、汶萊例外)
引用:
中評社香港4月1日電卅《福布斯》最新一期公佈2008年稅負痛苦指數排行榜,受調查的66個國家和地區中,中國痛苦指數高居全球第5、亞洲第1。此外,香港則排名倒數第5,台灣名列53,都屬於稅負痛苦指數較低的地區。

此前,財政部消息稱,2007年稅收收入同比增長 33.7%,佔財政總收入的比重為88.9%。財政部網站稱,隨著企業經營效益和居民收入水準的提高,所得稅收入的比重也在逐年提高,2007年企業所得 稅和個人所得稅的比重已經達到了26.2%。另有消息稱,由於稅負太重,中國的個體戶數量正在以每年87萬戶的速度減少,如果繼續維持這個減速,個體戶或 許會在中國消失。不過,財政部副部長王軍此前曾表示,中國的稅負並不高,在發展中國家中處於居中位置。

《工商時報》報道,《福布斯》計算稅負痛苦指數的方法,是根據各地公司稅率、個人所得稅、富人稅率、銷售稅與增值稅,及僱主和員工的社會保障貢獻等六種稅項的最高稅率合計。《福布斯》也根據此項指數,判斷一地政策是否有利吸引外來人才。  

根據《福布斯》最新調查,中國的上述六項指標的總和為152,僅次於法國、荷蘭、比利時和瑞典,為全球稅負第五痛苦的國家。日本痛苦指數為122.4,是亞洲稅負第二痛苦的地區,在全球則排名第16。名列痛苦指數前二十名者,大多是歐盟地區的國家。  

至於稅負痛苦指數最低的國家,前二名都來自中東地區,分別是卡達和阿拉伯聯合大公國,指數分別為12.0和18.0。香港總分41.5,是痛苦指數第三低的地區,新加坡79.5,位居54名。  

針對這項調查結果,《福布斯》指出,雖然中國的稅負痛苦指數與去年持平,但當這個全球經濟增長最快的經濟體的其他價格都在上漲之際,稅負將成為更重要的一個經濟觀察因素。  

《福布斯》的稅負痛苦指數排名去年曾引來中國官員的反擊,但《福布斯》在今年的調查中仍指稱,中國至今仍是最糟的稅率“違法者”。去年該調查中 曾指出中國賦稅制度有八項值得改進的地方,但從去年中國的稅收來看,顯然問題仍在。2007年中國的稅收增長超過30%,遠遠超過其11.4%的GDP增長。  

調查還指出,今年明顯增加的賦稅項目主要集中在個人所得稅,以及因政府缺乏效能和新一波退休潮所帶來的社會保障稅負,尤以歐陸國家最為嚴重。亞洲地區普遍沒有社保稅負的問題,中國是唯一例外

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:50 發表
稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..

咁請問邊度稅率比香港低? (中東油國、汶萊例外)

你覺得 Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高定低?

醫管局,學生資助處、社署,以15%個人稅率及 ...
唔係淨係睇稅率高低, 仲要睇政府福利, 香港稅+地價唔低, 福利少, 尤其對中產, 星加坡比香港公平

Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高又點, 要睇成本, 香港Immi, Police, 消防同GFS所用既資源一定比外國/國內同類機構高好很多

香港公務員工作薪酬絕對吸引, 大部份人都首選政府工, 相反係外國己發展國家, 政府工吸引力一般, 適合D想悠閒D揾少D既人, 除左係第三世界國家, 政府工吸引因為可以貪污欺壓平民...

你唔信係你嘅事,主任級人員十個有九個半冇準時收工,不過Public Sector employees一直係冇攻擊 Private Sector (包括好景十五六個月糧之時),食得咸魚抵得渴,只不過Private Sector 週之無日人不犯佢, 佢去犯人而已!

今時今日仲有人敢當 Audit Commision同 Ombundsman 係死嘅????

再者,我唔係公務員,只係輔助部隊隊員! 不過我可以講我地部隊考輔助隊員 做社會服都要百幾人揀一,做正規要一二千人揀一,所以我地好珍惜機會,敬業樂業,亦十分感謝國家領導及廣大市民對我們的讚賞鼓勵!

我係公營機構做,當年亦係千中揀一,路係自己揀,一年十二個月糧、一世唔會發達,一開始已經預咗。有官有議員及customer詢就即刻寫薯仔文答,D客有唔滿意就補足立即hand deliver 到佢 office 或屋企。呢個社會,各司己職,一日鬧交啡人有乜謂?

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 17:52 發表

呢d就係顯示出香港ge僱員權益意識不足,本末倒置
跟本係應該私人公司做到三更半夜ge要比 ot 錢
點會係準時收工要減人工 ??

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:18 發表

唔係淨係睇稅率高低, 仲要睇政府福利, 香港稅+地價唔低, 福利少, 尤其對中產, 星加坡比香港公平

Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高又點, 要睇成本, 香港Immi, Police, 消防同GFS所用 ...
Alex兄,「一定」得咁肯定? 上網睇睇 人地budget先講啦 ? 不如比比 NYPD /London Metropolitan Police/ RAF Search and Rescue Force/ 台灣空中勤務總隊 個 Budget, 再除除員工人數 比較下 "per capita" cost,有大發現再攞上黎傾傾!

自圓其說實在無謂, gotray兄說得對,如 Forbes 般 國際權威 之 Third Party Investigation 先最公平客觀!

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 18:24 發表
你唔信係你嘅事,主任級人員十個有九個半冇準時收工,不過Public Sector employees一直係冇攻擊 Private Sector (包括好景十五六個月糧之時),食得咸魚抵得渴,只不過Private Sector 週之無日人不犯佢, 佢去犯 ...
我都估倒你係出政府糧, 我太太都係出政府糧, 佢講我知你做政府工, 升到神台, 唔想升, 根本可以好得閒, 做嘢可以求求奇, 返工等放工, 上司無你符, 唯有自己做或迫D低人工既合約員工做, 你所講個D主任級人員梗係想升又管唔倒D下屬...

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:18 發表

Immi, Police, 消防同GFS

我都估倒你係出政府糧, 我太太都係出政府糧, 佢講我知你做政府工, 升到神台, 唔想升, 根本可以好得閒, 做嘢可以求求奇, 返工等放工, 上司無你符, 唯有自己做或迫D低人工既合約員工做, 你所講個D主任級人員梗係想升又管唔倒D下屬...

有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......好彩有好嘅老細欣賞小弟的表現...

老兄,謹此祝願您繼續享受不可終日的階級鬥爭!

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:33 發表

我唔算係比僱主壓榨ge一群, 不過睇唔過眼世界唔公平, 唔使做, 悠悠閒又一天, 人工出幾萬, 有人要做幾份工, 都係得幾千, 養唔倒家...
不過算啦, 唔知係邊本書睇過, 世界係公平, 要好生活就要剝削別人, 要其他人犧 ...
比個簡單比喻
李+誠就算打足一日golf都一日幾千萬(?)入佢袋
咁夠曬唔公平喇

有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......我好彩有好嘅細欣賞小弟的表現...老兄,祝您繼續享受您不可終日的階級鬥爭!
既得利益者, 梗係叫其他唔好嘈,  不要變, 我都話我都係既得利益者, 我唔止無比僱主老細施壓, 我既高薪都係施壓其他員工, 判頭換返來, 不過我唔晒命唔講風涼話, 只係人在江湖身不由己,

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 19:08 發表
有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......我好彩有好

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 18:57 發表

比個簡單比喻
李+誠就算打足一日golf都一日幾千萬(?)入佢袋
咁夠曬唔公平喇

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 19:22 發表

講起李+誠, 佢個仔李X鉅, 算倒D承辦商盡, 壓價壓到唔合理, 收貨又雞蛋挑骨頭, 左扣右扣, 搞到外判商無啖好食, 最低下層建築工人無糧出...
咁就梗o架喇
唔係邊有賺咁多,得閒日日去打golf~(貪順口咋)

1. 昨晚睇香港电視, 四川班香港議員話仍未決定捐多少錢及d錢點用, 及由誰人控制.
2. 香港稅率之底, 真係少到笑 15%. 英國普通收入22% Tax, 如過GPB34600, Tax 40%, 更且, 重要俾National Insurance, 所以我比25-26%, 或45% Tax.
但係, 醫療, Police etc冇香港好.
3. 做生意如果貨不對辦, 當然唔收貨, 以前我做香港, 大陸生意都一樣, 冇得打人情波, 唔惦唔收, 天公地道, 返轉佢都一樣, 呢個世界, 生意有agreement, 唔惦可以法律觧決, 唔知個位人兄講乜!
4. 施压? 有勞工絛例既, 好似我同我個仔講, 唔鐘宜就唔做轉工, 只要自已有實力, 如果做唔到, 只可說一句自已冇本事, "天助自助者", 我時常記得呢句話,

而且, 我想, 可以幫人好過俾人幫
井底之蛙, 啋你都傻!

3. 做生意如果貨不對辦, 當然唔收貨, 以前我做香港, 大陸生意都一樣, 冇得打人情波, 唔惦唔收, 天公地道, 返轉佢都一樣, 呢個世界, 生意有agreement, 唔惦可以法律觧決, 唔知個位人兄講乜!
同大財團大官司???唔係呀, 做個D 3~4判, 唔好話你無$請律師, 有都唔夠過幾堂, 只要李x巨講一聲, 你係建築一D都無得撈...

4. 施压? 有勞工絛例既, 好似我同我個仔講, 唔鐘宜就唔做轉工, 只要自已有實力, 如果做唔到, 只可說一句自已冇本事, "天助自助者", 我時常記得呢句話
勞工條例???香港D例係幫僱主, 又多法律娜, 幾多無良僱主話執粒唔出糧, 幾多低薪合約工...香港連最低工資都立唔倒法, 自願参與最低工資運动公司仲搞笑, 張廁所清

發新話題