16 12
發新話題

政府準備捐一百億比四川

真係有d過份....

不過咁...大陸近十年益左兩個特區唔少
呢次老豆有難
邊個唔幫就知邊個不孝喇.....

引用:
原帖由 mujiadam 於 5-7-2008 12:55 發表

好老實...你問下師奶...睇下大陸幫多定害多
事實就係幫多
不過 side effect 都唔少
而且係因為由香港人一直有d睇唔起ge大陸

最大問題就係慷慨人地, 虐待自己 !

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 10:27 發表
聽講唔係一次過一百億, 係每年一百億, 直至完全重建....

重有香港高官+特首都全無長遠搞好經濟民生的計劃, 請D副局長+政治肋理係輸送利益, 等D政黨出少D聲, 做多D政治show, 對實質無Q用, 公務員就繼續高薪閒人, 做又36, 唔做又36, 返工

引用:
原帖由 小安哥 於 6-7-2008 12:49 發表

How about our lost?
Like almost all factories go to china. .
Chinese mum drop baby in HK, etc .. .
Our lost is more than the benefits we taken!
經濟轉型唔代表係 lost
什麼 Chinese mum drop baby  in hk, 大量新移民家庭拎綜援 都只係小小ge支出

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 16:30 發表

(1)人口政策-不停有低skill移民來港, 增加人口錯配, 低下層人口增加, 又

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 16:30 發表

講到公務員, 話佢地人工高, 就話出便好境有幾個月花紅, 人工三級跳...係呀好境時, 人地係出便做到PK, 晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工.
呢個我唔同意
好境果時, 過境貨車司機閒閒地兩,三皮一個月
依家, 日做夜做都係萬幾蚊
重有好多行好境果時做到三更半夜係為左搵多d, 依家做到三更半只係為左搵啖食

點解公務員收工準時會係錯呢?
其實作為僱員, 唔係跟本就應該準時收工咩?

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:21 發表
環保 - 今年空氣天色都稍為比前兩三年好D架啦  
香港ge空氣污染好大程度係大陸"益"我地ge....
所以要打動埋內地...一致行動先有用

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 17:32 發表

稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..
政府按成本收費?得!!先大幅改善運作成本先, 政府一大堆肥肉可割...減一半開資都可以...
我係電話公司做左廿年, 以前電話公司架構、薪酬, 行政管理..都好似政府, 大穫飯, ...
係喎, 政府入面真係有唔少冗員
不過我想講ge係, 唔係公務員就=冗員
私人公司都一樣大把冗員
尤其係大公司

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 17:43 發表
公務員收工準時無問題, 但應人工相對少
宜家調轉左, 公務員收工準時人工高, 私人公司做到三更半夜人工少....世界真公...平
呢d就係顯示出香港ge僱員權益意識不足,本末倒置
跟本係應該私人公司做到三更半夜ge要比 ot 錢
點會係準時收工要減人工 ??

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:50 發表
稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..

咁請問邊度稅率比香港低? (中東油國、汶萊例外)
引用:
中評社香港4月1日電卅《福布斯》最新一期公佈2008年稅負痛苦指數排行榜,受調查的66個國家和地區中,中國痛苦指數高居全球第5、亞洲第1。此外,香港則排名倒數第5,台灣名列53,都屬於稅負痛苦指數較低的地區。

此前,財政部消息稱,2007年稅收收入同比增長 33.7%,佔財政總收入的比重為88.9%。財政部網站稱,隨著企業經營效益和居民收入水準的提高,所得稅收入的比重也在逐年提高,2007年企業所得 稅和個人所得稅的比重已經達到了26.2%。另有消息稱,由於稅負太重,中國的個體戶數量正在以每年87萬戶的速度減少,如果繼續維持這個減速,個體戶或 許會在中國消失。不過,財政部副部長王軍此前曾表示,中國的稅負並不高,在發展中國家中處於居中位置。

《工商時報》報道,《福布斯》計算稅負痛苦指數的方法,是根據各地公司稅率、個人所得稅、富人稅率、銷售稅與增值稅,及僱主和員工的社會保障貢獻等六種稅項的最高稅率合計。《福布斯》也根據此項指數,判斷一地政策是否有利吸引外來人才。  

根據《福布斯》最新調查,中國的上述六項指標的總和為152,僅次於法國、荷蘭、比利時和瑞典,為全球稅負第五痛苦的國家。日本痛苦指數為122.4,是亞洲稅負第二痛苦的地區,在全球則排名第16。名列痛苦指數前二十名者,大多是歐盟地區的國家。  

至於稅負痛苦指數最低的國家,前二名都來自中東地區,分別是卡達和阿拉伯聯合大公國,指數分別為12.0和18.0。香港總分41.5,是痛苦指數第三低的地區,新加坡79.5,位居54名。  

針對這項調查結果,《福布斯》指出,雖然中國的稅負痛苦指數與去年持平,但當這個全球經濟增長最快的經濟體的其他價格都在上漲之際,稅負將成為更重要的一個經濟觀察因素。  

《福布斯》的稅負痛苦指數排名去年曾引來中國官員的反擊,但《福布斯》在今年的調查中仍指稱,中國至今仍是最糟的稅率“違法者”。去年該調查中 曾指出中國賦稅制度有八項值得改進的地方,但從去年中國的稅收來看,顯然問題仍在。2007年中國的稅收增長超過30%,遠遠超過其11.4%的GDP增長。  

調查還指出,今年明顯增加的賦稅項目主要集中在個人所得稅,以及因政府缺乏效能和新一波退休潮所帶來的社會保障稅負,尤以歐陸國家最為嚴重。亞洲地區普遍沒有社保稅負的問題,中國是唯一例外

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:18 發表

唔係淨係睇稅率高低, 仲要睇政府福利, 香港稅+地價唔低, 福利少, 尤其對中產, 星加坡比香港公平

Immi, Police, 消防同GFS

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:33 發表

我唔算係比僱主壓榨ge一群, 不過睇唔過眼世界唔公平, 唔使做, 悠悠閒又一天, 人工出幾萬, 有人要做幾份工, 都係得幾千, 養唔倒家...
不過算啦, 唔知係邊本書睇過, 世界係公平, 要好生活就要剝削別人, 要其他人犧 ...
比個簡單比喻
李+誠就算打足一日golf都一日幾千萬(?)入佢袋
咁夠曬唔公平喇

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 19:08 發表
有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......我好彩有好

16 12
發新話題