22 12
發新話題

老爺救護車 又誤兩案件

引用:
原帖由 HunterX 於 23-7-2008 20:39 發表

朝早8點 踩到零晨4點, 人都死啦, 何況壞車......
小弟當兵時在80年代, 軍隊為強化我地既救急經驗, 要我地去馬頭涌急救站attachment 3個月, 所以, 小弟十分清楚係好辛苦, 但食得咸魚, 就要底得喝, 公衆服務性行業, 你係救人, 唔到你講.......
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 25-7-2008 01:22 發表

小弟當兵時在80年代, 軍隊為強化我地既救急經驗, 要我地去馬頭涌急救站attachment 3個月, 所以, 小弟十分清楚係好辛苦, 但食得咸魚, 就要底得喝, 公衆服務性行業, 你係救人, 唔到你講.......
就我睇既幾救護員, 真係救人既話, 一日開16個鐘算係咩~
但係問題係, 60-70% 既出車都係完全無必要既~~ 頭暈肚痛, 腳痕便秘!!!
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 24-7-2008 18:03 發表

就我睇既幾救護員, 真係救人既話, 一日開16個鐘算係咩~
但係問題係, 60-70% 既出車都係完全無必要既~~ 頭暈肚痛, 腳痕便秘!!!
師兄, 正如我講....我做過, 完全明白, 但係, 你未到場唔知堅定流, 而且, 係又唔係專業, 只係救傷員, 又點知病人既嚴重性........有冇必要唔係我地定既!

p.s. 純討論, 唔係吵交!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 25-7-2008 02:21 發表

師兄, 正如我講....我做過, 完全明白, 但係, 你未到場唔知堅定流, 而且, 係又唔係專業, 只係救傷員, 又點知病人既嚴重性........有冇必要唔係我地定既!

p.s. 純討論, 唔係吵交!
而家消防處的救護員都好專業啦

其實濫用召喚服務ge情況好多地方都有

引用:
原帖由 里安 於 25-7-2008 03:08 發表

而家消防處的救護員都好專業啦
救護員既專業都係救護員, 唔係專業既醫療人員, 專業既救護員係盡快將傷病者送往醫院治理, 而唔係自己去判断個call是否合理.
井底之蛙, 啋你都傻!

D 車日開夜開
長期强姦唔瓜就其....

22 12
發新話題