25 12
發新話題

彌敦道五級火令我諗起一個問題 ......

彌敦道五級火令我諗起一個問題 ......

睇新聞話火場d煙入面d粒子高温到可以整熟個肺架
我唔係好識     gas mask 應該防到果d煙?
即係如果我住係嗰座大廈咁鬼大煙, 我有個 S-10 gas mask 戴住佢可唔可以安全行到落街?
但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

引用:
原帖由 surefire0828 於 11-8-2008 11:22 發表
睇新聞話火場d煙入面d粒子高温到可以整熟個肺架
我唔係好識     gas mask 應該防到果d煙?
即係如果我住係嗰座大廈咁鬼大煙, 我有個 S-10 gas mask 戴住佢可唔可以安全行到落街?
理論上得
但係睇唔到野,因為全部都係煙,
同埋個身都會熱

如果空氣中無氧氣,又迷路又熱,都係好危...

你有個mask, 冇Bistol, 冇BA, 都死架!

如果係地下慢慢爬出去....得既...不過唔洗S-10都得囉.....有呢d...

s-10淨係filter空氣.. 依家佢係空氣入面冇氧氣同埋太熱, 你都係死.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

佢地落了煙帽都係唔掂....s-10果d死百倍...

之前咪已經有師兄講過S10果D唔係防呢D.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 11:45 發表
如果係地下慢慢爬出去....得既...不過唔洗S-10都得囉.....有呢d...
隔煙面罩?

引用:
原帖由 大舊番薯 於 11-8-2008 11:44 發表
你有個mask, 冇Bistol, 冇BA, 都死架!
請解釋吓Bistol 同 BA既意思?  

引用:
原帖由 surefire0828 於 11-8-2008 13:39 發表

請解釋吓Bistol 同 BA既意思?  
BISTOL係消防深灰藍色果套抗火衣..
BA係呼吸器具英文既簡稱..姐係一般人講既氧氣樽

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 11-8-2008 13:49 發表

BISTOL係消防深灰藍色果套抗火衣..
BA係呼吸器具英文既簡稱..姐係一般人講既氧氣樽
原來係咁 唔該你wo!

如果溫度高, 到時個s-10就同你塊面二為一體

引用:
原帖由 surefire0828 於 11-8-2008 13:37 發表

隔煙面罩?
我覺得我用呢個...唔死既機會大好多~

無錯Gas mask係可以過濾空氣中的微粒,但唔可以過濾氣體,和降溫 燃燒時所產生的一氧二氧化碳 所以各位睇新聞時 一出火場上白車 白車師傅會即時俾個non-rebreather Mask(俾高濃度氧氣)佢!所以如果要帶Gas mask 不如濕毛巾蓋口鼻 蹲低爬好過!

25 12
發新話題